Πόνος στην ουρά

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Όταν μιλάμε για πόνο στην ουρά, στην ουσία αναφερόμαστε στον πόνο που νιώθουμε στο χαμηλότερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο ονομάζεται «κόκκυγας» και αποτελείται από τρία έως πέντε οστεώδη μέρη. Πρόκειται για μια αίσθηση δυσφορίας, της οποίας τα αίτια μπορούν να ποικίλουν, όμως, οι δύο βασικές αιτίες για τον πόνο στην περιοχή του κόκκυγα είναι η Κοκκυγοδυνία και η Κύστη Κόκκυγος.

    Τι είναι η Κοκκυγοδυνία και πώς διαφέρει από την Κύστη Κόκκυγος

    Πολύ συχνά μπορεί να γίνει εσφαλμένη διάγνωση, μιας και οι δύο αιτίες δε διακρίνονται εύκολα η μία από την άλλη. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα αίτια και τα συμπτώματα για την κάθε μία περίπτωση, μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα και έτσι να κατευθύνουμε τον γιατρό μας σωστότερα, ώστε να λάβουμε ακριβή διάγνωση.

    Πιο συγκεκριμένα, η Κοκκυγοδυνία είναι η πάθηση που παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, λόγω της ανατομικής θέσης του κόκκκυγα που τον καθιστά πιο εκτεθειμένο σε αυτές. Η αιτία που μπορεί να προκαλέσει την κοκκυγοδυνία είναι κυρίως το τραύμα, το οποίο μπορεί να προκύψει είτε από κάποιο απότομο τραυματισμό (π.χ. πτώση), είτε να είναι αποτέλεσμα καθημερινών συνηθειών, π.χ. τριβή του οστού σε σκληρές επιφάνειες κατά τη διάρκεια καθίσματος, δονήσεις από την οδήγηση μηχανής.  Τα συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος, καθώς και το αιμάτωμα, στην περίπτωση που το άτομο έχει υποστεί τραυματισμό. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί όταν ο ασθενής παραμένει καθιστός για πολλή ώρα, κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου ή ακόμα και λόγω κακής ψυχολογίας.

    Για τη σωστή διάγνωση της κοκκυγοδυνίας, απαιτείται ακτινογραφία του κόκκυγα για να διαπιστωθεί εάν έχει προκύψει κάταγμα ή εξάρθρωση των οσταρίων του κόκκυγα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

    Η θεραπεία προϋποθέτει μεγάλη προσοχή και υπομονή από τον ασθενή, καθώς θα πρέπει να αποφεύγει τη μεγάλη διάρκεια καθίσματος, να χρησιμοποιεί βοηθητικά μαξιλάρια στην περίπτωση πολύωρης καθιστικής κατάστασης (ίσως και για λίγους μήνες) και να μειώσει τον πόνο με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τις πρώτες ημέρες. Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει κάποιους ασθενείς. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, προτείνονται πιο επεμβατικές λύσεις: ενέσεις ξυλοκαΐνης σε συνδυασμό με κορτιζόνη και χειρουργική αντιμετώπιση σε ασθενείς με χρόνιο σοβαρό άλγος στην περιοχή του κόκκυγα.

     

    Η Κύστη Κόκκυγος, σε αντίθεση με την Κοκκυγοδυνία, εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, κυρίως από την ηλικία της εφηβείας μέχρι τα 40 έτη. Πρόκειται για χρόνια δερματική λοίμωξη, η οποία οφείλεται στην ενσωμάτωση των τριχών μέσα στο δέρμα και οι κύριες αιτίες που την προκαλούν είναι η παχυσαρκία, η έντονη τριχοφυΐα, η καθημερινή τριβή της περιοχής λόγω συχνής καθιστικής κατάστασης ή ο συχνός τραυματισμός του κόκκυγα.

    Η κύστη κόκκυγος γίνεται αντιληπτή όταν στην περιοχή εμφανίζεται μια μικρή διόγκωση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πυώδες υγρό, ενώ στην περίπτωση μόλυνσης της κύστης μπορεί να σχηματιστεί απόστημα, το οποίο προκαλεί οξύτατο πόνο, πρήξιμο και πυρετό.  Στην περίπτωση αυτή η διάνοιξη του αποστήματος αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έπειτα από καλή λήψη ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση στην περιοχή.

    Για την αντιμετώπιση της πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την καθιστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιεί βοηθητικά μαξιλάρια, να είναι πολύ συνεπής με την υγιεινή της περιοχής, ενώ, στην περίπτωση παχυσαρκίας, η απώλεια βάρους είναι αναγκαία.

    Όταν πρόκειται για χρόνια πάθηση, όπου τα συμπτώματα επιμένουν, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.

     

    Άλλες παθήσεις

    Ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, μπορεί να προκληθεί και από άλλες παθήσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι οι εξής:

    • Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
    • Απλή δερματική ραγάδα
    • Θυλακίτιδα των τριχών της περιοχής
    • Διάσπαση της ουλής από προηγούμενη επέμβαση
    • Καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων.

    Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς χρησιμοποιεί την επαναστατική μέθοδο Laser FiLaC για τη θεραπεία της Κύστης Κόκκυγα.

    Η FILAC δεν απαιτεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία, είναι ασφαλής, αναίμακτη και ανώδυνη, γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, διαρκεί 15΄-20΄ και ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η μέθοδος FiLaC δεν δημιουργεί χειρουργικό τραύμα στον ασθενή, αφού δεν γίνεται αφαίρεση ιστού και κατά συνέπεια δεν γίνονται ράμματα ούτε χρειάζεται μετεγχειρητικά να γίνονται επώδυνες αλλαγές.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα 2106717579 – 6986030811