Συνήθη Λάθη στη Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία πολύ συχνή πρωκτολογική πάθηση, η οποία οφείλεται στη διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα. Παρουσιάζεται περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (3:1) και κυρίως σε άτομα ηλικίας 15 έως 30 ετών. Στο εσωτερικό της κύστης συνήθως ανευρίσκονται τρίχες και δερματικά ράκη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κύστη κόκκυγος παρουσιάζουν συχνά πόνο στην ουρά, έκκριση πυώδους υγρού, οίδημα, διόγκωση και ερυθρότητα.
Η σωστή θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια του ασθενούς, την ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης και την αποφυγή των υποτροπών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λανθασμένες πρακτικές που ακολουθούνται μετά την επέμβαση και επηρεάζουν αρνητικά την επουλωτική διαδικασία, ενώ δημιουργούν μακροχρόνια ταλαιπωρία στον ασθενή. Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο συνήθη λάθη που γίνονται κατά την αποθεραπεία της κύστης κόκκυγος.
Ανεπαρκής / Ακατάλληλη αποτρίχωση
Το δέρμα γύρω από την περιοχή του τραύματος συχνά περιέχει βακτήρια όπως είναι οι σταφυλόκοκκοι, κ.α. Οι τρίχες που βρίσκονται στον κόκκυγα παγιδεύουν τα βακτήρια καθώς και υπολειμματικά περιττώματα (τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα μικροβίων) συμβάλλοντας στη χρόνια φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στο τραύμα.
Για το λόγο αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή αποτρίχωση. Οι γιατροί συστήνουν ευλαβικό ξύρισμα στην περιοχή του κόκκυγα και περιμετρικά, σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που θα μειώσει την εστία μικροβίων και θα περιορίσει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Ασυνέπεια στις αλλαγές επιθεμάτων μετά την επέμβαση
Οι ασθενείς που δεν είναι συνεπείς στις αλλαγές του τραύματος ή κάνουν ντους με λερωμένο επίθεμα, αυξάνουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της διαδικασίας επούλωσης του τραύματος μετά την επέμβαση.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός – πρωκτολόγος που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση, πρέπει να εκπαιδεύσει τον ασθενή σχετικά με τον τρόπο της αλλαγής του τραύματος και την τήρηση της σωστής υγιεινής της περιοχής. Οι οδηγίες που δίνονται στον ασθενή είναι οι εξής:
- Πολύ καλός καθαρισμός μετά από κάθε κένωση
- Το επίθεμα πρέπει να είναι πάντα καθαρό και στεγνό
- Σε περίπτωση που το επίθεμα λερωθεί θα πρέπει να αλλαχθεί άμεσα
- Προγραμματισμός του ντους αμέσως μετά την κένωση
- Χρήση ειδικών αναπλαστικών (επουλωτικών) αλοιφών που τοποθετούνται στο εσωτερικό του τραύματος
Εφαρμογή ακατάλληλων επιθεμάτων
Τα τοπικά επιθέματα για την κύστη κόκκυγος πρέπει να είναι εύκαμπτα, σταθερά και να μην προκαλούν τριβή και ερεθισμό. Τα σκληρά επιθέματα (π.χ. η κλασική γάζα ή η γάζα παραφίνης) συμβάλλουν στην τριβή και τη δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή της ουλής. Το κατάλληλο επίθεμα θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Να είναι οικονομικό
- Να μην προκαλεί τριβή των επιφανειών του τραύματος
- Να είναι καλά ανεκτό από τον ασθενή
- Να προλαμβάνει τις μολύνσεις
- Να σφραγίζει καλά σε όλες τις άκρες του τραύματος
- Να μην αφήνει τις αντικείμενες επιφάνειες του τραύματος να επικοινωνούν μεταξύ τους
Αδυναμία εντοπισμού και θεραπείας σε επιφανειακή τοπική μόλυνση
Η επιφανειακή τοπική μόλυνση της πληγής οδηγεί στην καθυστέρηση της επούλωσης μετά την επέμβαση. Τα σημάδια που υποδηλώνουν τη μόλυνση είναι:
- Μη επούλωση του τραύματος (30% ή λιγότερο σε χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων από τον τελευταίο έλεγχο)
- Αύξηση εκροής υγρού
- Έντονη ερυθρότητα
- Δημιουργία κοκκιώδους ιστού
- Δυσάρεστη οσμή
Η παρουσία 3 ή περισσότερων από τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ένδειξη ότι η θεραπεία πρέπει να εμπλουτιστεί με την τοπική εφαρμογή αντιμικροβιακών.
Κακή αξιολόγηση και διαχείριση του πόνου
Ο πόνος που προκαλείται από την πληγή της κύστης κόκκυγος μπορεί να αποκλείσει τον ασθενή από τις καθημερινές του ασχολίες – ακόμα και από τον ύπνο. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς συχνά αρνούνται να πάρουν φάρμακα για τη μείωση του πόνου, καθώς θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειες που προκαλούν (δυσκοιλιότητα, υπνηλία, κλπ.).
Η προσεκτική φροντίδα της πληγής από το γιατρό και η σωστή αλλαγή των επιθεμάτων συντελούν στην υποχώρηση του πόνου. Εάν ο ερεθισμός προκαλεί ήπιο ή παλλόμενο πόνο στον ασθενή, τότε μπορεί να κάνει λήψη παρακεταμόλης ή/και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς περιορισμό
Πολλοί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι μικρής ηλικίας. Έτσι, δε μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τη σημασία της αποχής από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες μετά την επέμβαση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από το γιατρό.
Εάν η αθλητική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του ασθενούς, τότε ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του σε τροποποιημένο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να είναι σε θέση να τηρήσει. Οι νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος χωρίς χειρουργείο με τη χρήση Laser σχεδόν εξαλείφουν τους παραπάνω κινδύνους, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα από την πρώτη κιόλας ημέρα.