Κύστη Κόκκυγος Υποτροπή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η κύστη κόκκυγος αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 15-30 ετών. Προκαλείται συνήθως από τη διείσδυση τριχών στο εσωτερικό του δέρματος, όπου ο οργανισμός τις αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και δημιουργεί ένα κυστικό περίβλημα γύρω από αυτές. Αυτό το περίβλημα μαζί με το περιεχόμενό του εξελίσσεται σταδιακά και δημιουργεί την κύστη κόκκυγος. Τα συχνότερα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος είναι ένα ελαφρύ πρήξιμο της κοκκυγικής περιοχής, η εκροή υγρού και ο πόνος στην ουρά.

    Η λύση του προβλήματος είναι σχεδόν πάντα χειρουργική, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο που να εξαφανίζει την κύστη. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών όπου παρά τη χειρουργική διόρθωση της κύστης (με νυστέρι ή με Laser) το πρόβλημα υποτροπιάζει, δημιουργώντας τόσο σωματική ταλαιπωρία όσο και ψυχολογικό stress στους πάσχοντες. Αρκετά συχνά η υποτροπή της κύστης κόκκυγα πρωτοεμφανίζεται ως απόστημα στην περιοχή, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται νέα συρίγγια ή διάσπαση του παλαιού χειρουργικού τραύματος.

    Γιατί συμβαίνει η υποτροπή

    Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

    • Παρουσία τριχών στην περιοχή. Είναι απαραίτητο μετά την επούλωση του τραύματος ή των τραυμάτων μετά από μία επέμβαση για κύστη κόκκυγα να γίνεται αποτρίχωση με Laser. Η παραπάνω διαδικασία εκτελείται από Δερματολόγο και σκοπό έχει την εξάλειψη όλων των τριχών σε μία απόσταση τουλάχιστον 5cm γύρω από την κύστη. Η καταστροφή των τριχών και των θυλάκων τους που επιτυγχάνεται με το Laser έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής του προβλήματος. Αντίθετα όταν δεν πραγματοποιείται, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγα.
    • Κακή υγιεινή της περιοχής. Μετά από μία επέμβαση κύστης κόκκυγος θεωρείται αναγκαίος ο καθημερινός επιμελής καθαρισμός του χειρουργικού τραύματος και η τήρηση των κανόνων υγιεινής στην ευρύτερη περιοχή του κόκκυγα. Αυτό θα αποτρέψει την είσοδο και παραμονή τριχών ή άλλων ξένων σωμάτων στο εσωτερικό του τραύματος, γεγονός που με τη σειρά του θα μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος.
    • Εφαρμογή ακατάλληλων επιθεμάτων. Τα επιθέματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μετεγχειρητικά σε μία κύστη κόκκυγος θα πρέπει να αποτρέπουν την επαφή και την τριβή μεταξύ των δύο επιφανειών του τραύματος, να κολλούν ικανοποιητικά στο δέρμα γύρω από το τραύμα, να είναι ανεκτά από τον ασθενή και να είναι οικονομικά. Η μη χρήση κατάλληλων επιθεμάτων σε συνδυασμό με την κακή υγιεινή της περιοχής του κόκκυγα αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής της κύστης.
    • Συχνοί τραυματισμοί της κοκκυγικής χώρας. Αυτοί οι τραυματισμοί διασπούν τις μικροσκοπικές ιστικές γέφυρες που έχουν σχηματιστεί κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο επούλωσης του τραύματος. Επίσης αυξάνουν και την πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας, οδηγώντας τελικά σε αυξημένη πιθανότητα υποτροπής της κύστης κόκκυγος.

    Κύστη Κόκκυγος: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

    Κύστη κόκκυγος υποτροπή: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

    Όταν παρουσιαστεί υποτροπή δημιουργείται άγχος και απογοήτευση στον ασθενή και στην οικογένειά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η εξέταση του ασθενούς από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό – πρωκτολόγο, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και υποτροπών κύστης κόκκυγα, καθώς μία ενδεχόμενη επανεπέμβαση, είναι πάντα πιο δύσκολη από την πρώτη.

    Ο εξειδικευμένος ιατρός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα διαγνώσει το πρόβλημα, διαπιστώνοντας ότι όντως πρόκειται για υποτροπή. Κάποιες φορές, όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα τίθεται η ένδειξη διενέργειας κάποιας απεικονιστικής εξέτασης όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.

    Η λύση στο πρόβλημα της υποτροπής της κύστης κόκκυγος είναι σχεδόν πάντα η επανεπέμβαση. Στην Κλινική Laser Surgery εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με σκοπό τη μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς, αλλά και τη μείωση του ποσοστού υποτροπής των ασθενών μας.

    Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιμελή χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων της, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το σύνολο της πάθησης και να αντιμετωπιστεί με τον ιδανικότερο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων με τη χρήση των οποίων μπορεί να αναγνωριστεί ακόμη και ο πιο λεπτός συριγγώδης πόρος. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθηθούν δύο τεχνικές:

    1. Μέθοδος LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment), με την οποία γίνεται αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αναίμακτη, ανώδυνη και σύντομη.
    2. Μέθοδος FiLaC (Fistula Laser Closure). Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί επανάσταση στη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος, καθώς δεν περιλαμβάνει αφαίρεση ιστών. Γίνεται καθ’ ολοκληρίαν ενδοσκοπικά με τη χρήση διοδικού Laser 1470nm και οπτικής ίνας κυκλοτερούς εκπομπής ενέργειας, η οποία καυτηριάζει εκ των έσω το τοίχωμα της κύστης και των συριγγίων μέσω ενός φυσικού φαινομένου που ονομάζεται φωτοπηξία (εξάχνωση με Laser). Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αναίμακτη, ανώδυνη, σύντομη και ασφαλής. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη κιόλας μέρα.

    Διαβάστε περισσότερα για την υποτροπή της κύστης κόκκυγος εδώ.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία