Αίμα Στα Κόπρανα

Αίμα στα Κόπρανα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση. Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα κατά την κένωση μπορεί να είναι ορατή στη λεκάνη ή στο χαρτί υγείας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτή λόγω μεγάλης αιμορραγίας. Συνήθως, τα αίτια της αιμορραγίας δεν ενέχουν απειλή για τη ζωή καθώς μπορεί να οφείλονται σε αιμορροΐδες ή σε ραγάδα πρωκτού. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρος ο ασθενής για την αιτία εμφάνισης αίματος στα κόπρανα είναι να συμβουλευτεί ειδικό ιατρό ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του.

    Ποια είναι τα πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα;

    Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα ποικίλουν. Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα σηματοδοτεί την αιμορραγία σε κάποιο σημείο του πεπτικού σας συστήματος.

    • Αιμορροΐδες εσωτερικές ή εξωτερικές αποτελούν το συχνότερο αίτιο εμφάνισης αίματος κατά την κένωση.
    • Εκκολπώματα παχέος εντέρου μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή ή και αιμορραγία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
    • Ελκώδης κολίτιδα είναι μία ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και ρωγμές στο παχύ έντερο.
    • Ραγάδα πρωκτού (ραγάδα δακτυλίου) είναι μία επώδυνη πληγή του πρωκτικού σωλήνα που συνήθως προκαλείται από χρόνια δυσκοιλιότητα.
    • Πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις δυσπλασίες που μπορούν ωστόσο κάποιες φορές να είναι καρκινωματώδεις, να περιέχουν δηλαδή κακοήθη καρκινικά κύτταρα.
    • Καρκίνος παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.
    • Φλεγμονή του παχέος εντέρου.
    • Αγγειοδυσπλασίες του εντέρου όπου εύθραυστα, ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αιμορραγούν.

    Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας για την αιμορραγία στα κόπρανα;

    Η διάγνωση είναι σημαντικό να γίνεται από  έναν εξειδικευμένο πρωκτολόγο ώστε να υπάρξει σωστή θεραπεία και πρόληψη περαιτέρω αιμορραγίας. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς ώστε να δοθεί μία πρώτη εικόνα σε συνδυασμό με μία απλή επισκόπηση του πρωκτού. Εάν το αίτιο της αιμορραγίας δεν είναι εμφανές ο ιατρός θα προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις όπως είναι η ορθοσκόπηση, η κολονοσκόπηση και η γαστροσκόπηση. Η ορθοσκόπηση αποτελεί εξέταση του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, η κολονοσκόπηση εξετάζει ολόκληρο το παχύ και τμήμα του λεπτού εντέρου και η γαστροσκόπηση ελέγχει τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο.

    Τρόποι αντιμετώπισης της αιμορραγίας των κοπράνων

    Οι αιμορροΐδες μπορούν να αποφευχθούν με σωστή διατροφή που συμβάλει στην πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας. Επίσης, η αποφυγή της δυσκοιλιότητας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία. Η αιμορραγία στα κόπρανα δύναται να επιδεινωθεί από την κατάχρηση αλκοόλ που προκαλεί ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα.

    Η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού που προκαλούν αιμορραγία επιτελείται με νεότερες τεχνικές που χρησιμοποιούν ενέργεια Laser διαφόρων μορφών. Πρόκειται για τεχνικές ανώδυνες, αναίμακτες, σύντομες και με μικρό ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με άλλες παλαιότερες. Μία εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό θα θέσει τη βάση για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών.