Επιπλοκές Μετά Από Επέμβαση Κύστης Κόκκυγος

Επιπλοκές Μετά Από Επέμβαση Κύστης Κόκκυγος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Οι επιπλοκές μετά από επέμβαση της κύστης κόκκυγος ποικίλλουν και μπορεί να προκύψουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η αντίδραση του κάθε οργανισμού, η τεχνική θεραπείας της πάθησης, η ανεπαρκής μετεγχειρητική φροντίδα, κ.α.

    Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγος και ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας της;

    Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται εξαιτίας της διείσδυσης των τριχοθυλακίων στα εσωτερικά τοιχώματα της περιοχής του κόκκυγα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος «αυτοπροστατεύεται», αναπτύσσοντας μια κύστη η οποία περιβάλλει τις τρίχες που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα. Συνέπεια της κατάστασης  αυτής είναι η χρόνια φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε σειρά συμπτωμάτων, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα του ασθενούς.

    Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και συνήθως επιλέγονται σύμφωνα με τον τύπο και το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης.
    Εάν η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε οξεία φάση, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του υγρού. Μια εξελιγμένη τεχνική για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος σε οξεία φάση είναι η τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage), η οποία εφαρμόζεται στην υπερσύγχρονη κλινική Laser Surgery από τον εξειδικευμένο πρωκτολόγο, Δρ. Ιωάννη Δοντά. Η LAD συνιστά μια ανώδυνη και ιδιαίτερα απλή διαδικασία, κατά την οποία δεν προκαλείται αιμορραγία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ο ασθενής δε βιώνει κάποιου είδους ταλαιπωρία. Αντιθέτως, απαλλάσσεται άμεσα από τα συμπτώματα ενώ, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική του ζωή.

    Στην περίπτωση που η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε χρόνια φάση, τότε η θεραπευτική επιλογή αφορά αποκλειστικά στη χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος διενέργειας της επέμβασης ορίζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κύστης κόκκυγος, την εμπειρία του γιατρού, καθώς και τον εξοπλισμό που αυτός διαθέτει.
    Στη χρόνια φάση της κύστης κόκκυγος, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την κλασική ανοιχτή μέθοδο (νυστέρι) είτε με άλλες σύγχρονες, λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.

    Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών μετά από επέμβαση κύστης κόκκυγος

    Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, καθώς και υποτροπή μετά από την επέμβαση της κύστης κόκκυγος. Αυτοί περιλαμβάνουν:

    • Ανδρικό φύλο
    • Παχυσαρκία
    • Κάπνισμα
    • Κληρονομικότητα
    • Κακή υγιεινή της περιοχής
    • Τρόπος εκτέλεσης χειρουργικής επέμβασης

    Επιπλοκές μετά από επέμβαση κύστης κόκκυγος

    Οι επιπλοκές μετά από επέμβαση της κύστης κόκκυγος μπορεί να είναι οι εξής:

    • Μετεγχειρητική λοίμωξη
      Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.
    • Μετεγχειρητικό απόστημα
      Σε περίπτωση ανάπτυξης αποστήματος, ο εξειδικευμένος γιατρός θα πραγματοποιήσει διάνοιξη και στη συνέχεια παροχέτευση του υγρού.
    • Μετεγχειρητική αιμορραγία / αιμάτωμα
      Για τη διακοπή της αιμορραγίας πρέπει να γίνει αιμόσταση με κάποια μέθοδο (Laser, ηλεκτροδιαθερμία κλπ). Εάν έχει σχηματιστεί μετεγχειρητικό αιμάτωμα, η διαδικασία της αντιμετώπισης περιλαμβάνει διάνοιξη, παροχέτευση του αποστήματος και αιμόσταση.
    • Καθυστερημένη επούλωση του τραύματος
      Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Αυτοί αφορούν σε ειδική διατροφή, συμπληρώματα διατροφής, νιτρικό οξείδιο, σπρέυ αιμοσφαιρίνης, επουλωτικές κρέμες, κ.α.
    • Δημιουργία κοκκιώματος – Πλεονάζων επουλωτικός ιστός
      Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε καυτηριασμό με διάφορες μεθόδους για την εξάλειψη του κοκκιώματος.
    • Συλλογή υγρού & οίδημα
      Η αντιμετώπιση αφορά επίσης σε παροχέτευση του υγρού, καθώς και σε καθημερινές αλλαγές.
    • Διάσπαση του τραύματος – Ισχαιμία και νέκρωση ιστών λόγω του καυτηριασμού
      Για την αποφυγή της επιπλοκής αυτής, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και εμπειρία από τον γιατρό. Επίσης είναι αναγκαία η καλή αιμάτωση των ιστών που βρίσκονται γύρω από την κύστη.

    Μία απώτερη επιπλοκή μετά την επέμβαση της κύστης κόκκυγος μπορεί να θεωρηθεί η υποτροπή, δηλαδή επανεμφάνιση της κύστης. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται επανεξέταση από τον γιατρό κατά την οποία αξιολογείται το πρόβλημα και, εάν κριθεί αναγκαίο, διενεργείται επέμβαση εκ νέου.

    Κύστη κόκκυγος & σύγχρονες τεχνικές Laser για την αποφυγή επιπλοκών μετά την επέμβαση

    Οι σύγχρονες μέθοδοι Laser που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές επιλογές, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζουν μικρότερες πιθανότητες επιπλοκών μετά την επέμβαση.

    Ο Δρ Δοντάς, με τη χρήση άριστων μηχανημάτων που διαθέτει στην κλινική Laser Surgery, εφαρμόζει τεχνικές τελευταίας γενιάς για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος:

    • Τεχνική LaPSiTμε το Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 
    • Θεραπεία με ενδοσκοπικό Laser (μέθοδος FiLaC)

    Οι δύο αυτές τεχνικές, εκτός από τη μείωση πιθανοτήτων επιπλοκών, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

    • Ελάχιστος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας
    • Μειωμένη έως μηδενική αιμορραγία
    • Ταχύτερη επούλωση
    • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
    • Ελάχιστη μετεγχειρητική φροντίδα
    • Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής

    Επικοινωνία Επικοινωνία