Ραγάδα Πρωκτού: Μια Συχνή Αιτία Για Τον Πρωκτικό Πόνο

Ραγάδα Πρωκτού: Μια Συχνή Αιτία Για Τον Πρωκτικό Πόνο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η ραγάδα πρωκτού, όπως και οι αιμορροΐδες, αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πρωκτικού πόνου.
    Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή οι καλοήθεις πρωκτολογικές παθήσεις απαντώνται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, ενώ ο αριθμός των περιστατικών παρουσιάζει μια διαρκή ανοδική τάση.

    Οι αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα του δυτικού πολιτισμού. Η μειωμένη κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την κατανάλωση των επεξεργασμένων προϊόντων, έχουν συμβάλει σε μια σταθερή αύξηση των πρωκτολογικών παθήσεων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού.

    Παρόλο που η πιο κοινή πρωκτολογική διαταραχή είναι οι αιμορροΐδες, τα συχνότερα περιστατικά ασθενών με πόνο στον πρωκτό αφορούν σε οξεία ή χρόνια ραγάδα πρωκτού.

    Τι είναι η Ραγάδα Πρωκτού;

    Η ραγάδα πρωκτού είναι ένας μικρός τραυματισμός που συμβαίνει στον πρωκτικό σωλήνα και εκδηλώνεται με μια διακριτή ρωγμή. Η ρωγμή αυτή δημιουργεί πολύ μεγάλη ευαισθησία στην περιοχή προκαλώντας οξύ πόνο, ο οποίος εντείνεται κατά τη διαδικασία της κένωσης και μετά από αυτήν. Μπορεί δε ο πόνος αυτός να διαρκέσει αρκετές ώρες μετά την κένωση, έως και ολόκληρη την ημέρα.

    Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, και στα δύο φύλα. Βασική αιτία του τραυματισμού είναι η δυσκοιλιότητα ή η επαναλαμβανόμενη διάρροια, καταστάσεις που συχνότερα οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες.

    Ραγάδα Πρωκτού – Αξιολόγηση Από Τον Πρωκτολόγο

    Η αξιολόγηση της ραγάδας πρωκτού από τον πρωκτολόγο συνήθως βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Αρκετές πρωκτολογικές παθήσεις εκδηλώνονται με έντονο πρωκτικό πόνο. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο ο γιατρός να πραγματοποιήσει διαφορική διάγνωση, αποκλείοντας έτσι άλλες πιθανές παθήσεις. Ωστόσο η ραγάδα πρωκτού αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου, είτε κατά τη διάρκεια της κένωσης είτε ακόμα και μερικές ώρες μετά.

    Ο πρωκτολόγος, πραγματοποιώντας φυσική εξέταση με επισκόπηση της περιοχής, μπορεί εύκολα να θέσει τη διάγνωση. Ανάλογα με το περιστατικό, η διαγνωστική διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει και δακτυλική εξέταση, η οποία όμως σε περιπτώσεις οξείας ραγάδας πρωκτού αποφεύγεται, καθώς οδηγεί σε οξύτατο πόνο.

    Επιλογές Θεραπείας Της Ραγάδας Πρωκτού

    Περισσότερο από το 90% των περιστατικών ραγάδας πρωκτού θεραπεύεται αυτόματα, χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση.

    Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της ραγάδας πρωκτού αφορούν σε συντηρητική διαχείριση, όπως είναι:

    • Αύξηση της πρόσληψης τροφών με φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με συμπληρώματα φυτικών ινών. Ιδανικά, το διατροφολόγιο ενός ενήλικα ασθενή θα πρέπει να περιλαμβάνει 25g με 35g φυτικών ινών, καθημερινά. Τα συμπληρώματα συστήνεται να λαμβάνονται μια φορά την ημέρα, σε πρώτη φάση, και αργότερα η δοσολογία τους να αυξηθεί σε δύο φορές την ημέρα.
    • Οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Επίσης, η λήψη των συμπληρωμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από 2 ποτήρια νερό.
    • Σε περιστατικά επίμονης δυσκοιλιότητας, προστίθεται ήπιο καθαρτικό, το οποίο λαμβάνεται μία με δύο φορές την ημέρα.
    • Μαλακτικά των κοπράνων.
    • Μπάνιο με ζεστό νερό στην πρωκτική περιοχή μία με δύο φορές την ημέρα, για την ανακούφιση από τον πόνο.

    Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε εξέταση μετά από χρονικό διάστημα ενός με δύο μήνες.

    Επεμβατική Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού

    Στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει, οι ασθενείς μπορεί να είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο χρόνος της παρεμβατικής διαδικασίας εξαρτάται από την αρχική απόκριση στα συντηρητικά μέτρα, καθώς και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

    Στην κλινική Laser Surgery, ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς, αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τη ραγάδα πρωκτού με την εφαρμογή Laser. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ο ασθενής είναι άμεσα σε θέση να επιστρέψει στην κανονικότητά του, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς τον κίνδυνο ακράτειας.

    Επικοινωνία Επικοινωνία