Αίτια της Κύστης Κόκκυγος στους Μαθητές
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η κύστη κόκκυγος είναι μία πάθηση κυρίως της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα της περικοκκυγικής χώρας. Η εφηβική-μαθητική ηλικία (12-18 ετών) είναι από τις ηλικίες που επηρεάζονται πιο συχνά από τη συγκεκριμένη πάθηση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η εκροή υγρού από τα συρίγγια της κύστης όπως επίσης και η κακή οσμή που υπάρχει μερικές φορές. Σε κάποιους ασθενείς επίσης μπορεί να υπάρχει ενόχληση στην περιοχή της ουράς. Όταν η κύστη επιμολύνεται με μικρόβια μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή ή και απόστημα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στη συσσώρευση πύου μέσα στην κύστη και είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της κύστης κόκκυγα. Η πιο διαδεδομένη υποστηρίζει ότι η πάθηση είναι επίκτητη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει από τη γέννηση του ανθρώπου, αλλά αναπτύσσεται κάποια στιγμή λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του κόκκυγα. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί η πάθηση σε μαθητές. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι οι εξής:
- Άρρεν φύλο: Είναι γνωστό από πολλές μελέτες ότι οι άντρες επηρεάζονται πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα σε μία αναλογία 3:1.
- Τριχοφυΐα: Άτομα δασύτριχα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος. Αυτό είναι πιο εμφανές σε νεαρά παιδιά που έχουν μεγάλη πυκνότητα τριχών στην περιοχή του κόκκυγα. Ως γνωστόν η κύστη κόκκυγος είναι ένας κυστικός σχηματισμός που περιέχει τρίχες. Η ύπαρξη τριχών στην περιοχή προδιαθέτει τη διείσδυσή τους στο εσωτερικό του δέρματος μέσω διάφορων μηχανισμών.
- Πολύωρη καθιστική θέση: Η θέση αυτή προκαλεί πίεση και μικροτραυματισμούς στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα. Επίσης με τις κινήσεις δημιουργείται μηχανισμός κενού που προκαλεί τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το κάθισμα είναι σκληρό αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης της κύστης κόκκυγος και υτό είναι απόλυτα λογικό γιατί είναι πιο εύκολος ο τραυματισμός του δέρματος.
- Κακή υγιεινή της περιοχής: Η κακή υγιεινή είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά σε μαθητές που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η έλλειψη καθαριότητας έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή τριχών στην περιοχή του κόκκυγα. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί η πάθηση.
- Βαθιά γλουτιαία αύλακα: Η γλουτιαία αύλακα όταν έχει μεγάλο βάθος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση τριχών στο περικοκκυγικό δέρμα.
- Οικογενειακό ιστορικό: Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από κύστη κόκκυγα.
- Υπεριδρωσία: Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί εφύγρανση του δέρματος, αυξάνοντας την ευθραυστότητα της επιδερμίδας και προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μικροβιακού φορτίου.
- Άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν ενοχοποιηθεί για την κύστη κόκκυγος είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορα δερματολογικά νοσήματα.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Μηχανισμοί Πρόκλησης της Κύστης Κόκκυγος
- Το πολύωρο καθημερινό κάθισμα στους μαθητές προκαλεί πίεση των τριχών προς το δέρμα.
- Η χρόνια καθημερινή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς του δέρματος.
- Κατά τις κινήσεις της λεκάνης και λόγω της ύπαρξης των γλουτών δεξιά και αριστερά από την κοκκυγική χώρα, αναπτύσσεται μηχανισμός κενού στο βάθος του κόκκυγα.
- Ο μηχανισμός κενού σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται λόγω του βάρους του σώματος και τους μικροτραυματισμούς προκαλεί τη διείσδυση των τριχών στο εσωτερικό του δέρματος.
- Οι τρίχες σε αυτό το σημείο αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένα σώματα, καθώς δεν έχουν τη φυσιολογική τους ανατομική θέση και αρχιτεκτονική.
- Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός αναγνωρίζει τις τρίχες ως ξένα σώματα και αναπτύσσει σταδιακά ένα κυστικό περίβλημα γύρω από τις τρίχες που έχουν εισέλθει.
- Με αυτό τον τρόπο οι τρίχες περιχαρακώνονται μέσω του σχηματισμού της τελικής μορφής της κύστης κόκκυγος. Αυτή η μορφή περιχαράκωσης δημιουργεί μία χρόνια φλεγμονή στο εσωτερικό της κύστης που μπορεί να προκαλεί ενόχληση, εκροή υγρού και δυσάρεστη οσμή. Επίσης μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική.
- Πολύ συχνά η κύστη επικοινωνεί με το υπερκείμενο δέρμα της περιοχής μέσω ενός ή περισσότερων πόρων (καναλιών επικοινωνίας) που ονομάζονται συρίγγια.
- Η ύπαρξη αυτών των συριγγίων είναι πολλές φορές ευεργετική για την πορεία της κύστης καθώς επιτρέπει την έξοδο του φλεγμονώδους περιεχομένου από την κύστη. Βέβαια αυτό πολλές φορές προκαλεί τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν.
- Κάποιες φορές όμως τα συρίγγια αποφράσσονται με αποτέλεσμα τη συσσώρευση φλεγμονώδους υλικού και πύου στο εσωτερικό της κύστης, με αποτέλεσμα αυτή να μετατρέπεται σε απόστημα. Το απόστημα είναι μία οιδηματώδης και επώδυνη κοιλότητα γεμάτη πύον. Η μόνη θεραπεία του αποστήματος είναι η άμεση διάνοιξή του και η παροχέτευση του πύου, ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί η κοιλότητα του αποστήματος και να εκτονωθεί η φλεγμονή.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος
Τις προηγούμενες δεκαετίες η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος ήταν ιδιαίτερα επώδυνη και περιλάμβανε μεγάλη ταλαιπωρία για τουλάχιστον 2-3 μήνες μετά την επέμβαση. Στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα κανείς να γλιτώσει αυτό το μεγάλο διάστημα της ταλαιπωρίας μέσω της διενέργειας επέμβασης με ενδοσκοπικό Laser (μέθοδος FiLaC) για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Το συγκεκριμένο είδος επέμβασης είναι πρωτοποριακό γιατί σε αντίθεση με όλες τις άλλες τεχνικές αντιμετώπισης της κύστης, δε γίνεται καμία αφαίρεση ιστού. Αντίθετα, όλη η επέμβαση ολοκληρώνεται ενδοσκοπικά και περιλαμβάνει 3 στάδια:
- Στο πρώτο στάδιο εκτελείται χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων, με σκοπό την αναγνώριση της ακριβούς ανατομίας της πάθησης.
- Στο δεύτερο στάδιο γίνεται καθαρισμός της κύστης, μέσω αφαίρεσης όλων των τριχών καθώς και όποιων άλλων υλικών (ψευδομεμβράνες, νεκρά επιθήλια κλπ) μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της.
- Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι ο καυτηριασμός, δηλαδή η καταστροφή της κύστης και όλων των συριγγίων της μέσω μίας ειδικής οπτικής ίνας Laser κυκλοτερούς εκπομπής ακτινοβολίας (360⁰), η οποία συνδέεται με μηχάνημα παραγωγής διοδικού Laser σε μήκος κύματος 1470nm.
Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με τη συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί μία σύγχρονη θεραπευτική επιλογή, ελάχιστα επεμβατική με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες παλαιότερες τεχνικές, καθώς είναι:
- Απλή
- Σύντομη (διαρκεί 10-15 λεπτά)
- Αναίμακτη
- Ανώδυνη
- Δεν αφήνει μεγάλα τραύματα
- Δεν προκαλεί δύσμορφες ουλές
- Συνήθως δε χρειάζονται παυσίπονα
- Έχει σύντομη μετεγχειρητική επούλωση
- Δεν έχει επώδυνες αλλαγές όπως με την ανοικτή τεχνική
- Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο πρόγραμμά του και μπορεί να καθίσει κανονικά
- Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα
- Η πιθανότητα υποτροπής (επανεμφάνισης) της πάθησης είναι πολύ μικρή.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: