Κύστη Κόκκυγος: Αυξημένη Πιθανότητα Νόσησης στη Μετά COVID Εποχή
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση η οποία προκαλείται εξαιτίας της διείσδυσης τριχών στο δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα. Η κύστη κόκκυγος αλλιώς ονομάζεται τριχοφωλεακή κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο και αναφέρεται στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού που εμφανίζεται στο δέρμα της κοκκυγικής περιοχής και η οποία προκαλείται από την παρουσία τριχών εντός αυτού. Η κύστη κόκκυγος γίνεται εύκολα αντιληπτή καθώς στο σημείο που εντοπίζεται, κάτω από την επιδερμίδα, ο ασθενής παρουσιάζει ένα σκληρό μόρφωμα καθώς και οπές οι οποίες αποτελούν τους πόρους που συνδέουν την κύστη με το δέρμα. Πολύ συχνά, η κύστη και οι οπές περιλαμβάνουν τρίχες. Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό από ό,τι στο γυναικείο και πιο συγκεκριμένα σε άνδρες νεαρής ηλικίας (15-30 ετών).
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος;
Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος είναι η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα, η μηχανική πίεση που ασκείται στους θύλακες της τρίχας από τις κινήσεις των γλουτών, η τριβή και η υγρασία οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία μικροβιακών λοιμώξεων στην περιοχή καθώς και το αυξημένο σωματικό βάρος.
Ποια είναι τα αίτια ανάπτυξης της κύστης κόκκυγος;
Τα αίτια ανάπτυξης της κύστης κόκκυγος είναι πολυπαραγοντικά. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία είναι επίκτητη, δηλαδή συνήθως δεν υπάρχει από τη γέννηση του ανθρώπου, αλλά αναπτύσσεται κάποια στιγμή λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του κόκκυγα. Οι κυριότερες αιτίες ανάπτυξης κύστης στην περιοχή του κόκκυγα είναι:
- Έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα: Είναι γνωστό ότι η κύστη κόκκυγος είναι ένας κυστικός σχηματισμός που περιέχει τρίχες. Η ύπαρξη τριχών στην περιοχή προδιαθέτει τη διείσδυσή τους στο εσωτερικό του δέρματος μέσω διάφορων μηχανισμών.
- Πολύωρη καθιστική θέση: Η κατάσταση αυτή προκαλεί πίεση και μικροτραυματισμούς στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα. Επίσης με τις κινήσεις δημιουργείται μηχανισμός κενού που προκαλεί τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα.
- Βαθιά γλουτιαία αύλακα: Η γλουτιαία αύλακα όταν έχει μεγάλο βάθος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση τριχών στο περικοκκυγικό δέρμα.
- Κακή υγιεινή της περιοχής: Η κακή υγιεινή είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά σε μαθητές που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η έλλειψη καθαριότητας έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή τριχών στην περιοχή του κόκκυγα. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί η πάθηση.
- Υπεριδρωσία: Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί εφύγρανση του δέρματος, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μικροβιακών λοιμώξεων στην περιοχή του κόκκυγα.
- Οικογενειακό ιστορικό: Σύμφωνα με μελέτες η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από κύστη κόκκυγα.
- Άλλα αίτια που έχουν ενοχοποιηθεί για την κύστη κόκκυγος είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορα δερματολογικά νοσήματα.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Πως η πανδημία Covid-19 επηρεάζει την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος;
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η πολύωρη καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της πάθησης της κύστης κόκκυγος μεταξύ των μαθητών και των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, σε μία μελέτη σχεδόν το 56% από τους 203 ασθενείς που εμφάνισαν κύστη κόκκυγος κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλαδή κατά την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν φοιτητές. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν μια απότομη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κύστης κόκκυγος μεταξύ των μαθητών, κυρίως των εφήβων και εκείνων που ακολουθούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους τελευταίους 18 μήνες. Πιθανοί παθοφυσιολογικοί παράγοντες οι οποίοι μαζί με την καθιστική ζωή συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πάθησης αποτελούν η μηχανική πίεση και η τριβή που ασκείται στους θύλακες της τρίχας από τις κινήσεις των γλουτών στην επιφάνεια του καθίσματος αλλά και η υγρασία που δημιουργείται η οποία συμβάλλει στη δημιουργία μικροβιακών λοιμώξεων στην περιοχή του κόκκυγα.
Οι μελέτες αυτές επιβεβαιώνουν και τη δική μας εμπειρία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία εκρηκτική αύξηση νέων περιστατικών κύστης κόκκυγα τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα από το Σεπτέμβριο του 2020 έως το Σεπτέμβριο του 2021 παρατηρήθηκε μία μέση μηνιαία αύξηση των περιστατικών κύστης κόκκυγα στην Κλινική μας (Laser Surgery) της τάξης του 28% σε σχέση με το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019-Σεπτέμβριος 2020. Κατά συνέπεια η εμπειρία της Κλινικής μας συνάδει με την παγκόσμια τάση αύξησης του επιπολασμού της πάθησης σε ηλικίες 15-25 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετά χρόνια, ενώ άλλοι ασθενείς παρουσιάζουν αιφνίδια ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονο πόνο και να εμφανίζουν πρήξιμο στην περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και πυρετό. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται έντονη και συνεχής εκροή πύου και αίματος από τις οπές που έχουν δημιουργηθεί στην παθούσα περιοχή. Μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα καθώς και έντονο αίσθημα κνησμού.
Πολλοί ασθενείς αισθάνονται ήπιο πόνο στην περιοχή όταν βρίσκονται σε φάση ανάπαυσης για πολλή ώρα ή έπειτα από έντονη σωματική άσκηση. Στην περίπτωση εμφάνισης αποστήματος η κύστη κόκκυγος γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή καθώς εμφανίζεται έντονος πόνος και πρήξιμο, σε συνδυασμό με ερυθρότητα της περιοχής, υψηλό πυρετό και έντονη δυσκολία κατά τη βάδιση ή το κάθισμα. Η συγκεκριμένη κατάσταση χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με διάνοιξη του αποστήματος και συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αντιβίωση, αντιπυρετικά φάρμακα και παυσίπονα.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ποια είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος;
Για πολλά χρόνια η πιο διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος ήταν η «ανοιχτή» χειρουργική επέμβαση. Αυτή εξασφαλίζει την αφαίρεση της κύστης δίχως να ακολουθείται από συρραφή του τραύματος το οποίο δημιουργείται από τη διαδικασία. Η επούλωση του τραύματος επέρχεται μόνη της μέσα σε διάστημα 40-60 ημερών.
Ο ασθενής υποβάλλεται σε καθημερινές επώδυνες και αιματηρές αλλαγές επιθεμάτων με συνέπεια να περιορίζονται σημαντικά οι κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητές του. Ακόμα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τα ποσοστά κατά τα οποία μπορεί να υπάρξει υποτροπή της νόσου είναι πάνω από 10% και για την πλειονότητα των ασθενών, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Για τους λόγους αυτούς, η μέθοδος αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί καθότι στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα κανείς να γλιτώσει αυτό το μεγάλο διάστημα της ταλαιπωρίας μέσω της διενέργειας της επέμβασης με ενδοσκοπικό διοδικό Laser (μέθοδος FiLaC) για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος.
Τι είναι η τεχνική Laser FiLaC;
Η τεχνική Laser FiLaC γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας του Laser και αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Η συγκεκριμένη μέθοδος καταπολεμά την πάθηση το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικά από την «ανοιχτή» μέθοδο, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς απαλλάσσονται από αυτή δίχως ταλαιπωρία και πόνο.
Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, πραγματοποιεί την τεχνική FiLaC στην Κλινική Laser Surgery, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύντομη διαδικασία που δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά σε συνολικό χρόνο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια κιόλας ημέρα.
Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με τη συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί μία σύγχρονη θεραπευτική επιλογή, ελάχιστα επεμβατική με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες παλαιότερες τεχνικές, καθώς είναι:
- Σύντομη (διαρκεί 10-15 λεπτά)
- Απλή
- Αναίμακτη
- Ανώδυνη
- Προσφέρει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα – αποφυγή μεγάλων τραυμάτων εξαιτίας της ελάχιστης επεμβατικότητας
- Συνήθως δε χρειάζονται παυσίπονα
- Έχει σύντομη μετεγχειρητική επούλωση
- Δεν έχει επώδυνες αλλαγές όπως με την ανοικτή τεχνική
- Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο πρόγραμμά του και μπορεί να καθίσει κανονικά
- Δυνατότητα για μπάνιο την επόμενη ημέρα
- Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: