Θρομβωμένες Αιμορροΐδες

Θρομβωμένες Αιμορροΐδες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Αιμορροΐδες, θρομβωμένες αιμορροΐδες, αιμορροϊδοπάθεια. Λέξεις – όροι με μεγάλη συνάφεια μεταξύ τους. Πολλοί όταν αναφέρουν την έκφραση «έχω αιμορροΐδες» ουσιαστικά εννοούν ότι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, η οποία αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις του πρωκτού στη σύγχρονη κοινωνία.

    Υπολογίζεται ότι υπάρχει 50% πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει αιμορροΐδες κάποια στιγμή στη ζωή του, καθώς μεγαλώνει. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες και επηρεάζεται ακόμα και από παράγοντες προδιάθεσης, δηλαδή κληρονομικούς.

    Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία αιμορροϊδοπάθειας. Χαρακτηρίζονται περισσότερο ως ένα οξύ επεισόδιο, το οποίο εμφανίζει έντονα συμπτώματα πόνου, εξαιτίας της έντονης πίεσης και της μειωμένης ροής αίματος στους ιστούς της περιοχής. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ώστε να κατανοήσουμε πως δημιουργούνται.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Τι είναι οι θρομβωμένες αιμορροΐδες;

    Αρχικά, οι αιμορροΐδες είναι ο φλεβικός και αρτηριακός ιστός που βρίσκεται στην είσοδο του πρωκτικού σωλήνα, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από το δέρμα. Ο αιμορροϊδικός ιστός συμβάλλει κατά βάση στην συγκράτηση των κοπράνων. Όταν ο ιστός αυτός τραυματίζεται ή ερεθίζεται, δημιουργούνται οζίδια που διογκώνονται και προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού.

    Εάν οι αιμορροΐδες παρουσιάσουν θρόμβους, δηλαδή ογκίδια από πηχτό αίμα, θεωρούνται πλέον θρομβωμένες αιμορροΐδες. Το αίμα αυτό προκύπτει συνήθως από ρήξη κάποιας φλέβας των αιμορροΐδων, με αποτέλεσμα να λιμνάζει, να συσσωρεύεται στην περιοχή του πρωκτού και να δημιουργεί θρόμβους. Οι θρόμβοι αυτοί δεν μεταφέρονται σε άλλα σημεία του οργανισμού, όμως προκαλούν έντονο πόνο και δυσφορία στον ασθενή. Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι κατά κύριο λόγο εξωτερικές.

    Τι προκαλεί και επιδεινώνει τις αιμορροΐδες;

    Η θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε νέους ανθρώπους και μπορούν να οφείλονται σε μία ποικιλία παραγόντων, οι πιο συχνοί από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω:

    • Δυσκοιλιότητα
    • Διάρροια
    • Καθιστική ζωή
    • Διατροφή ελλιπής σε φυτικές ίνες
    • Κατανάλωση καυτερών, πικάντικων και επεξεργασμένων τροφίμων
    • Εγκυμοσύνη
    • Αυτόματη πίεση/σφίξιμο στην περιοχή του πρωκτού, που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της κένωσης ή λόγω έντονου βήχα
    • Παρατεταμένη καθιστική στάση στην τουαλέτα
    • Άρση βαρών
    • Προδιάθεση/κληρονομικοί παράγοντες

    Τι συμπτώματα προκαλούν οι θρομβωμένες αιμορροΐδες;

    Μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια, όταν:

    • Έχει κνησμό και πόνο στην περιοχή του πρωκτού
    • Παρατηρεί σχετική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης
    • Υπάρχει εκροή βλέννας και υγρών
    • Αισθάνεται ότι δεν έχει ολοκληρώσει την κένωση
    • Παρατηρεί διόγκωση αλλά και πρόπτωση των αιμορροΐδων (εξωτερικές αιμορροΐδες)

    Στην περίπτωση των θρομβωμένων (εξωτερικών) αιμορροΐδων εμφανίζονται επιπλέον συμπτώματα όπως:

    • Ισχυρός πόνος
    • Εμφανές ογκίδιο/θρόμβος στην είσοδο του πρωκτού
    • Φλεγμονή
    • Πόνος όταν καθόμαστε και όταν περπατάμε
    • Ισχαιμία
    • Πιθανή νέκρωση δερματικού ιστού

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Θρομβωμένες αιμορροΐδες: Τρόποι διάγνωσης

    Τα κύρια διαγνωστικά εργαλεία για τις αιμορροΐδες, που θα εξακριβώσουν ότι δεν πρόκειται για διαφορετική πρωκτική πάθηση και συγχρόνως θα ανιχνεύσουν το βαθμό της πάθησης είναι:

    Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες, εξαιτίας της μορφολογίας τους και της έντονης συμπτωματολογίας, είναι εύκολο να διαγνωσθούν από έναν εξειδικευμένο Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Σε κάθε περίπτωση, η διαγνωστική διαδικασία θα πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένα και να εφαρμόζονται όλες οι παραπάνω διαγνωστικές μέθοδοι, από το ιστορικό έως την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση.

    Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση μάλιστα αποτελεί μια πολύτιμη εξέταση. Μπορεί να αποκαλύψει όλων των ειδών τις βλάβες της περιπρωκτικής χώρας και να μας προσφέρει μια συνολική εικόνα του προβλήματος.

    Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται οι θρομβωμένες αιμορροΐδες;

    Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι θρομβωμένες αιμορροΐδες μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους, αλλά και περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Όσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο σημαντική είναι η αντιμετώπισή της από έναν ειδικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο.

    Στις ήπιες μορφές θρομβωμένων αιμορροΐδων, εφαρμόζεται μια συντηρητική προσέγγιση. Συνιστάται ανάπαυση, χρήση ειδικών αλοιφών ενώ η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με παυσίπονα και φλεβοτονική φαρμακευτική αγωγή.

    Σε σοβαρότερα περιστατικά, η προσέγγιση είναι επεμβατική και σκοπός είναι η διάνοιξη των όζων και η αφαίρεση των θρόμβων. Μερικές από τις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

    • Θρομβεκτομή: Η θρομβεκτομή γίνεται με τοπική αναισθησία και ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο στην πρωκτική περιοχή.
    • Αιμορροϊδεκτομή: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που δεν αρκεί η μέθοδος της θρομβεκτομής. Χρησιμοποιείται ραχιαία ή ολική αναισθησία.
    • Τεχνική THeLex (Thrombosed Hemorrhoid Laser Excision)

    Η τεχνική Laser THeLex είναι μια από τις πιο σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές, που αντικαθιστά το νυστέρι με τις ακτίνες Laser. Χρησιμοποιώντας υπερπαλμικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2), επιτυγχάνεται η διατομή της θρομβωμένης αιμορροΐδας και η αφαίρεση των θρόμβων με εξαιρετική ακρίβεια.

    Η επεμβατική μέθοδος με Laser διαφοροποιείται από τις άλλες μεθόδους λόγω της απλοποιημένης και σύντομης διαδικασίας που προσφέρει στον ασθενή. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά ενώ χάρη στην ακρίβεια που προσφέρει, δεν προκαλεί παρά ελάχιστη απώλεια αίματος. Η διαδικασία με Laser επίσης δεν αφήνει ουλές στην πρωκτική περιοχή, ούτε εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του πρωκτού μετεγχειρητικά. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών, υποτροπών και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία