Κονδυλώματα Πρωκτού: Πώς Μοιάζουν;

Κονδυλώματα Πρωκτού: Πώς Μοιάζουν;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια πάθηση η οποία εκδηλώνεται μέσα στον πρωκτό και γύρω από αυτόν. Στην αρχή τα κονδυλώματα πρωκτού μοιάζουν με μικρά εξογκώματα στο μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας. Το τόσο μικρό τους μέγεθος δυσκολεύει τον ασθενή στο να τα αντιληφθεί και κινδυνεύει να τα μεταδώσει σε κάποιο άλλο άτομο, αν δεν τηρήσει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν, παίρνουν την μορφή κουνουπιδιού. Μπορεί να μεγαλώνει το κάθε ένα ξεχωριστά ή όλα μαζί. Το χρώμα τους ποικίλλει καθώς μπορεί να είναι κίτρινα, ανοιχτό καφέ ή και ανοιχτό ροζ.

    Ο πρωκτός λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχει στο σώμα έρχεται συνέχεια σε επαφή και σε τριβή με κάποια επιφάνεια. Η καθιστική ζωή, ειδικά όταν η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, μπορεί να προκαλέσει μικρά σπυράκια στην ευρύτερη περιοχή του πρωκτού. Είναι πολλοί οι ασθενείς που δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα κονδυλώματα πρωκτού γιατί τα μπερδεύουν με σπυράκια. Άλλωστε τα κονδυλώματα συνήθως δεν προκαλούν ενόχληση, ούτε πόνο, οπότε ο ασθενής δεν υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα κονδυλώματα μεγαλώνουν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φαγούρα ή αιμορραγία.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Κονδυλώματα πρωκτού – Αυξημένος κίνδυνος

    Τα κονδυλώματα πρωκτού προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, HPV. Πρόκειται για την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και επηρεάζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες. Ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να κολλήσει κονδυλώματα πρωκτού στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    • Σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία (προφυλακτικό)
    • Συχνή εναλλαγή συντρόφων
    • Πρωκτική επαφή
    • Σεξουαλική επαφή με άτομο που είναι φορέας του HPV
    • Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας πάθησης ή φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. HIV ή λήψη ανοσοκατασταλτικών)

    Διάγνωση Των Κονδυλωμάτων Πρωκτού Από Πρωκτολόγο

    Για να γίνει διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί πρωκτολόγο. Οι εξετάσεις που θα υποβληθεί είναι επισκόπηση περιπρωκτικής χώρας, κυτταρολογική εξέταση πρωκτού (test Pap πρωκτού), δακτυλική εξέταση πρωκτού και πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρό με εμπειρία στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης. Κυρίως με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αναγνωρίζονται όλες οι βλάβες (ακόμα και αυτές που δε φαίνονται με γυμνό οφθαλμό).

    Θεραπεία

    Όσο πιο σύντομα πάει ο ασθενής στον πρωκτολόγο, τόσο πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κονδυλώματα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος εξάλειψης τους από τον οργανισμό είναι ο καυτηριασμός. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι καυτηριασμού, όπως η ηλεκτροδιαθερμία, η κρυοπηξία ή το Argon Plasma. Δεν αρκεί, όμως, ο καυτηριασμός, αν ο πρωκτολόγος δεν είναι άρτια καταρτισμένος σε σχέση με αυτές τις τεχνικές. Η εμπειρία και η εξειδίκευση σε τέτοιες περιπτώσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας.

    Άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η εξάχνωση με χειρουργικό laser διοξειδίου του άνθρακα. Αν ο ασθενής δεν είναι εξοικειωμένος με την μέθοδο του καυτηριασμού, είναι πολύ πιθανό να την επιλέξει γιατί είναι πιο ανώδυνη. Για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας. Τα αποτελέσματα της είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα, καθώς ανιχνεύει και την παραμικρή βλάβη, όσο μικρή κι αν είναι.

    Επίσης υπάρχει και η φαρμακευτική θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού που όμως δεν έχει τόσο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας όσο ο καυτηριασμός με το Laser. Επίσης σε ένα ποσοστό ασθενών παρουσιάζονται ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία αυτή, όπως πόνος, έλκη, ερεθισμός, αιμορραγία, τσούξιμο στον πρωκτό κλπ.

    Επικοινωνία Επικοινωνία