Πρωκτίτιδα: Τι Είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται;
Πρωκτίτιδα είναι μια φλεγμονή που δημιουργείται στο εσωτερικό του πρωκτού και είναι ιδιαίτερα επίπονη και ενοχλητική. Στα αρχικά στάδια διαρκεί σύντομο χρονικό διάστημα και παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο, μπορεί να υποτροπιάσει, εμφανίσει πιο έντονα συμπτώματα και να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωκτίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Οι λοιμώξεις που προσβάλλουν τα άτομα μέσω της σεξουαλικής επαφής και μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πάθηση είναι η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη, το μυκόπλασμα και ο έρπητας. Ο τελευταίος προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρή πρωκτίτιδα, ειδικά σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια βακτήρια που ευθύνονται για την εμφάνιση της, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα.
Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πρωκτίτιδας είναι κάποιοι τραυματισμοί στην πρωκτική περιοχή. Το πρωκτικό σεξ ευθύνεται πολλές φορές για τέτοιους είδους τραύματα. Άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn είναι, επίσης, πολύ πιο ευάλωτα στην πρωκτίτιδα. Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί ερεθισμό και έλκη στο εσωτερικό του παχέος εντέρου και του ορθού. Η νόσος του Crohn συνήθως προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή του ειλεού ή στο κόλον αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα και κατά συνέπεια και το ορθό ή ακόμα και τον πρωκτό. Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου επηρεάζει αρνητικά την υγεία της πρωκτικής περιοχής, καθώς προκαλεί μόνιμες βλάβες στους ιστούς στους οποίους επενεργεί. Οι ασθενείς με καρκίνο του ορθού ή των ωοθηκών είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην πάθηση της πρωκτίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, και η χρήση αντιβιοτικών καθώς ενδέχεται αυτά να καταστρέψουν μαζί με τα επιβλαβή βακτήρια και τα ωφέλιμα για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Πρωκτίτιδα – Συμπτώματα
Ο ασθενής που πάσχει από πρωκτίτιδα νιώθει συνεχώς την τάση να πάει στην τουαλέτα. Αυτό είναι ίσως και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πρωκτίτιδας. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η πρωκτίτιδα, ποικίλουν τα συμπτώματα αλλά και η ένταση τους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:
- Αιμορραγία από το ορθό (αίμα στα κόπρανα)
- Πόνος στον πρωκτό
- Κοιλιακός πόνος
- Έκκριση βλέννας ή πύου κατά τη διάρκεια της αφόδευσης ή και άσχετα από αυτήν
- Διάρροια
Τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων του πρωκτού. Ο ασθενής μπορεί να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι έχει αιμορροΐδες ή δυσκοιλιότητα. Μέσω της διάγνωσης από επαγγελματία πρωκτολόγο, μπορεί να ανιχνευθεί η ακριβής φύση του προβλήματος και να θεραπευτεί αποτελεσματικά.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Πρωκτίτιδα – Διάγνωση
Ο πρωκτολόγος θα εξετάσει την περιοχή του πρωκτού και θα λάβει υπόψη του την χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, το είδος τους καθώς και την ένταση τους. Ο ασθενής υποβάλλεται σε δύο βασικές εξετάσεις, οι οποίες βοηθούν τον πρωκτολόγο να αποκτήσει σαφή εικόνα του προβλήματος. Αυτές είναι η πρωκτοσκόπηση και η ορθοσιγμοειδοσκόπηση. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο εσωτερικό του ορθού και αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά και τη βαρύτητα της πάθησης. Άλλες εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής είναι οι αιματολογικές εξετάσεις (γενική εξέταση αίματος και βιοχημικές εξετάσεις) για να διαπιστωθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας του, αλλά και σε ποιο βαθμό την έχει επηρεάσει η νόσος. Η καλλιέργεια κοπράνων είναι επίσης απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν ή να αποκλειστούν μικροβιακά αίτια της πάθησης.
Πρωκτίτιδα – Θεραπεία
Σε πρώτη φάση, ο πρωκτολόγος χορηγεί στον ασθενή συγκεκριμένα φάρμακα για να σταματήσει ο έντονος πόνος. Η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην θεραπεία, αν η αιτία πρόκλησης της πρωκτίτιδας είναι τέτοια που επηρεάζεται από τα συστατικά των τροφών. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και η διακοπή της καφεΐνης είναι οι δύο πρώτες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει ο ασθενής. Αν υπάρξει αποτέλεσμα, μπορεί να προσθέσει στην διατροφή του μπανάνες, βραστές πατάτες, φρυγανιές και ψημένο κοτόπουλο χωρίς λίπος.
Αν η συντηρητική θεραπεία δε λειτουργήσει αποτελεσματικά ή αν η πρωκτίτιδα είναι πολύ σοβαρή, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Συνήθως ο γιατρός επιλέγει τη θεραπεία με χειρουργείο, όταν πρόκειται για χρόνια πρωκτίτιδα ή όταν αυτή έχει προκληθεί από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται η περιοχή του εντέρου που έχει καταστραφεί.