Απόστημα Πρωκτού

Απόστημα Πρωκτού: Τι Είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται;

Το απόστημα πρωκτού ή αλλιώς περιεδρικό απόστημα είναι η πιο συνηθισμένη φλεγμονή που δημιουργείται στον πρωκτό. Ταλαιπωρεί αρκετά τον ασθενή καθώς προκαλεί έντονο πόνο. Αποτελεί, επίσης, μια αρκετά ιδιαίτερη πάθηση καθώς, ακόμη κι αν θεραπευτεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί τελικά χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργείται περιεδρικό συρίγγιο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά ώστε ο ασθενής να μην πάθει ακράτεια κοπράνων.

Είδη Αποστήματος Πρωκτού

Υπάρχουν 4 είδη αποστήματος πρωκτού, ανάλογα με τη θέση στην οποία προκαλείται. Αυτά είναι:

  1. Το περιπρωκτικό απόστημα
  2. Το ευθυϊσχιακό απόστημα
  3. Το διασφιγκτηριακό απόστημα
  4. Το υπερανελκτήριο απόστημα

Στην πρώτη περίπτωση, το απόστημα πρωκτού προκαλείται επιφανειακά και πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει πυρετό. Στην δεύτερη περίπτωση το απόστημα φτάνει πιο βαθιά στο εσωτερικό του ευθυισχιακού βόθρου, χωρίς τόσο έντονο πόνο ενώ στην τρίτη και την τέταρτη περίπτωση ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί έντονη ενόχληση.

Απόστημα Πρωκτού – Πώς Δημιουργείται;

Το απόστημα πρωκτού μπορεί να δημιουργηθεί από ένα σκίσιμο που θα προκύψει στον πρωκτικό σωλήνα. Πολύ συχνά δημιουργείται, επίσης, και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα άτομα που λόγω των χαρακτηριστικών τους είναι πιο ευάλωτα απέναντι στο απόστημα πρωκτού. Οι ασθενείς με διαβήτη ή νόσο του Crohn θα πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν πολύ περισσότερο την υγεία τους ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Μεγάλη ευαισθησία εμφανίζουν, επίσης, όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή εκκολπωματίτιδα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του πρωκτικού αποστήματος. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο και οποιαδήποτε στιγμή.

Απόστημα πρωκτού – Συνοδά Συμπτώματα

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που παρουσιάζει το απόστημα πρωκτού είναι ο πόνος. Ειδικά όταν ο ασθενής θα χρειαστεί να καθίσει και το απόστημα θα υποστεί πίεση, ο πόνος θα γίνει ακόμη πιο έντονος. Τα συνοδά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:

  • Ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό
  • Έκκριση πύου
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πυρετός
  • Ρίγος
  • Δυσφορία

Ο πυρετός μπορεί να αγγίξει κάποια ήπια δέκατα αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει πιο υψηλός.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Απόστημα Πρωκτού – Κατάλληλη Διάγνωση

Εκτός από την κλινική εξέταση που θα γίνει από τον πρωκτολόγο, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε ενδοορθικό υπερηχογράφημα και σε μαγνητική τομογραφία. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για την έναρξη των συμπτωμάτων και την υποτροπή τους ώστε να μεταφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες στο γιατρό και εκείνος να οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση. Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν και την ύπαρξη συριγγίων, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μετά τη θεραπεία του αποστήματος.

Απόστημα Πρωκτού – Αποτελεσματική Θεραπεία

Τα περιπρωκτικά και ευθυϊσχιακά αποστήματα συνήθως αντιμετωπίζονται με τοπική αναισθησία. Τα μεγάλα ή βαθύτερα αποστήματα του πρωκτού μπορεί να απαιτούν νοσηλεία και τη βοήθεια αναισθησιολόγου. Για την πιο σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, καλό θα ήταν η χειρουργική επέμβαση να γίνει, προτού το απόστημα ‘σκάσει’ από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό η τομή να παραμείνει ανοιχτή μέχρι να βγει όλο το περιεχόμενο του αποστήματος. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση συριγγίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη χειρουργική επέμβαση αποστήματος. Επειδή, όμως, το συρίγγιο αναπτύσσεται συνήθως πολύ μετά την παροχέτευση του αποστήματος, η χειρουργική επέμβαση συριγγίου είναι συνήθως μια ξεχωριστή διαδικασία.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνήθως θα αισθανθεί πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα. Σε όσους ασθενείς, όμως, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή βαλβιδοπάθεια ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, χορηγούνται και αντιβιοτικά. Υπάρχουν επιπλοκές που μπορούν να καθυστερήσουν την θεραπεία, δεν είναι όμως συχνό φαινόμενο. Αυτές είναι:

  • Περαιτέρω μόλυνση του πρωκτού
  • Καθυστερημένη επούλωση
  • Επανεμφάνιση του αποστήματος

Αφού επουλωθεί σωστά ένα πρωκτικό απόστημα ή συρίγγιο, είναι απίθανο να επανέλθει το πρόβλημα. Πάντα, όμως, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον γιατρό του.

Επικοινωνία

Επικοινωνία