Μελάνωμα Πρωκτού

Μελάνωμα Πρωκτού: Ποια Είναι Τα Συμπτώματα;

Μελάνωμα πρωκτού είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται στα κύτταρα της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη καρκίνου και χρειάζεται όσο το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η μελανίνη είναι μια χρωστική που διαφοροποιεί το χρώμα του δέρματος καθώς το σκουραίνει τοπικά. Το καλοκαίρι που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ηλιοθεραπεία, το εντυπωσιακό μαύρισμα του δέρματός τους επιτυγχάνεται χάρη στη μελανίνη. Τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη ονομάζονται μελανοκύτταρα και υπάρχουν σε διάφορα σημεία του δέρματος, όπως και στον πρωκτό.

Το μελάνωμα αποτελεί έναν κακοήθη όγκο που δημιουργείται από τα μελανινοκύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στις πιο εσωτερικές στοιβάδες δέρματος του σώματος. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο καθώς έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να μεταναστεύσουν και να αναπτυχθούν και σε άλλα σημεία του οργανισμού. Το μελάνωμα είναι μια νόσος που έχει κληρονομικότητα. Αν δυο μέλη μιας οικογένειας εμφανίσουν μελάνωμα είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί μελάνωμα και σε άλλο άτομο της οικογένειας. Επίσης, προσβάλλει πιο συχνά ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα δέρμα καθώς και άτομα που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, μπορεί να είναι και συνέπεια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Για το μελάνωμα που προκαλείται στην περιοχή του πρωκτού μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς αιτίες που το προκαλούν. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία. Το μόνο στοιχείο που έχει επιβεβαιωθεί μέσα από μελέτες είναι πως εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μελάνωμα Πρωκτού- Συμπτώματα

Ο πρωκτός είναι μια ευαίσθητη περιοχή του σώματος καθώς λόγω της θέσης του έρχεται συνέχεια σε επαφή με διάφορες επιφάνειες. Κάτι τέτοιο δεν υποψιάζει όσο θα έπρεπε τον ασθενή γιατί είναι σύνηθες να προκαλείται ερεθισμός ή φαγούρα, λόγω της τριβής. Υπάρχουν, όμως, συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοήσει. Αυτά είναι:

  • Πόνος ή φαγούρα στην περιοχή
  • Εξόγκωμα
  • Οίδημα στη βουβωνική χώρα
  • Αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Έντονη ανάγκη για αφόδευση ενώ το έντερο είναι άδειο

Τα συμπτώματα που δημιουργεί το μελάνωμα πρωκτού μοιάζουν πολύ συχνά με τα συμπτώματα που δημιουργούν άλλες παθήσεις, όπως οι αιμορροΐδες. Ο ασθενής δε θα πρέπει να εφησυχάσει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις καθώς και οι δύο πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Μελάνωμα Πρωκτού – Διάγνωση

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον πρωκτολόγο ώστε να εξετάσει τον πρωκτό και να αξιολογήσει το πρόβλημα. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται συνήθως ο ασθενής είναι η πρωκτοσκόπηση και η δακτυλική εξέταση. Αν ανευρεθεί κάποια ύποπτη βλάβη διενεργείται βιοψία της βλάβης. Αν διαπιστωθεί κακοήθεια θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα αξονική τομογραφία κοιλίας, θώρακος και εγκεφάλου, μαγνητική τομογραφία πυέλου και ενδοορθικό υπερηχογράφημα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός αξιολογεί τη σοβαρότητα του μελανώματος και εξετάζει τους τρόπους αντιμετώπισης.

Μελάνωμα Πρωκτού – Θεραπεία

Ανάλογα με το μέγεθος του μελανώματος αλλά και το πόσο βαθιά έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικού του οργανισμού τα καρκινικά κύτταρα, ο πρωκτολόγος σε συνεργασία με ογκολόγο ενημερώνει τον ασθενή για τους τρόπους θεραπείας, οι οποίοι είναι: χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολίες, φαρμακευτική αγωγή (στοχευμένη θεραπεία – ανοσοθεραπεία). Τις περισσότερες φορές ο πρωκτολόγος προχωράει σε χειρουργική επέμβαση καθώς μέχρι στιγμής είναι η μέθοδος με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρωκτολόγος αφαιρεί ολόκληρο το μελάνωμα. Ένας εξειδικευμένος ογκολόγος εξετάζει εξονυχιστικά το περιστατικό και στη συνέχεια ενημερώνει τον ασθενή για τις ακτινοβολίες ή τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει.

Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει σε άμεση επαφή με τον γιατρό του ώστε να τον ενημερώνει για την εξέλιξη της θεραπείας του και για τυχόν επιπλοκές. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής, παρόλη τη δύσκολη ψυχολογία που δημιουργεί η συγκεκριμένη διάγνωση και η θεραπεία της, να φροντίζει για την καλή του διάθεση και να προσέχει τον εαυτό του. Η καλή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην θεραπεία.

Επικοινωνία

Επικοινωνία