Εκκολπώματα Εντέρου

Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι και πως θεραπεύονται;

Εκκολπώματα εντέρου,ονομάζονται οι προπτώσεις που δημιουργούνται στην περιοχή των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου. Το σχήμα τους θυμίζει μικρά σακουλάκια και προκαλούνται από την αυξημένη πίεση που ασκείται στο έντερο κατά τη διάρκεια της διέλευσης του εντερικού περιεχομένου.Τις περισσότερες φορές, δημιουργούνται στο περιφερικότερο μέρος του παχέος εντέρου, το σιγμοειδές κόλον. Μια συχνή επιπλοκή των εκκολπωμάτων εντέρου, είναι η εκκολπωματίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των εκκολπωμάτων. Η πάθηση αυτή, δημιουργείται όταν ένας ή περισσότεροι θύλακες πάθουν φλεγμονή ή κάποιου είδους μόλυνση. Σε αυτήν την περίπτωση, προκαλείται έντονος πόνος στην κοιλιά. Τα εκκολπώματα συνήθως δεν συνοδεύονται από πόνο ή ενόχληση. Πρόκειται κυρίως για μια πάθηση που προκαλείται τις περισσότερες φορές εξαιτίας της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Πιο ευάλωτη ομάδα απέναντι στα εκκολπώματα εντέρου είναι οι ηλικιωμένοι άντρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πάθηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κληρονομικό παράγοντα. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό εκκολπωμάτων εντέρου, είναι πολύ πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με την πάθηση. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως η αιτία που προκαλεί τα εκκολπώματα του εντέρου. Ορισμένες μελέτες συνδέουν την εμφάνιση της πάθησης με την έλλειψη κατανάλωσης φυτικών ινών και τη μικρή κατανάλωση ύδατος. Απαιτούνται όμως περισσότερα τεκμήρια,προκειμένου να οριστικοποιηθεί αυτή η σύνδεση.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Εκκολπώματα εντέρου – Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν πάσχουν από εκκολπώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, οι ασθενείς μπορεί να ταλαιπωρούνται από:

  • Πόνο στην κοιλιά ή κράμπες
  • Φούσκωμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Ναυτία

Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το έντερο ή γενικότερα με την κοιλιακή χώρα. Ενδεικτικά, οι δύο πιο συχνές από αυτές, είναι το πεπτικό έλκος και η κολίτιδα. Για να διευκρινιστεί η αιτία των συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν επαγγελματία Χειρουργό, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος.

 

Διάγνωση

Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια κατά κύριο λόγο ασυμπτωματική πάθηση, ο Ιατρός μπορεί να εντοπίσει τα εκκολπώματα του εντέρου τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για κάποια άλλη πάθηση. Ο πρωκτολόγος σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, για τις διατροφικές του συνήθειες και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί στις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Αξονική τομογραφία
  • Κολονοσκόπηση
  • Αιμοληψία
  • Ψηφιακή εξέταση του πρωκτού και του ορθού

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο Ιατρός θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία, εάν αυτή συνίσταται.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Θεραπεία

Ο Ιατρός, πριν προχωρήσει σε επεμβατικές μεθόδους, θα προτείνει αρχικά ένα είδος συντηρητικής θεραπείας για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα. Αυτή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο, την υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών από τη μεριά του ασθενή. Μια πλούσια διατροφή σε φυτικές ίνες, η λήψη προβιοτικών και η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού, μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία του εντέρου προς το καλύτερο. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Αν ένας ασθενής είναι παχύσαρκος ή καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λίπους ή κόκκινου κρέατος, είναι πιο πιθανό να χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να λειτουργήσει η συντηρητική θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και με ασθενείς που είναι χρόνιοι καπνιστές ή κάνουν χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

 

Επιπλοκές

Υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές που μπορούν να συμβούν σε έναν ασθενή με εκκολπώματα εντέρου. Αν τα εκκολπώματα μολυνθούν, τότε ο ασθενής θα πάθει εκκολπωματίτιδα. Η μόλυνση που δημιουργείται στο έντερο μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές και να δημιουργήσει φλέγμονα, απόστημα ή ρήξη του φλεγμαίνοντος εκκολπώματος, με αποτέλεσμα την πυώδη ή κοπρανώδη περιτονίτιδα. Μία άλλη επικίνδυνη εξέλιξη των εκκολπωμάτων είναι η εκκολπωματική αιμορραγία.

Όταν η εκκολπωματίτιδα πάρει σοβαρές διαστάσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο Ιατρός αφαιρεί το προβληματικό τμήματου παχέος εντέρου. Μέσω του χειρουργείου, σταματάει η εξέλιξη της φλεγμονώδους διαδικασίας και στη συνέχεια αποκαθίσταται η συνέχεια του εντέρου. Η πιο σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας, είναι η Λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η μέθοδος αυτή, είναι πιο ανώδυνη συγκριτικά με την κλασσική χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα, δημιουργεί μικρότερο τραύμα στον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής μεθόδου, είναι τα εξής:

  • Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχεία ανάρρωση
  • Σύντομη ανάκτηση της λειτουργίας του εντέρου
  • Ελάχιστη επεμβατικότητα
  • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας
  • Πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα