Πολύποδας Εντέρου

Πολύποδας Εντέρου

Τι είναι ο Πολύποδας Εντέρου;

Ο πολύποδας εντέρου είναι ένας συνήθως καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται ως μάζα κυττάρων η οποία σχηματίζεται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πολύποδες εντέρου δεν αποτελούν μια επικίνδυνη κατάσταση για τον πάσχοντα. Όμως ορισμένοι τύποι πολυπόδων, είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή.
Οι πολύποδες εντέρου μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών. Μάλιστα, οι πιθανότητες εμφάνισής τους αυξάνονται όλο και περισσότερο καθώς ένα άτομο ξεπερνά τα 50 έτη. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η προληπτική κολονοσκόπηση στα άτομα αυτής της ηλικίας.

Πολύποδας Εντέρου – Σε ποιους τύπους διακρίνεται;

Ο τύπος ενός πολύποδα εντέρου εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση, το σχήμα του κλπ. Όμως, η πιο σημαντική διάκριση αφορά τον τύπο των κυττάρων (ιστολογική σύνθεση), καθώς χάρη σε αυτή μπορεί να διαχωριστούν οι επικίνδυνοι πολύποδες (αυτοί που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο) από τους ακίνδυνους. Έτσι, με βάση τον τύπο των κυττάρων, διακρίνουμε τους εξής τύπους:

  • Αδενώματα: Είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι του εντέρου και εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εκτροπής σε κακοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθός τους, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθη μορφή. Για το λόγο αυτό συνιστάται η αφαίρεσή τους προληπτικά από τη στιγμή που εντοπιστούν.
  • Φλεγμονώδεις πολύποδες: Εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού συστήματος (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn). Αποτελούν καλοήθεις πολύποδες εντέρου οι οποίοι δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
  • Υπερπλαστικοί πολύποδες: Είναι αρκετά συχνοί πολύποδες με σχετικά μικρό μέγεθος και όπως και οι φλεγμονώδεις δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
  • Οδοντωτοί πολύποδες: Ο συγκεκριμένος τύπος εντοπίζεται σχετικά δύσκολα. Μετά τα αδενώματα, είναι ο δεύτερος τύπος πολύποδα εντέρου που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Συνήθως βρίσκεται στο δεξιό τμήμα του παχέος εντέρου και παρουσιάζει κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά με τους υπερπλαστικούς πολύποδες.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Πολύποδας Εντέρου – Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισής του;

Τα ακριβή αίτια για τη δημιουργία ενός πολύποδα εντέρου είναι άγνωστα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή του. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Ηλικία (άνω των 50 ετών)
  • Παχυσαρκία
  • Οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πολυπόδων ή καρκίνου του εντέρου
  • Ιστορικό καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Τρόπος ζωής που περιλαμβάνει κάπνισμα, αλκοόλ, καθιστική ζωή
  • Διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και λίπος και χαμηλή σε φυτικές ίνες

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένας Πολύποδας Εντέρου;

Σε πολλές περιπτώσεις οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί (ιδίως όταν έχουν μικρό μέγεθος) και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν με την αύξηση του μεγέθους ενός πολύποδα. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα, τα βασικότερα από αυτά είναι:

  • Αιμορραγία από το ορθό ή/και τον πρωκτό
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Αποβολή βλέννας
  • Έλλειψη σιδήρου ή/και αναιμία
  • Ναυτία ή εμετός
  • Κοιλιακός πόνος (πιο σπάνιο σύμπτωμα)

Οι πολύποδες προκαλούν σπάνια συμπτώματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συγκεκριμένοι τύποι πολυπόδων μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια απειλώντας τη ζωή του ασθενούς. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπισή τους όσο το δυνατόν πιο άμεσα από τη στιγμή της διάγνωσης.

 

Πως θεραπεύεται ο Πολύποδας Εντέρου;

Η μέθοδος με την οποία αφαιρείται ένας πολύποδας ονομάζεται πολυποδεκτομή. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές πολυποδεκτομής και η επιλογή της κατάλληλης εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος του πολύποδα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Εάν ένας πολύποδας εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, όταν ακόμη είναι μικρός σε μέγεθος, η αφαίρεσή του μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κολονοσκόπησης. Μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα, σημαντικό ρόλο παίζει η μετεγχειρητική παρακολούθηση, η οποία επαναλαμβάνεται ανάλογα με το διάστημα που θα ορίσει ο Ιατρός.

Εάν δεν είναι δυνατή η αφαίρεση ενός πολύποδα με κολονοσκόπηση, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική του αφαίρεση. Ο πολύποδας εντέρου που δε μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά, θα πρέπει πάντα να αξιολογείται και να αφαιρείται από έναν Γενικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά, ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για να σας οδηγήσει με ασφάλεια στην ίαση, περιορίζοντας την ταλαιπωρία σας.