Νόσος Του Crohn: Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;
Η νόσος του Crohn αποτελεί μια πάθηση που προκαλείται στον πεπτικό σωλήνα. Είναι φλεγμονώδης αλλά παρόλα αυτά δεν είναι παροδική. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που επηρεάζει δραστικά τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και μπορεί να προσβάλλει όλο του το μήκος, από το σημείο έναρξης, που είναι η στοματική κοιλότητα, μέχρι το τελευταίο σημείο του, τον πρωκτό. Η νόσος του Crohn προσβάλλει τις περισσότερες φορές ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Ο κληρονομικός παράγοντας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης. Πέρα όμως από αυτόν, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι είναι αυτό που την προκαλεί. Οι πιο σύγχρονες μελέτες αναφέρονται σε αιτίες που σχετίζονται με τη μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή με αιτίες που σχετίζονται με διάφορα βακτήρια.
Νόσος του Crohn – Συμπτώματα
Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι οι διαρροϊκές κενώσεις και ο έντονος πόνος στην κοιλιά. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Ίχνη αίματος ή μεγαλύτερη απώλεια αίματος στα κόπρανα
- Κοιλιακές κράμπες
- Εξάντληση
- Πυρετός
- Διαταραχές στην όρεξη
- Ξαφνική απώλεια βάρους
- Έντονη επιθυμία για τακτικές κενώσεις
Όταν υποτροπιάσουν τα συμπτώματα, μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες στη ζωή του ασθενούς. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία περιπρωκτικών συριγγίων, έλκη, ενοχλητικές φλεγμονές στις αρθρώσεις καθώς και έντονη δύσπνοια. Τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο πιο έγκαιρα γίνεται, ώστε η θεραπεία να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Νόσος του Crohn – Διάγνωση
Απαιτούνται πολλές και διαφορετικές εξετάσεις για να διαγνωστεί η νόσος του Crohn. Ο Ιατρός υποβάλλει τον ασθενή στις ακόλουθες εξετάσεις:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Καλλιέργεια κοπράνων
- Κολονοσκόπηση
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Βιοψία
Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει εξ’ αρχής τον Ιατρό για την έναρξη των συμπτωμάτων, τη διάρκεια και την έντασή τους. Είναι σημαντικό να καταγραφεί μια λεπτομερής κλινική εικόνα, ώστε να μπορέσει να γίνει η διάγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Συντηρητική Θεραπεία
Η θεραπεία της νόσου του Crohn στοχεύει κατά κύριο λόγο στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση μιας σταθερής κατάστασης, η οποία δεν θα επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εφόσον πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια, οι περίοδοι υποτροπής και έξαρσης είναι φαινόμενα με τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να συμφιλιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα χρειαστεί να αλλάξουν κάποια πράγματα στις διατροφικές του συνήθειες, ώστε η νόσος να διατηρείται σε ένα καλό επίπεδο. Η κατανάλωση τροφών, όπως το γιαούρτι, τα αυγά, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πατάτες θα βοηθήσουν πολύ στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων είναι η φαρμακευτική αγωγή. Χρησιμοποιούνται συνήθως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και φάρμακα που μπορούν να μειώσουν την ένταση και τη συχνότητα στις διάρροιες. Κάποιες φορές, συνταγογραφούνται στους ασθενείς ορισμένα αντιβιοτικά φάρμακα, ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική τους εικόνα.Τα τελευταία χρόνια, έχουν εισαχθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα και κάποια μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία της νόσου του Crohn. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Χειρουργική Θεραπεία
Αν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή και δε βελτιώνεται με τη συντηρητική θεραπεία, τότε αυτός υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Για να φτάσει στο σημείο ο Ιατρός να προτείνει στον ασθενή τη χειρουργική αντιμετώπιση, θα πρέπει να έχουν προκληθεί μη αναστρέψιμες επιπλοκές. Τέτοιες είναι: η απόφραξη του εντέρου, η διάτρηση, η δημιουργία συριγγίων, το απόστημα και η συνεχής επιδείνωση της νόσου.
Μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση αποτελεί η Λαπαροσκοπική Χειρουργική Μέθοδος. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις.Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο, γίνονται μικρές τομές, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επέμβαση με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Χάρη στην κάμερα και το φως που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο εργαλείο, ο Χειρουργός αποκτά πλήρη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια κάθε του ενέργεια.
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Μεθόδου, είναι τα εξής:
- Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ελάχιστος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
- Ελάχιστη βλάβη στους γύρω ιστούς
- Γρήγορη ανάρρωση