Πώς Μεταδίδονται Τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή πάθηση η οποία οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) και εμφανίζεται κυρίως σε σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Εάν τα κονδυλώματα μείνουν για μεγάλο διάστημα χωρίς θεραπεία, προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενή. Παρακάτω θα δούμε Πώς Μεταδίδονται Τα Κονδυλώματα Πρωκτού και ποιες είναι οι σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπισή τους.
Τι είναι όμως τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες (ογκίδια) τα οποία αναπτύσσονται μέσα στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν. Στα αρχικά τους στάδια έχουν πολύ μικρό μέγεθος και δεν είναι διακριτά με γυμνό μάτι. Όσο η πάθηση προχωρά και τα κονδυλώματα εξελίσσονται, το μέγεθός τους αλλάζει και γίνονται ψηλαφητά και ορατά. Μάλιστα, είναι σύνηθες να παίρνουν τη μορφή ενός μικρού κουνουπιδιού ενώ το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει. Σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις το μέγεθός τους μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο, ώστε να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή του εσωτερικού του πρωκτού αλλά και του περιπρωκτικού δέρματος.
Πώς Μεταδίδονται Τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται μέσω της πρωκτικής σεξουαλικής επαφής. Η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνεται κατά κόρον όταν τα κονδυλώματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής, μη γνωρίζοντας ότι έχει προσβληθεί από την πάθηση, συνεχίζει φυσιολογικά τη σεξουαλική του δραστηριότητα χωρίς την αναζήτηση θεραπείας. Πέραν όμως της πρωκτικής σεξουαλικής επαφής, τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός μπορεί να προσβάλει ένα άτομο, όταν αυτό το άτομο έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με επιμολυσμένη επιφάνεια, σωματικά υγρά ή βλεννογόνο.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν Κονδυλώματα Πρωκτού;
Ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να κολλήσει κονδυλώματα πρωκτού όταν συμβαίνει κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:
- Έρχεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού
- Εναλλάσσει συχνά ερωτικούς συντρόφους
- Έρχεται συχνά σε πρωκτική σεξουαλική επαφή
- Έρχεται σε σεξουαλική επαφή με άτομο που είναι φορέας του HPV
- Έχει ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λόγω HIV λοίμωξης ή λήψης ανοσοκατασταλτικών)
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Όπως προαναφέρθηκε, τα κονδυλώματα πρωκτού στα αρχικά στάδια είναι πολλές φορές ασυμπτωματικά. Καθώς όμως η πάθηση προχωρά, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα, τα συνηθέστερα εκ των οποίων είναι:
- Κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή του πρωκτού
- Αιμορραγία
- Έκκριση υγρών και πύου
- Αίσθημα πληρότητας ή ξένου σώματος στον πρωκτό
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
Πως γίνεται η διάγνωση της πάθησης;
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού πραγματοποιείται από τον εξειδικευμένο Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Ο Ιατρός ακολουθεί μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την πάθηση:
- Δακτυλική εξέταση του πρωκτού
- Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
- Κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Pap πρωκτού)
- Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy – HRA)
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ποια είναι η θεραπεία για τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού μπορεί να επιτευχθεί μέσω του καυτηριασμού τους. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι καυτηριασμού, όπως: ηλεκτροδιαθερμία, κρυοπηξία, Laser, Argon Plasma, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι, Hyfrecation, υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ. Όλες οι μέθοδοι καυτηριασμού μπορεί να είναι απολύτως επιτυχείς. Καθοριστικός όμως παράγοντας για την επιτυχία τους, είναι η εξειδίκευση και η εμπειρία του Ιατρού. Για το λόγο αυτό, τα κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο από έναν Χειρουργό – Πρωκτολόγο.
Εκτός από τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων πρωκτού υπάρχουν και κάποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους. Αυτές είναι το τριχλωροξικό οξύ, η ιμικουιμόδη, η 5-φθοριοουρακίλη και οι σινεκατεχίνες. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να επιλεχθεί και η αντιμετώπιση με τζελ ποδοφυλλοτοξίνης.
Ο πλέον σύγχρονος και ανώδυνος τρόπος εξάλειψης των κονδυλωμάτων είναι με τη χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η θεραπεία αυτή αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική λύση, προσφέροντας παράλληλα μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στον ασθενή. Συνοπτικά, τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα ακόλουθα:
- Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και απολύτως ασφαλής
- Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος
- Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
- Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές
- Μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής
- Δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενούς
- Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές των κονδυλωμάτων μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες αφαίρεσης ή καυτηριασμού
Για μια εξειδικευμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό, Πρωκτολόγο Ιωάννη Δοντά. Ο Ιατρός είναι άρτια καταρτισμένος και δίνει την απαραίτητη προσοχή σε κάθε ασθενή του, προτείνοντάς του ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες.