Κολικός Εντέρου

Κολικός Εντέρου

Παρά την λανθασμένη άποψη ότι κολικούς παθαίνουν μόνο τα μωρά, κολικούς παθαίνουν και οι ενήλικες. Ο κολικός εντέρου είναι ένας οξύτατος πόνος, που εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα. O κολικός εμποδίζει τα τρόφιμα και τα υγρά να περάσουν πιο περιφερικά στο έντερο. H ένταση του πόνου αυξομειώνεται και φανερώνει μια δυσλειτουργία στο γαστρεντερικό σύστημα του ασθενούς.

Υπάρχουν δύο τύποι κολικού εντέρου. Ο κολικός λεπτού εντέρου, που δημιουργείται συνήθως από κάποια φλεγμονή (εντερίτιδα ή μηχανική απόφραξη), και ο κολικός του παχέος εντέρου, που έχει ως αφορμή τη δυσκοιλιότητα, τη δυσεντερία ή τη στένωση του εντερικού αυλού.

Κολικός Εντέρου – Αιτία

Ο κολικός εντέρου συνήθως οφείλεται στο ευερέθιστο έντερο (σπαστικό) και πιο συγκεκριμένα στον σπασμό αυτού. Ο σπασμός προκαλεί έναν χρόνιο πόνο στον ασθενή, χωρίς να επιβαρύνει ωστόσο την γενικότερη υγεία του. Ο κολικός του εντέρου μπορεί να προκληθεί από:

  • Μια μικρή φούσκα με αέρα που δεν μπορεί να αποβληθεί μέσω του εντέρου
  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
  • Την απόφραξη του εντέρου (ειλεός)
  • Τη γαστρεντερίτιδα
  • Τη νόσο του Crohn
  • Τη λήψη φαρμάκων

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Κολικός Εντέρου – Συμπτώματα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο εποχικός πόνος, ο οποίος μάλιστα είναι ευθέως ανάλογος με τα ανά περιόδους επίπεδα άγχους. Συνήθως εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό. Να σημειωθεί πως αυτός ο πόνος δεν θα ξυπνήσει τον ασθενή από τον ύπνο του, καθώς είναι συνυφασμένος με τη σκέψη. Έτερα συμπτώματα που συνοδεύουν τους κολικούς του εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, ο μετεωρισμός (φούσκωμα), οι κράμπες, ο εμετός, η ναυτία και ο πυρετός.

Κολικός Εντέρου – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το πρώτο βήμα στη διάγνωση αποτελεί η λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Εν συνεχεία και ψηλαφίζοντας την κοιλιά του ασθενούς, ο ιατρός δύναται να καταλάβει εάν πρόκειται όντως για κολικό του εντέρου ή έτερη πάθηση (π.χ. σκωληκοειδίτιδα). Μεγάλος σύμμαχος όμως στη διάγνωση της πάθησης είναι ο απεικονιστικός έλεγχος. Τοιουτοτρόπως μπορεί να διασαφηνιστεί εάν ο ασθενής έχει συστροφή στο έντερο ή εμπλοκή από αέρια ή κόπρανα.

Συμβουλές για να μειωθεί η ένταση του πόνου

Αν και είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον ιατρό, μέχρι τότε οι παρακάτω συμβουλές/πρακτικές, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της έντασης του πόνου:

  • Χαλάρωση ή αφαίρεση της ζώνης ή στενών ρούχων
  • Ύπνος ή χαλάρωση σε εμβρυική στάση
  • Χλιαρό ντούς
  • Χρήση ήπιου παυσίπονου (χωρίς λήψη υπερβολικών δόσεων καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση)
  • Αποφυγή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και σπασμολυτικών (εκτός αν είναι συνταγογραφημένα)
  • Αποφυγή ζεστών επιθεμάτων καθώς εντείνουν τον πόνο
  • Μείωση/Διαχείριση του άγχους, μιας και η πάθηση έχει στρεσογόνα αίτια.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως εφόσον ο πόνος συνεχίζεται ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, τότε το περιστατικό θεωρείται επείγον και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από ιατρό.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ο Δρ Δοντάς είναι Χειρουργός, Πρωκτολόγος και Στρατιωτικός Ιατρός. Έχει εκπαιδευτεί σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και εξειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού και του πυελικού εδάφους. Διαθέτει πλούσια συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια και πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι διευθυντής της κλινικής Laser Surgery, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας πραγματοποιείται μια πλειάδα επεμβάσεων με σεβασμό στον ασθενή και πλήρη εχεμύθεια.