Ορθοσιγμοειδοσκόπηση
Τι είναι η Ορθοσιγμοειδοσκόπηση;
Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εξέτασης του παχέος εντέρου και εντοπίζει παθήσεις όπως φλεγμονές, καρκίνο, πολύποδες κλπ. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει τα πρώτα 40-50 εκατοστά του παχέος εντέρου, δηλαδή το τελευταίο τμήμα του εντέρου που ονομάζεται σιγμοειδές, όπως επίσης το ορθό και τον πρωκτό.
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση – Ποια προετοιμασία χρειάζεται να κάνει ο ασθενής;
Ο ιατρός θα πρέπει να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και να ενημερωθεί για το αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Το πιο πιθανό είναι να του υποδείξει την παύση της λήψης της, ιδίως όταν είναι αντιπηκτική αγωγή. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό, για το αν έχει αλλεργία σε κάποια ουσία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την αναισθησία. Πριν από μια τέτοια εξέταση, ο ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, ώστε να καθαρίσει το έντερο και να διευκολύνει την διαδικασία. Για να επιτευχθεί ευκολότερα αυτό, θα του χορηγηθούν ορισμένα ειδικά καθαρτικά σκευάσματα (πχ γλυκερίνη), για πλήρη καθαρισμό του εντέρου. Αυτά, χορηγούνται από το στόμα με νερό, και συστήνεται στον ασθενή να καταναλώσει υδαρείς τροφές και ροφήματα όπως σούπες, τσάι κλπ. Πολύ σημαντική είναι η εξέταση πήξης του αίματος, για πρόληψη ή αποφυγή αιμορραγίας.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση – Πώς γίνεται η εξέταση;
Ο ασθενής ξαπλώνει σε πλαϊνή θέση και με λυγισμένα πόδια, και ξεκινά η εξέταση της περιπρωκτικής περιοχής. Στη συνέχεια, ο ιατρός εισχωρεί το ενδοσκόπιο, που είναι εύκαμπτο, με διάμετρο περίπου 1 cm και φως στην άκρη. Αυτό, φουσκώνει τον πρωκτό, το ορθό και το έντερο και τα καθιστά πιο ευδιάκριτα. Μέσω αυτής της εξέτασης, μπορεί να εντοπιστεί κάποιος πολύποδας, όγκος, πιθανές αλλοιώσεις, αιμορραγίες και δυσμορφίες. Όλα αυτά, ο ιατρός τα βλέπει μέσω οθόνης. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, λιγότερο της μιας ώρας.
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση – Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
H ορθοσιγμοειδοσκόπηση ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις και φυσικά πραγματοποιείται κατόπιν προτροπής του ιατρού. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εξής:
- Εμφάνιση εκκολπωμάτων,
- Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα,
- Χρόνια διάρροια,
- Ακράτεια κοπράνων,
- Αίμα στα κόπρανα,
- Εμφάνιση πολύποδα ή κάποιου ύποπτου όγκου,
- Φλεγμονές του εντέρου όπως ελκώδης ορθοκολίτιδα,
- Πρωκτίτιδα κλπ.
Τέλος, η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση που έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ιστορικό οικογενούς πολυποδίασης, θα πρέπει μετά τα 10 έτη να γίνεται έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί αν το άτομο είναι φορέας. Ωστόσο, το αρνητικό είναι ότι δεν εξετάζει όλο το μήκος του εντέρου και συνεπώς δεν μπορεί να εντοπίσει το 100% των παθήσεων.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Υπάρχουν παρενέργειες;
Όπως και σε κάθε εξέταση, έτσι και στην ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι πιθανό να προκύψουν κάποιες παρενέργειες. Αρχικά η αίσθηση δυσφορίας ή κορεσμού, είναι φυσιολογική εφόσον κατά την εξέταση εισχωρεί αέρας στον πρωκτό. Αυτή η αίσθηση υποχωρεί με την αποβολή αερίων. Άλλη πιθανή επιπλοκή είναι η αιμορραγία, η οποία επίσης σταδιακά υποχωρεί. Τέλος, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η διάτρηση του παχέος εντέρου που χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση και κολονοσκόπηση
Πρόκειται για δυο εξετάσεις που μοιάζουν. Ουσιαστικά, η ορθοσιγμοειδοσκόπηση εξετάζει τα πρώτα 40-50 εκατοστά του παχέος εντέρου, ενώ η κολονοσκόπηση το εξετάζει εξ’ ολοκλήρου. Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση προηγείται της κολονοσκόπησης, και η δεύτερη πραγματοποιείται κατόπιν προτροπής του ιατρού για περαιτέρω έλεγχο.
Ο Δρ Ιωάννης Δ. Δοντάς, είναι Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση σε παθήσεις του πρωκτού. Σε περίπτωση που σας απασχολεί ή σας ενοχλεί οτιδήποτε, επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας. Ο ιατρός θα προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις και τις αντίστοιχες θεραπείες, ανάλογα με τα ευρήματά του.