Περιεδρικό Απόστημα Συμπτώματα

Περιεδρικό Απόστημα – Συμπτώματα

Ως απόστημα ορίζεται μια περιφραγμένη συλλογή (κοιλότητα) πύου, ενός κίτρινου, ωχρού ή πράσινου υγρού που παράγεται λόγω κάποιας βακτηριακής λοίμωξης. Ωστόσο, το απόστημα μπορεί να δημιουργηθεί και σε μια περιοχή όπου υπάρχει μια κύστη (μικρό εξόγκωμα) για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το περιεδρικό  απόστημα ή απόστημα πρωκτού, λοιπόν, είναι μια συλλογή πύου γύρω από τον πρωκτό και συγκεκριμένα στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού. Επί της ουσίας γίνεται λόγος για μια ορθοπρωκτική λοίμωξη, η οποία δημιουργείται εξαιτίας υφιστάμενης φλεγμονής της περιοχής.

Εμφανίζεται περισσότερο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 40 έτη.

 

Πού οφείλεται το περιεδρικό απόστημα;

Η αιτία που προκαλεί το περιεδρικό απόστημα είναι συνήθως η απόφραξη και η επακόλουθη μόλυνση ενός από τους πρωκτικούς αδένες. Δηλαδή, το περιεδρικό απόστημα δημιουργείται διότι αποφράσσεται κάποιο σημείο της διαδρομής ενός περιεδρικού συριγγίου. Ως εκ τούτου το πυώδες υγρό αδυνατεί να διαφύγει προς το δέρμα και μένει στάσιμο στην κοιλότητα, οπότε και δημιουργείται το απόστημα.

Με άλλα λόγια τα μικρόβια, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκονται στο δέρμα και το έντερο, εισχωρούν στον πρωκτό δημιουργώντας μια μολυσμένη κοιλότητα, δηλαδή το απόστημα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως η νόσος του Crohn, μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του πεπτικού συστήματος, ευνοεί την πιθανότητα λοιμώξεων που οδηγούν σε αποστήματα.

Επιπρόσθετοι παράγοντες που συνδέονται με το περιεδρικό απόστημα είναι οι εξής:

  • Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
  • Ραγάδα δακτυλίου
  • Καρκίνος πρωκτού ή ορθού
  • Κοιλιακές ή πυελικές φλεγμονές (εκκολπωματίτιδα)
  • Φυματίωση
  • Ακτινομύκωση
  • Διάτρηση του τοιχώματος του ορθού από ξένα σώματα (π.χ. κόκκαλα)
  • Πρωκτική σεξουαλική επαφή

Περιεδρικό Απόστημα – Συμπτώματα

Αρχικά ο ασθενής θα διαπιστώσει κάποια ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού, η οποία προοδευτικά θα ενταθεί και θα γίνει αρκετά επώδυνη. Από αυτό το σημείο και μετά τα συμπτώματα του αποστήματος είναι εμφανή. Η συμπτωματολογία της παθήσεως περιλαμβάνει :

  • Συνεχή, έντονο πόνο μέσα ή γύρω από τον πρωκτό, συχνά με ένα σχετικό εξόγκωμα. Να σημειωθεί πως ο πόνος συγχρονίζεται με τους κτύπους της καρδιάς και επιδεινώνεται αντιστοίχως (σφύζων πόνος).
  • Ερεθισμό και ερυθρότητα σε ευαίσθητα σημεία της περιπρωκτικής περιοχής
  • Ενδεχόμενο πυρετό και ρίγος, σε συνδυασμό με εφίδρωση
  • Δύσοσμη έκκριση πύου από το εσωτερικό του πρωκτού ή τη γύρω περιοχή
  • Πρήξιμο (διόγκωση-σε βαριές περιπτώσεις)
  • Αίσθημα γενικής αδιαθεσίας
  • Δυσκολία στην κένωση και στο κάθισμα

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποια τα είδη των περιεδρικών αποστημάτων;

Το περιεδρικό απόστημα διαχωρίζεται σύμφωνα με την ανατομική θέση στην οποία εμφανίζεται και τη σχέση του με μυϊκές δομές της εν λόγω περιοχής. Έτσι, τα περιεδρικά αποστήματα χωρίζονται σε α) ευθυισχιακά αποστήματα, β) υποδόρια αποστήματα, γ) μεσοσφιγκτηριακά και δ) υπερσφιγκτηριακά αποστήματα. Να σημειωθεί πως είναι απαραίτητη αυτή η ταξινόμηση, καθώς δεν έχουν όλοι οι τύποι αποστημάτων την ίδια αντιμετώπιση και θεραπεία.

 

Περιεδρικό Απόστημα – Διάγνωση και αντιμετώπιση

Πρώτο και βασικό βήμα για την διάγνωση της πάθησης είναι η λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Στη συνέχεια ο αρμόδιος ιατρός θα προχωρήσει σε ψηλάφηση του περιεδρικού αποστήματος και στη συνέχεια σε πρωκτοσκόπηση και ίσως και ορθοσκόπηση. Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να υποβληθεί και σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και οι CRP και TKE. Τέλος, αν κριθεί απαραίτητο, ο ιατρός θα προβεί και σε απεικονιστικό έλεγχο (CT, MRI, ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα).

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, ο Δρ Δοντάς έχει στη διάθεσή του τεχνολογία αιχμής με την οποία θεραπεύει το περιεδρικό απόστημα ανώδυνα και σύντομα. Η τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage) που χρησιμοποιεί διακρίνεται για πληθώρα πλεονεκτημάτων και αντικαθιστά ως εκ τούτου την διάνοιξη με νυστέρι και την παροχέτευση πύου. Σε αντίθεση με την διάνοιξη, που αποτελεί μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, το  Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) καθιστά την επέμβαση:

  • Ανώδυνη
  • Αναίμακτη
  • Ασφαλή
  • Σύντομη (περίπου 10 λεπτά)

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Η αποθεραπεία είναι άμεση και μάλιστα ο ασθενής δύναται να επιστρέψει άμεσα τόσο στην εργασία του όσο και στην καθημερινότητά του. Την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να κάνει μπάνιο. Τέλος, να σημειωθεί πως δεν είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά) και πως οι πιθανότητες υποτροπής είναι ελάχιστες.

Ο Δρ Δοντάς είναι Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, και Διευθυντής του Laser Surgery. Έχει μετεκπαιδευτεί στη Laser Χειρουργική του Πρωκτού (Lasers in Colorectal Surgery) στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία και έχει εξειδικευτεί  στην Πρωκτολογία στις ΗΠΑ. Η πολυετής του πείρα τον καθιστά κορυφαία επιλογή για τις παθήσεις του πρωκτού και του πυελικού εδάφους. Αντιμετωπίζει τους ασθενείς με εχεμύθεια και στοχεύει πάντα στην, κατά το δυνατόν, ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811