Λίπωμα στο πόδι

Λίπωμα στο πόδι

Ο δρ. Δοντάς αναφέρει ότι τα λιπώματα είναι μη καρκινικές, λιπώδεις αναπτύξεις που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα. Ταξινομούνται ως καλοήθεις αναπτύξεις ή όγκοι του λιπώδους ιστού. Ως εκ τούτου, σπανίως είναι επιβλαβή και συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν λίπωμα, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ανθρώπους μεταξύ 40 και 60 ετών. Τα λιπώματα είναι πολύ συχνά. Στην πραγματικότητα, περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους αναμένεται να αναπτύξει λίπωμα στη διάρκεια της ζωής του.

 

Λίπωμα στο πόδι: Από τι προκαλείται;

Οι ιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί το λίπωμα στο πόδι και εν γένει τα λιπώματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι κληρονομούνται. Ωστόσο, έτεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λιπωμάτων περιλαμβάνουν τους εξής:

    • Τη νόσο του Dercum: Αυτή η σπάνια διαταραχή προκαλεί την ανάπτυξη επώδυνων λιπωμάτων, πιο συχνά στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό. Ονομάζεται επίσης adiposis dolorosa ή σύνδρομο Anders.
    • Το σύνδρομο Gardner: Μια μορφή διαταραχής που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP), το σύνδρομο Gardner προκαλεί λιπώματα και μια σειρά από προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και το λίπωμα στο πόδι.
    • Την κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση: Η διαταραχή αυτή ονομάζεται επίσης οικογενής πολλαπλή λιπωμάτωση, η οποία κληρονομείται.
    • Τη νόσο του Madelung: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες που πίνουν υπερβολικά αλκοόλ. Η νόσος του Madelung, που ονομάζεται επίσης πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση, προκαλεί την ανάπτυξη λιπωμάτων γύρω από το λαιμό και τους ώμους.
    • Τέλος και στην έλλειψη άσκησης αποδίδεται από κάποιους η εμφάνιση λιπώματος στο πόδι.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Λίπωμα στο πόδι: Διάγνωση

Οι εξιδεικευμένοι ιατροί, όπως ο δρ. Δοντάς, διαγιγνώσκουν ένα λίπωμα κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Ο ιατρός θα αγγίξει (ψηλαφήσει) το λίπωμα για να διαπιστώσει περισσότερα για την υφή και σύστασή του ή αν μετακινείται. Μπορεί να χρειαστεί και βιοψία για να επιβεβαιώσει ότι το λίπωμα δεν είναι καρκίνος (σπάνια). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός αφαιρεί ένα δείγμα του λιπώματος και το στέλνει σε ένα παθολογοανατομικό εργαστήριο για εξέταση.

Συχνά, ένα λίπωμα στο πόδι δύναται να θεωρηθεί λανθασμένα ως κύστη. Έτσι, για να είναι απολύτως βέβαιος ο ιατρός, σε αυτές τις περιπτώσεις θα ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης του λιπώματος και στο πόσο βαθύ είναι, εάν έχει αιμοφόρα αγγεία και εάν πιέζει τα παρακείμενα νεύρα ή άλλους ιστούς.

 

Ποια είναι τα είδη των λιπωμάτων;

Όλα τα λιπώματα αποτελούνται από λιπώδεις υποδόριες μάζες. Ορισμένα λιπώματα περιέχουν επίσης αιμοφόρα αγγεία ή άλλους ιστούς. Ταξινομούνται λοιπόν τα λιπώματα ως εξής:

 

  • Αγγειόλιπωμα: Αυτός ο τύπος περιέχει λίπος και αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγειολιπώματα είναι συχνά επώδυνα.
  • Συμβατικό: Ο πιο κοινός τύπος, ένα συμβατικό λίπωμα περιέχει λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια.
  • Ινολίπωμα: Το λίπος και ο ινώδης ιστός συνθέτουν αυτόν τον τύπο λιπώματος.
  • Hibernoma: Αυτό το είδος λιπώματος περιέχει καφέ λίπος. Τα περισσότερα άλλα λιπώματα περιέχουν λευκό λίπος. Τα καφέ λιποκύτταρα παράγουν θερμότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Μυελόλιπωμα: Αυτά τα λιπώματα περιέχουν λίπος και ιστούς που παράγουν κύτταρα του αίματος.
  • Ατρακτοκύτταρο: Τα λιποκύτταρα σε αυτά τα λιπώματα είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα.
  • Πλειόμορφα: Αυτά τα λιπώματα έχουν λιπώδη κύτταρα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Λίπωμα στο πόδι: Θεραπεία

Επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλη θεραπεία εκτός της αφαίρεσης του λιπώματος από εξειδικευμένο χειρουργό. Η σημασία της χειρουργικής αφαίρεσης  έγκειται στο γεγονός ότι συχνά τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές. Ο κίνδυνος, αν αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον λιπώδη όγκο, είναι η επανεμφάνιση του λιπωμάτος στο ίδιο ακριβώς σημείο. Για αυτό και ο δρ. Δοντάς τονίζει ότι το λίπωμα καλό είναι να αφαιρείται εγκαίρως και όσο ακόμα είναι μικρό σε μέγεθος. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το λίπωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση και, ως εκ τούτου, η τομή.

Ο δρ. Δοντάς διενεργεί μέσω Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) την αφαίρεση του λιπώματος εξαιτίας μιας πλειάδας πλεονεκτημάτων του, τα κυριότερα εκ των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

  • Ανώδυνο
  • Αναίμακτο, χωρίς αντιαισθητικό αποτέλεσμα
  • Ταχεία επούλωση, με σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής
  • Σύντομο (διαρκεί 5-15 λεπτά)
  • Οικονομικό
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στη καθημερινότητα
  • Ασφαλές.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το λίπωμα στο πόδι, επικοινωνήστε με τον δρ. Δοντά, προκειμένου να έχετε μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Ο δρ. Δοντάς έχει εκπαιδευτεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Ελλάδας και εξωτερικού και διαθέτει μεγάλη πείρα σε επεμβάσεις κάθε βαρύτητας. Στην κλινική Laser Surgery – την οποία διευθύνει – υπάρχει τμήμα Laser Χειρουργικής πλήρως εξοπλισμένο ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς περιστατικά λιπωμάτων.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811