Ανατομία Πρωκτού

Ανατομία Πρωκτού

Η ανατομία του πρωκτού είναι σχετικά σύνθετη. Ο πρωκτός αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του γαστρεντερικού συστήματος και βρίσκεται στο τέλος του ορθού. Μέσω του πρωκτού αποβάλλονται τα περιττώματα από το σώμα. Αποτελείται από τους σφιγκτήρες του πρωκτού, έναν μυϊκό δακτύλιο, ο οποίος ανοίγει κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου για να περάσουν τα περιττώματα, καθώς και από κύτταρα τα οποία λειτουργούν ως επένδυση στο εσωτερικό του πρωκτού. Οι περισσότεροι καρκίνοι του πρωκτού ξεκινούν από αυτά τα κύτταρα. Αυτά ονομάζονται πλακώδη κύτταρα.

Ανατομία πρωκτού- Βασικές λειτουργίες πρωκτού

Ανατομικά, ο πρωκτός αποτελεί τμήμα του πεπτικού σωλήνα έχει μήκος περίπου 4 εκατοστά και εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή έως το πρωκτικό άνοιγμα ή πρωκτική σχισμή. Το πρωκτικό άνοιγμα αποτελεί το σημείο μετάπτωσης του στιλπνού, άτριχου πρωκτοδέρματος στο περιπρωκτικό δέρμα.

Ο πρωκτικός αυλός περιλαμβάνει τις εξής ανατομικές δομές:

  • Oδοντωτή γραμμή
  • Yπο-οδοντωτή περιοχή, που αποτελεί τον ανατομικό πρωκτό, που καλύπτεται από πλακώδες επιθήλιο (πρωκτόδερμα) μήκους 2 εκατοστών από την οδοντωτή γραμμή ως το πρωκτικό άνοιγμα
  • Yπερ-οδοντωτή περιοχή, η οποία εκτείνεται από τον ορθοπρωκτικό δακτύλιο έως την οδοντωτή γραμμή (ιστολογικά, μεταβατική ζώνη του κυλινδρικού πλακώδους επιθηλίου), μήκους 2 εκατοστών. Το ακριβές όριο μεταξύ του κυλινδρικού επιθηλίου του ορθού (εντέρου) και του πολύστιβου πλακώδους επιθηλίου του πρωκτού ονομάζεται πλακωδοκυλινδρική συμβολή (Squamocolumnar junction – SCJ).

Το σφιγκτηριακό σύμπλεγμα το οποίο εγκλείει τον πρωκτικό αυλό αποτελείται από:

  • έσω σφιγκτήρα (λείος μυς, με ακούσια σύσπαση)
  • έξω σφιγκτήρα (γραμμωτός μυς με εκούσιο έλεγχο)
  • ανελτήρα μυ του πρωκτού (γραμμωτός μυς), που αποτελείται από το λαγονοκοκκυγικό, τον ηβοκοκκυγικό και τον ηβοορθικό μυ και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της πυέλου, δηλαδή του πυελικού διαφράγματος
  • Μεταξύ του έσω και του έξω σφιγκτήρα υπάρχει ο κοινός καταφυτικός επιμήκης μυς  ο οποίος σχηματίζεται από την επιμήκη μυϊκή στιβάδα του ορθού και ίνες από τον ανελκτήρα, και καταφύεται στο περιπρωκτικό δέρμα, ως δερματικός καταφυτικός μυς του πρωκτού

Ποιες παθήσεις συνδέονται με τον πρωκτό;

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που συνδέονται με τον πρωκτό. Ως παθήσεις πρωκτού θεωρούνται οι διαταραχές της λειτουργίας του πρωκτού οι οποίες δημιουργούν κωλύματα στην ορθή λειτουργία του οργανισμού. Ορισμένες από τις παθήσεις πρωκτού είναι καλοήθεις κι ορισμένες κακοήθεις.

Ανάμεσα στις καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού συγκαταλέγονται οι εξής:

Από την άλλη, τα κακοήθη νεοπλάσματα του πρωκτού αποτελούν τους κακοήθεις όγκους του πρωκτού. Είναι σπάνια συγκριτικά με αυτά του παχέος εντέρου, ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο καρκίνος του πρωκτού είναι εντελώς διαφορετικός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου όσον αφορά την επιδημιολογία, την αιτιολογία και τη θεραπευτική μέθοδο που ακολουθείται για την αντιμετώπισή του.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα των δυσλειτουργιών του πρωκτού;

Τα πλέον συνήθη συμπτώματα των παθήσεων του πρωκτού είναι τα εξής:

  • Πρωκτικό άλγος
  • Αιμορραγία
  • Πυρετός
  • Κνησμός
  • Ερυθρότητα

Φυσικά, τα συμπτώματα ποικίλλουν, αναλόγως την πάθηση που υπάρχει στον πρωκτό. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της εκάστοτε πάθησης συντελεί στην απαλλαγή από αυτή το συντομότερο δυνατό.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιουδήποτε τύπου μεταβολή στην περιοχή του πρωκτού, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο Δρ. Ιωάννη Δοντά. Λόγω της πολυετούς του εμπειρίας στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού με τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους αποτελεί την ιδανική επιλογή για την οριστική απαλλαγή από τα ενοχλητικά συμπτώματα των παθήσεων του πρωκτού.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811