Εξόγκωμα Στον Πρωκτό
Τι είναι το εξόγκωμα στον πρωκτό;
Με τον όρο εξόγκωμα στον πρωκτό περιγράφονται τα μορφώματα, οι μάζες, οι φουσκάλες, τα φουσκώματα και οι διάφοροι εν γένει όγκοι που δύνανται να εμφανιστούν στην περιοχή του πρωκτού. Να σημειωθεί μάλιστα, πως η εν λόγω περιοχή είναι μια από τις πιο ευαίσθητες του ανθρώπινου σώματος καθώς έχει μία πλειάδα νευρικών απολήξεων και συνιστά την απόληξη του παχέος εντέρου.
Εξόγκωμα στον πρωκτό – Ποια τα συνήθη συμπτώματα;
Η συμπτωματολογία ενός πρωκτικού εξογκώματος ποικίλλει ανάλογα με τη φύση του. Ωστόσο, μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων συγκαταλέγονται η αίσθηση κατάληψης του πρωκτού ή του ορθού και η δυσφορία κατά την αφόδευση. Το εξόγκωμα στον πρωκτό δίνει συνήθως την αίσθηση ογκιδίου ή / και μάζας, ενώ δημιουργεί την αίσθηση βάρους και πρηξίματος. Επιπλέον, παρατηρείται συχνά πόνος, τσούξιμο και αιμορραγία στην ευρύτερη περιοχή ανάλογα βέβαια με το είδος του εξογκώματος. Στην πλειονότητά τους, τα περισσότερα εξογκώματα είναι ψηλαφητά (αντιληπτά δια της αφής). Τέλος, σημειώνεται πως το εξόγκωμα στον πρωκτό συχνά προκαλεί την αίσθηση της υγρασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Εξόγκωμα στον πρωκτό: Ποια τα είδη του;
Υφίσταται μεγάλη ποικιλία εξογκωμάτων στον πρωκτό, τα οποία δημιουργούνται από διαφορετικές αιτίες. Τα κυριότερα και πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:
- Αιμορροΐδες: Είναι μια ανατομική δομή που συναντάται σε όλους τους ανθρώπους. Όταν διογκωθούν και πρηστούν προκαλούν ένα εξόγκωμα στον πρωκτό. Χαρακτηριστικά της πάθησης είναι η πρωκτορραγία (αίμα στα κόπρανα), ο κνησμός, ο πόνος (όταν μία αιμορροΐδα θρομβωθεί), το αίσθημα πίεσης στον πρωκτό και η φλεγμονή. Αναλόγως την περίπτωση, δύνανται να αντιμετωπιστούν είτε μέσω συντηρητικής αγωγής (αλοιφές, πλύσεις κ.α.), είτε μέσω χειρουργείου εάν αποτύχει η συντηρητική αγωγή.
- Κονδυλώματα πρωκτού: Είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV). Συνήθως είναι αποτέλεσμα πρωκτικής επαφής και δύνανται να αναπτυχθούν εσωτερικά στον πρωκτικό αυλό ή στην περιπρωκτική περιοχή. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το αίσθημα βάρους στον πρωκτό, φαγούρα, εκροή πρωκτικών υγρών, υγρασία, αιμορραγία και φυσικά μικρά εξογκώματα. Η θεραπεία τους είναι συνήθως η εξάχνωσή τους με Laser ή η χειρουργική αφαίρεση, ωστόσο αυτή εξαρτάται από του που βρίσκονται, το πλήθος και το μέγεθός τους.
- Καρκινικός όγκος ή μάζα: Είναι απόρροια καρκίνου πρωκτού. Κνησμός, αίμα στα κόπρανα, πρωκτορραγία, διογκωμένοι λεμφαδένες και φυσικά εξόγκωμα στον πρωκτό, είναι μερικά από τα συμπτώματά του. Η διάγνωση γίνεται συνδυαστικά με κλινική εξέταση, πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας και απεικονιστικό έλεγχο, ενώ η λήψη βιοψίας από τη μάζα είναι απαραίτητη προς επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η θεραπεία αποτελείται από συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και εάν αυτά αποτύχουν χειρουργική επέμβαση αναλόγως το περιστατικό.
- Κύστη κόκκυγος: Η κύστη κόκκυγος εντοπίζεται στο άνω μέρος και ενδιάμεσα των γλουτών. Το εξόγκωμα αυτό δημιουργείται από παγιδευμένες τρίχες και σωματίδια δέρματος. Αν μολυνθεί προκαλεί έντονο πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητα. Εντοπίζεται με την αφή και μπορεί να παρατηρηθεί και εκροή ενός δύσοσμου και πυώδους υγρού. Κάποιες φορές μπορεί να εντοπίζεται αρκετά χαμηλά (λίγα εκατοστά από τον πρωκτό). Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση καυτηριασμού ή εκτομής του εξογκώματος.
- Περιεδρικό απόστημα: Αφορά τη συλλογή πυώδους υγρού, που με τη σειρά της δημιουργεί ένα επώδυνο εξόγκωμα στον πρωκτό. Ως επί το πλείστον είναι σκληρό και ενδέχεται να παρατηρηθεί και εκροή του πυώδους υγρού, και ως εκ τούτου δυσοσμία. Η διάγνωση γίνεται δια της κλινικής εξέτασης και θεραπεύεται με διάνοιξη και παροχέτευση του υγρού. Επικουρικά μπορεί να δοθεί και φαρμακευτική αγωγή.
- Μόρφωμα εξαιτίας ραγάδας πρωκτού: Πρόκειται για ένα μικρό «σκίσιμο» στην περιοχή του πρωκτού, που δημιουργείται από τη διέλευση σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων. Με την πάροδο του χρόνου η ραγάδα δημιουργεί ένα εξόγκωμα στον πρωκτό, γνωστό και ως συνοδό ή φρουρό αιμορροΐδα. Γίνεται αντιληπτή λόγω του πόνου που προκαλεί, της αιμορραγίας και της δυσκολίας στην αφόδευση. Θεραπεύεται συντηρητικά με χλιαρές πλύσεις, αποφυγή σκουπίσματος και αλλαγή διατροφής, πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.
Συνήθως το εξόγκωμα στον πρωκτό συνοδεύεται από μια συστολή εξαιτίας της ανατομικής θέσης του. Ο Δρ Δοντάς τονίζει πως η έγκαιρη διάγνωση θα οδηγήσει στην αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία, προλαμβάνοντας τυχόν δυσάρεστες συνέπειες. Επομένως το άμεσο ραντεβού με τον ιατρό είναι καθοριστικής σημασίας.
Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς είναι Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής της Laser Surgery. Ειδικεύτηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Με σύμμαχό του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο της Laser Surgery, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον ασθενή, με στόχο την άμεση και σύντομη αποκατάστασή του.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: