Πώς Μεταδίδονται Τα Κονδυλώματα
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, παγκοσμίως, και οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus – HPV). Ο δρ. Δοντάς διευκρινίζει ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη (βλάβες) του ιού, εκ των οποίων περίπου 40 προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα δύνανται να προσβάλλουν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι μη καρκινικά και συνήθως πρόκειται για τους γονότυπους 6 και 11 που είναι χαμηλού κινδύνου. Ωστόσο υπάρχουν και γονότυποι (π.χ. 16, 18, 31, 33 και 45) που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και κακοήθειες.
Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται τα κονδυλώματα;
Στους άνδρες, οι βλάβες δύνανται να εμφανιστούν στα εξής σημεία: Στο πέος, στην ουρήθρα, στο όσχεο, στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή, στον πρωκτό και στο εφήβαιο. Όσον αφορά τις γυναίκες, εντοπίζονται: Στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο, στην περιπρωκτική, περινεϊκή και βουβωνική χώρα και στον πρωκτό. Και στις δυο περιπτώσεις εάν προηγηθεί στοματικός έρωτας, τότε μπορεί να εντοπιστούν στη στοματική κοιλότητα, στη γλώσσα, στην εσωτερική πλευρά του άνω και κάτω χείλους, στο φάρυγγα και στον ουρανίσκο.
Κονδυλώματα: Μορφή και Συμπτώματα
Καθώς οι τύποι κονδυλωμάτων ποικίλουν, εύλογα τίθεται το ερώτημα του πώς αναγνωρίζονται; Είναι συνήθως ορατά δια γυμνού οφθαλμού και ψηλαφητά. Το δε χρώμα τους μπορεί να είναι ίδιο με αυτό του δέρματος, είτε πιο σκούρο. Εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε όλα μαζί σε ομάδες. Οι μορφές που έχουν εντοπιστεί είναι οι ακόλουθες:
- Μορφή κουνουπιδιού (με ανοικτό ή σκούρο χρώμα)
- Μικρό και λείο εξόγκωμα στο χρώμα της επιδερμίδας
- Μια υπερκερατωσική επιφάνεια (ανάγλυφη και τραχιά)
- Μορφή σκουρόχρωμης κηλίδας
- Μορφή νηματοειδής δίκην θυσάνου (ανοιχτόχρωμη)
- Μορφή θηλώματος (σκουρόχρωμη).
Είναι πιθανό τα κονδυλώματα να μην εμφανίζουν πάντα συμπτώματα, ειδικά όταν εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων (κυρίως λόγω της τριχοφυΐας) ή / και όταν είναι μικρά σε μέγεθος. Εν γένει όμως, είναι πιθανό να παρουσιάσουν συναφή συμπτωματολογία με άλλες ασθένειες όπως οι σπίλοι, η σύφιλη, η μολυσματική τέρμινθος, τα θηλώματα και οι μυρμηγκιές. Πόνος, δυσφορία και κνησμός (φαγούρα) συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο τυπικών συμπτωμάτων. Επίσης, συχνά παρατηρείται και μια ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο να νοσήσουν όσοι εκτεθούν στη λοίμωξη, καθώς μπορεί να υπερτερήσει η άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, και αυτοί που θα μολυνθούν ενδέχεται να εμφανίσουν πολύ αργότερα συμπτώματα, λόγω της μακράς επώασης του ιού (έως και 8 μήνες) και της ενδεχόμενης λανθάνουσας κατάστασής του. Παράγοντες που καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό τόσο των κονδυλωμάτων όσο και του αρχικού φορέα (ειδικά σε περιπτώσεις συχνών εναλλαγών ερωτικών συντρόφων).
Πώς Μεταδίδονται τα κονδυλώματα;
Στενά συνδεδεμένη με το πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα είναι η σεξουαλική επαφή (ετεροφυλόφιλη και ομοφυλόφιλη). Η δερματική τριβή ή η τριβή δέρματος με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις, προκαλεί ανεπαίσθητους μικροτραυματισμούς και αμυχές από τους οποίους εισχωρεί ο ιός ΗPV στο επιθήλιο. Σε αυτό το σημείο ο δρ. Δοντάς επισημαίνει ότι το προφυλακτικό δεν αποτελεί δυστυχώς 100% ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, παραμένει όμως σημαντικά απαραίτητο. Μάλιστα, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν προϋποθέτουν απαραιτήτως πρωκτική διείσδυση, καθώς μεταδίδονται ακόμα και μέσω δακτύλων την ώρα του πλυσίματος. Επιπροσθέτως, τα κονδυλώματα μεταδίδονται και μέσω της με στοματογεννητικής επαφής. Είναι επίσης δυνατόν να μεταδοθούν μέσω μολυσμένων σεντονιών και πετσετών αλλά και μέσω χρήσης sex toys.
Κονδυλώματα: Διάγνωση
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων εμπίπτει σε πολλές ειδικότητες (πρωκτολόγος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, γυναικολόγος, ουρολόγος κ.α.), αναλόγως του σημείου εμφάνισής τους. Οπότε αντιστοίχως προσαρμόζεται και ο διαγνωστικός έλεγχος. Για παράδειγμα κολποσκόπηση και τεστ ΠΑΠ στην περίπτωση των γυναικών, πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αν βρίσκονται στην περιπρωκτική περιοχή ή στο εσωτερικό του πρωκτού, ουρητηροσκόπηση για ενδοουρηθρικά κονδυλώματα κ.ο.κ. Ο δρ. Δοντάς, υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω διερεύνησης των αποτελεσμάτων καθώς είναι πιθανή η μόλυνση από διαφορετικά στελέχη του ιού. Αυτονόητη δε είναι η εξέταση του/της συντρόφου, ειδικά αν είναι σταθερός ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές επαναμολύνσεις.
Θεραπεία κονδυλωμάτων
Στην κλινική Laser Surgery, o δρ. Δοντάς έχει επιλέξει την τεχνική καυτηριασμού/εξάχνωσης των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματά της την καθιστούν ιδανική μέθοδο θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές, με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και λογικό κόστος. Λοιπές θεραπείες των κονδυλωμάτων περιλαμβάνουν την χειρουργική αφαίρεση, τη διαθερμοπηξία, ειδικές αλοιφές και την κρυοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κονδυλώματα και τη θεραπεία τους, επικοινωνήστε με τον δρ. Ιωάννη Δοντά. Ο δρ. Δοντάς είναι έμπειρος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής όπου στο εξειδικευμένο κέντρο ορθοπρωκτικής χειρουργικής της Laser Surgery είναι σε θέση να σας δώσει άμεση διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: