Σπαστική Κολίτιδα

Σπαστική Κολίτιδα

Σπαστική κολίτιδα: Τι είναι

Η σπαστική κολίτιδα (γνωστή και ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είναι μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις κοιλιακού πόνου ή δυσφορίας, σε συνδυασμό πάντα με τις συνήθειες του εντέρου. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει έως και 5-10% των ατόμων παγκοσμίως και μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες και των δύο φύλων.

Σύμφωνα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, αν και η πάθηση δεν μειώνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του. Η σπαστική κολίτιδα είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που συνίσταται στις διαταραχές των αλληλεπιδράσεων εντέρου-εγκεφάλου. Με άλλα λόγια υφίσταται προβληματική συνεργασία εντέρου και εγκεφάλου. Σαν αποτέλεσμα το έντερο είναι πιο ευαίσθητο και οι εντερικοί μύες συστέλλονται διαφορετικά.

Από τι προκαλείται η σπαστική κολίτιδα;

Οι ιατροί δεν είναι σίγουροι τι την προκαλεί και εκτιμούν ότι οφείλεται σε συνδυασμό προβλημάτων. Διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Ορισμένα προβλήματα, κοινά σε άτομα με σπαστική κολίτιδα, πιστεύεται ότι σχετίζονται με την πρόκλησή της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται :

  • Στρεσσογόνα ή δύσκολα γεγονότα, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων
  • Βακτηριακές λοιμώξεις στο πεπτικό σύστημα
  • Βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, αύξηση του αριθμού ή αλλαγή στον τύπο των βακτηρίων στο λεπτό έντερο
  • Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες.

Σπαστική κολίτιδα: Συμπτώματα

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας είναι ο πόνος στην κοιλιά, που συχνά σχετίζεται με τις κινήσεις του εντέρου, και αλλαγές στις κινήσεις αυτού. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν τη μορφή διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή και τα δύο, ανάλογα με τον τύπο της πάθησης.

Άλλα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας περιλαμβάνουν :

  • Φούσκωμα (μετεωρισμός)
  • Πόνος στη μέση
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης
  • Λευκή βλέννα στα κόπρανα
  • Πόνος στο στομάχι ψηλά και κράμπες, συχνά αμέσως μετά το φαγητό
  • Πόνος αριστερά στην κοιλιά, ψηλά ή κάτω από τα πλευρά ή χαμηλά στην κοιλιά δεξιά
  • Αέρια (ερυγές ή αποβολή αερίων από το ορθό)
  • Αίσθημα ταχείας πλήρωσης του στομάχου
  • Ναυτία

Σημειωτέον πως οι γυναίκες έχουν συχνά περισσότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Η σπαστική κολίτιδα είναι μια χρόνια διαταραχή, που σημαίνει ότι διαρκεί πολύ, συχνά μάλιστα χρόνια. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν.

Ποιοι οι τύποι της σπαστικής κολίτιδας;

Αναλόγως με το προεξάρχον σύμπτωμα, η νόσος διακρίνεται σε 4 τύπους. Ο πρώτος έχει κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, ο δεύτερος τη δυσκοιλιότητα και ο τρίτος εναλλαγές αυτών. Ο τελευταίος τύπος είναι ο απροσδιόριστος, τα συμπτώματα του οποίου δεν ανήκουν στα προαναφερθέντα.

Η σημασία του προσδιορισμού του κυρίαρχου συμπτώματος (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή μίξη) έγκειται στο γεγονός ότι καθορίζει τις διαγνωστικές εξετάσεις και αναλόγως τη θεραπεία.

Σπαστική κολίτιδα: Διάγνωση και Θεραπεία

Πρώτο μέλημα του ιατρού είναι να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και να αξιολογήσει τα συμπτώματά του. Ακολουθούν οι αιματολογικές εξετάσεις (γενική εξέταση αίματος, εξετάσεις ηπατικής, θυρεοειδικής, νεφρικής λειτουργίας, προσδιορισμός λιπιδίων, σακχάρου, CRP κλπ). Εφόσον κρίνει ο ιατρός ο ασθενής ενδεχομένως να υποβληθεί σε ενδοσκοπικό και ακτινολογικό έλεγχο του πεπτικού σωλήνα. Αντίθετα με το τι πιστεύεται η κολονοσκόπηση δεν είναι η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται, ειδικά μάλιστα στις μικρές ηλικίες.

Η θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας έχει να κάνει εν πολλοίς με τις αιτίες που την προκαλούν. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων, ωστόσο δεν παρέχει μόνιμη θεραπεία. Ο ασθενής, ειδικά στις περιπτώσεις που η νόσος, προέρχεται από το στρες ή/και ψυχικές διαταραχές, θα βρει σημαντική βοήθεια και στην ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό.

Οποιαδήποτε άλλη λύση που ανακυκλώνεται στο διαδίκτυο (βλ. βότανα) αντενδείκνυται καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Ο μόνος που μπορεί και πρέπει να συστήσει διατροφικές αλλαγές είναι μόνο ο ιατρός κατόπιν εξέτασης.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σπαστική κολίτιδα, επικοινωνήστε με τον Δρ. Ι. Δοντά, ο οποίος εξαιτίας της μεγάλης του εξειδίκευσης, θα σας κατευθύνει στη σωστή απόφαση. Η άρτια εξοπλισμένη κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, παρέχει ένας ασφαλές περιβάλλον για τη διάγνωση και θεραπεία ευρείας γκάμας παθήσεων.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811