Ειλεός συμπτώματα
Τι είναι ο ειλεός;
Ο αποφρακτικός ειλεός (ή αλλιώς εντερική απόφραξη) συνιστά μια συχνά επώδυνη αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Επί της ουσίας το έντερο είτε δεν διεκπεραιώνει τη λειτουργία του είτε την διεκπεραιώνει με δυσκολία. Θεωρείται μια σοβαρή πάθηση και δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς θεραπεία, διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς. Για αυτό το λόγο ο Δρ. Ι. Δοντάς, τονίζει πως μόλις εντοπιστούν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ειλεός, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμεσότατα.
Ειλεός: Συμπτώματα
Η πάθηση έχει παρατηρηθεί ότι είναι υπεύθυνη για ακραία δυσφορία και αναστάτωση στην κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ειλεός μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
• Κράμπες και άλγος
• Απώλεια όρεξης
• Αίσθημα (αδικαιολόγητης) πληρότητας
• Φουσκωμένο ή πρησμένο στομάχι
• Δυσκοιλιότητα ή αποβολή μικρών ποσοτήτων υδαρών κοπράνων
• Αδυναμία μεταφοράς (διοχέτευσης) αερίων
• Οίδημα στομάχου
• Ναυτία
• Εμετός
Στην περίπτωση ειλεού τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι αυτά που παρατηρούνται πιο συχνά. Με άλλα λόγια το στομάχι και τα έντερα θα αρχίσουν να γεμίζουν με αέρια και εντερικό υγρό που αδυνατούν να περάσουν προς το ορθό. Αυτή η κατάσταση ακριβώς είναι που δημιουργεί μια εικόνα οιδήματος (πρηξίματος) της κοιλιακής χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, και ειδικά έπειτα από χειρουργείο, είναι επιβεβλημένο ο ασθενής να ζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα.
Πώς διακρίνεται ο ειλεός;
Ο ειλεός διακρίνεται σε 2 διαφορετικούς τύπους, τον παραλυτικό και τον αποφρακτικό.
1. Όσον αφορά τον παραλυτικό ειλεό (γνωστό και ως αδυναμικό ειλεό), ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων. Αυτό είναι αποτέλεσμα νευρωτικών διαταραχών του εντέρου. Λοιπά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου είναι ο μειωμένος και συνήθως ανύπαρκτος περισταλτισμός, η ατονία και η στάση του εντερικού περιεχομένου απουσία συγκεκριμένης απόφραξης.
2. Όσον αφορά τον αποφρακτικό ειλεό (γνωστό και ως μηχανικό ειλεό), παρατηρείται αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου εξαιτίας εντερικής απόφραξης. Ο αποφρακτικός ειλεός θεωρείται πλήρης όταν ο ασθενής δεν μπορεί να αποβάλλει κόπρανα και αέρια και ατελής όταν αποβάλλει μόνο αέρια.
Από τι προκαλείται ο ειλεός;
Τα αίτια του ειλεού διακρίνονται ανάλογα με τον τύπο του.
Ο παραλυτικός ειλεός είναι αποτέλεσμα:
• Χειρουργικής επέμβασης
• Φαρμάκων
• Διαφόρων παθήσεων (υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.)
• Πάρεσης στομάχου
• Τοξικού μεγακόλου
Ο αποφρακτικός ειλεός μπορεί να προκληθεί από:
• Εγκολεασμό
• Συμφύσεις
• Συστροφή
• Περίσφιξη
• Ενδοαυλική απόφραξη
Πώς διαγιγνώσκεται ο ειλεός;
Η διάγνωση του ειλεού ξεκινά με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και ακολουθεί η κλινική εξέταση, στη διάρκεια της οποίας ο ιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα. Η εξέταση πραγματοποιείται μέσω της επισκόπησης, της ψηλάφησης, της επίκρουσης και της ακρόασης. Δεν πρέπει να παραλείπεται ωστόσο και ο απεικονιστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει απλή ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση, αξονική τομογραφία και υπέρηχο κοιλίας, βαριούχο υποκλυσμό. Όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Ι. Δοντάς, με αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της κλινικής εξέτασης και θα αποσαφηνιστεί η αιτία της πάθησης.
Ειλεός: Ποια η θεραπεία του;
Αντίστοιχη με τον τύπο του ειλεού και τα συμπτώματα που εμφανίζει, είναι και η θεραπεία του.
Στην περίπτωση του παραλυτικού ειλεού, προτείνεται η χορήγηση φαρμάκων ώστε να θεραπευτεί το αίτιο που τον προκάλεσε. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί και αποκατασταθεί η κινητικότητα του εντέρου, να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς ή / και των ηλεκτρολυτών. Αν πιθανώς ο ασθενής παρουσιάσει ατονία εξαιτίας της λήψης κάποιου φαρμάκου, τότε πρέπει ή να το αντικαταστήσει ο ιατρός ή να το σταματήσει. Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναγκαία μόνο εφόσον εντοπιστεί σήψη, διάτρηση ή περιτονίτιδα στο έντερο.
Στην περίπτωση τώρα του αποφρακτικού ειλεού, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη λύση, αν το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί συντηρητικά, καθώς με αυτόν το τρόπο ο χειρουργός στοχεύει στο να διορθώσει το αίτιο που προκάλεσε τον ειλεό. Επί της ουσίας, ο χειρουργός λύνει τις ενδοκοιλιακές συμφύσεις και κατ’ επέκταση απελευθερώνει το εγκλωβισμένο έντερο. Αν τώρα ο ασθενής παρουσιάσει όγκο ή πολύποδα ή εγκολεασμό, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση ή διόρθωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εντερεκτομή ή κολεκτομή. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί περισφιγμένη κήλη, τότε στόχος είναι αυτή να αναταχθεί για να απελευθερωθεί το έντερο.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ειλεός, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο χειρουργό Δρ. Ι. Δοντά. Η πολυετής του πείρα σε πληθώρα επεμβάσεων κάθε βαρύτητας, εγγυώνται μια σωστή και εξιδανικευμένη αντιμετώπιση. Διευθύνει την κλινική Laser Surgery, το τμήμα Laser Χειρουργικής της οποίας, είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής ώστε να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον θεραπείας και αποκατάστασης για τον ασθενή.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: