Καρκίνος Ορθού

Καρκίνος Ορθού

Καρκίνος Ορθού: Τι είναι;

Σύμφωνα με τον Πρωκτολόγο – Χειρουργό – Στρατιωτικός Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, ο καρκίνος του ορθού είναι ο καρκίνος που εντοπίζεται και ξεκινά στο ορθό του ασθενή. Ως ορθό ορίζεται το τελευταίο τμήμα του του γαστρεντερικού σωλήνα (περίπου τα τελευταία 15 εκατοστά), μέχρι το σημείο που ξεκινάει ο πρωκτός. Να σημειωθεί πως παρά την λανθασμένη εντύπωση των ασθενών, ο καρκίνος ορθού είναι διαφορετικός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του ορθού θεωρείται ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες εξίσου. Στην περίπτωση των ανδρών προηγείται ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του προστάτη, ενώ στις γυναίκες του πνεύμονα και του μαστού.

Καρκίνος ορθού: Αιτιολογικοί παράγοντες

Οι ειδικοί θεωρούν ως βασικό αίτιο εμφάνισης του καρκίνου του ορθού το οικογενειακό ιστορικό. Έχει διαπιστωθεί πως όποιος έχει στο οικογενειακό του περιβάλλον άτομο με τον εν λόγω καρκίνο, έχει αρκετές πιθανότητες να εμφανίσει και ο ίδιος – για αυτό και συγκαταλέγεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου συστήνεται η κολονοσκόπηση ανά 5ετία για όλους από 45 ετών και μετά.

Επιπλέον, παράγοντες όπως:

  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn
  • Οι πολύποδες στο ορθό και το παχύ έντερο

έχουν και αυτοί με τη σειρά τους ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου. Μάλιστα θεωρείται ύποπτος παράγοντας και η κακή διατροφή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτές αποδείξεις. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων είναι μεγαλύτεροι από 70 έτη.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος ορθού;

Ως επί το πλείστον, ο καρκίνος του ορθού ξεκινά σαν μια μικρή, αρχικά καλοήθης και ασυμπτωματική βλάβη στο βλεννογόνο του εντέρου, που ονομάζεται πολύποδας. Αν ωστόσο δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δύναται να εξελιχθεί σε καρκίνο. Για αυτό το λόγο ο Δρ. Ι. Δοντάς συμβουλεύει να επισκεφτεί άμεσα τον ιατρό, όποιος εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου με διάρκεια άνω των 4 εβδομάδων (δυσκοιλιότητα, διάρροια, αλλαγή της σύστασης των κοπράνων, αίσθημα ατελούς κένωσης)
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Βλέννη στα κόπρανα
  • Έντονος κνησμός
  • Τοπικός ερεθισμός
  • Κοιλιακό και πυελικό άλγος
  • Αδυναμία-Κόπωση-Αναιμία
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Κυριότερο σύμπτωμα θεωρείται η παρουσία αίματος στα κόπρανα, που λανθασμένα αποδίδεται σε αιμορροΐδες.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος ορθού;

Η διάγνωση ξεκινάει πάντοτε με τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ακολουθούμενη από κλινική εξέταση, όπου ο ιατρός διενεργεί δακτυλική εξέταση του ορθού και του πρωκτού. Ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική και μαγνητική τομογραφία) παρέχει στον ιατρό εικόνα για το κατά πόσο υπάρχει αναπτυσσόμενος όγκος στην περιοχή του ορθού. Σίγουρα θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν ορθοσκόπηση και αν ο όγκος είναι πολύ χαμηλά στο ορθό και πρωκτοσκόπηση. Συνιστάται να εκτελείται πάντα ολική κολονοσκόπηση, καθώς δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο συνύπαρξης και άλλης βλάβης κεντρικότερα στο ορθό. Κάποιες φορές η ολική κολονοσκόπηση είναι ανέφικτη όταν ο όγκος είναι ιδιαίτερα ευμεγέθης, σε βαθμό που να προκαλεί απόφραξη του εντερικού αυλού. Ωστόσο ο καρκίνος ορθού επιβεβαιώνεται οριστικά με τον ιστολογικό έλεγχο (βιοψία).

Μετά τη διάγνωση είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική η σταδιοποίηση της νόσου, ώστε να διαπιστωθεί η έκτασή της, το εάν και κατά πόσο έχει προσβάλει και άλλα όργανα, αν υφίστανται μεταστάσεις και αν έχουν προσβληθεί οι λεμφαδένες. Αναλόγως με το πόρισμα της σταδιοποίησης θα πραγματοποιηθεί και επιπλέον έλεγχος: Ενδοορθικός υπέρηχος και PET-SCAN.

Καρκίνος ορθού: Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού είναι ευθέως ανάλογη του σταδίου και της θέσης του όγκου. Μέχρι σήμερα, η χειρουργική επέμβαση συνεχίζει να αποτελεί τον μόνο τρόπο που μπορεί να προσφέρει οριστική θεραπεία στους ασθενείς. Βεβαίως, η χειρουργική επέμβαση βρίσκεται σε άμεση χρονική συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του όγκου και την τοπική του επέκταση. Από το στάδιο της νόσου θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα προηγηθεί αντινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία πριν από την επέμβαση ή/και μετά από αυτή.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με λαπαροσκόπηση, μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται η ταχεία ανάρρωση, το ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος και η δυνατότητα ταχύτερης εισόδου στη διαδικασία της μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας (αν κριθεί αναγκαίο).

 

Επικοινωνήστε με τον Πρωκτολόγο – Χειρουργό – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, προκειμένου να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του ορθού και το ενδεικτικό πλάνο θεραπείας. Στην πλήρως εξοπλισμένη κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, διενεργούνται πολλές και σημαντικές εξετάσεις με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811