koiliakoi_ponoi

Κοιλιακοί πόνοι από συσσώρευση αερίων

Τι συμβαίνει;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι κοιλιακοί πόνοι από συσσώρευση αερίων δυσκολεύουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής πολλών ατόμων.

Η συσσώρευση αερίων (αλλιώς τυμπανισμός ή μετεωρισμός), συμβαίνει όταν τα αέρια που παράγονται στο έντερο από την πέψη των τροφών, δεν καταφέρνουν να απελευθερωθούν φυσιολογικά από το σώμα μας. Ως εκ τούτου, παγιδεύονται στο έντερο και προκαλούν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και οι κοιλιακοί πόνοι. Οι κοιλιακοί πόνοι από συσσώρευση αερίων στο στομάχι έχουν σαν επακόλουθο μια γενικευμένη δυσφορία και ανεπιθύμητους ήχους (γουργούρισμα), που ίσως κάνουν το άτομο να αισθανθεί άβολα – ειδικά όταν βρίσκεται σε χώρο με άλλους ανθρώπους.

Που οφείλονται τα αέρια;

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Πρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά οι αιτίες της συσσώρευσης αερίων στο στομάχι είναι αρκετές και διαφοροποιούνται ανά άτομο και ανά περίπτωση. Ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να καταγράφεται τι ήταν αυτό που καταναλώθηκε πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα συσσωρευμένα αέρια και κατ’ επέκταση οι κοιλιακοί πόνοι.

Ορισμένες τροφές, όπως για παράδειγμα όσπρια και φασόλια, λαχανικά όπως, αγκινάρα, αρακάς, κρεμμύδια και λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, θεωρούνται συχνές αιτίες μετεωρισμού. Ομοίως, κάποια φρούτα όπως, μήλα, αχλάδια, φράουλες, πορτοκάλια κ.ά., έχουν επίσης ενοχοποιηθεί. Διαταραχές του πεπτικού συστήματος που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση συστατικών της τροφής, τα οποία εν τέλει μεταβολίζονται τελικά από βακτήρια, είναι ομοίως υπεύθυνα για τον μετεωρισμό. Για παράδειγμα δυσανεξία λακτόζης, κοιλιοκάκη, Νόσος του Crohn, λοιμώξεις και άλλες παθήσεις μπορεί να αποτελέσουν το αίτιο του προβλήματος.

Η υπερανάπτυξη των μικροβίων που βρίσκονται φυσιολογικά στο λεπτό έντερο, οδηγεί και αυτή με τη σειρά της στη δημιουργία αερίων στο στομάχι.

Συσσώρευση αερίων προκαλεί και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω άγχους ή πανικού, ή επειδή χρησιμοποιείται καλαμάκι για την κατανάλωση υγρών. Επιπλέον, ακόμα και το μάσημα τσίχλας ή γρήγορη κατανάλωση του φαγητού, οδηγούν στη συσσώρευση αερίων στο στομάχι και φυσικά σε κοιλιακούς πόνους.

Τέλος, αιτία του τυμπανισμού είναι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υποκατάστατα της ζάχαρης, τα ανθρακούχα ποτά και οι τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως καρύδια, λιναρόσπορος, σέλινο, καρότα, αγγούρια κ.ά..

Συμπτώματα

Ενδείξεις ή συμπτώματα συσσώρευσης αερίων ή πόνου από τα αέρια, περιλαμβάνουν:

  • Ερυγές (κοινώς ρέψιμο)
  • Αποβολή αερίων
  • Πόνο, κράμπες ή μια αίσθηση κόμπου στην κοιλιά
  • Αίσθηση πληρότητας ή πίεσης στην κοιλιά (φούσκωμα)
  • Διόγκωση του μεγέθους της κοιλιάς που διακρίνεται με γυμνό μάτι.

 

Η ερυγή είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της πέψης, ειδικά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα γεύμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποβάλουν αέρια έως και 20 φορές την ημέρα. Συνεπώς όσο άβολο κι αν είναι ή μπορεί να γίνει, η αποβολή αερίων και η ερυγή -σε αυτό το πλαίσιο- δεν συνιστούν ένδειξη ιατρικού προβλήματος.

Κοιλιακοί πόνοι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον Ιατρό;

Στην περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ιατρό του. Είναι ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει:

  • Διάρροια, με διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ημερών,
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους,
  • Πόνο στην κοιλιά,
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απώλεια όρεξης,
  • Ανεξήγητη πυρετική κίνηση,
  • Εάν στο παρελθόν έχετε υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο στην κοιλιά ή έχετε κάποιο άλλο γνωστό χρόνιο νόσημα ή λαμβάνετε κάποια χρόνια αγωγή, καθώς ενδεχομένως να σχετίζονται με την υπερβολική παραγωγή των αερίων.

Κοιλιακοί πόνοι από συσσώρευση αερίων: Προλαμβάνονται;

Μπορούν να προληφθούν οι κοιλιακοί πόνοι από συσσώρευση αερίων αλλά αυτό εξαρτάται από το αίτιο που τα προκαλεί. Στα πλαίσια της πρόληψης και της αντιμετώπισης τους, μπορούν να γίνουν ορισμένες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η επίπονη συσσώρευση αερίων.

Θα βοηθήσει σημαντικά ο επαναπροσδιορισμός των διατροφικών συνηθειών ως προς το περιεχόμενο των υγρών και της τροφής που λαμβάνει το άτομο. Αλλαγές καλό είναι να γίνουν και στον τρόπο λήψης της τροφής. Για παράδειγμα μικρά και συχνά γεύματα είναι σαφώς προτιμότερα από μεγάλα και βιαστικά. Επίσης, η επανεξέταση της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής από τον Ιατρό αποτελεί εξίσου σωστή τακτική. Αυτό διότι ορισμένα φάρμακα (π.χ. τα αντιόξινα) ενδέχεται να προκαλούν επιδείνωση του μετεωρισμού και αύξηση της παραγωγής αερίων. Συμπληρώματα που βοηθούν την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων, επίσης βοηθούν στη διαχείριση της πάθησης. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούνται οι χρόνιες καταστάσεις που μπορεί έμμεσα να δημιουργούν το υπόστρωμα παραγωγής αερίων στο έντερο (π.χ. διαβήτης, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, λήψη αντιόξινων και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων κ.ά.).

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Πρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, για να απαλλαγείτε άμεσα από τους πόνους στο στομάχι. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα πληθώρα περιστατικών.