Κύστη Κόκκυγος Laser: Η εμπειρία της Φινλανδίας

Η κύστη κόκκυγος είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται στην κόκκυγα ή αλλιώς στην ουρά και το οποίο προκαλεί φλεγμονή στη σχισμή που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο γλουτούς. Δεν είναι σπάνιο καθώς επηρεάζει περίπου 26 στους 100.000 ανθρώπους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται πιο συχνά στους άντρες, και μάλιστα η πιθανότητα είναι 2,2 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις γυναίκες.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιος άνθρωπος να αποκτήσει κύστη κόκκυγος. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, το τοπικό τραύμα στην περιοχή του κόκκυγα, η ύπαρξη τριχών στην περιοχή και γενικότερα ο δασυτριχισμός, όπως επίσης και η εφηβική ηλικία.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τις προηγούμενες δεκαετίες πιστευόταν ότι η πάθηση είναι συγγενής, δηλαδή ότι υπάρχει από τη γέννηση του ανθρώπου. Στις μέρες μας κυριαρχεί η άποψη ότι η κύστη κόκκυγος είναι μία επίκτητη πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι δε γεννιόμαστε με αυτήν, αλλά μάλλον την αποκτάμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Έστω και αν έχουν περάσει σχεδόν 2 αιώνες από τη στιγμή που περιγράφηκε για πρώτη φορά και αναγνωρίστηκε ως πάθηση η κύστη κόκκυγος το 1833 από τον Herbert Mayo, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χειρουργών για την καταλληλότερη μέθοδο αντιμετώπισής της.

Παραδοσιακά, οι περισσότεροι χειρουργοί συνηθίζουν να αφαιρούν την κύστη μαζί με όλα τα συρίγγια, τους πάσχοντες ιστούς και το δέρμα που βρίσκεται πέριξ αυτών και στη συνέχεια ή κλείνουν το τραύμα με ράμματα (κλειστή τεχνική) ή το αφήνουν ανοικτό για να επουλωθεί από τον οργανισμό σιγά σιγά (ανοικτή τεχνική). Και οι δύο τεχνικές απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθεί πλήρως το τραύμα.

Κάποιες άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την κατασκευή κρημνών, δηλαδή τμημάτων του δέρματος και του υποδορίου που συρράπτονται έτσι ώστε να κλείσει το χειρουργικό χάσμα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει καλή επούλωση του τραύματος, αλλά απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα επούλωσης κατά το οποίο υπάρχει σημαντικός περιορισμός της λειτουργικότητας των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί νέες τεχνικές αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, οι οποίες είναι λιγότερο επεμβατικές και επώδυνες. Μία από αυτές είναι ο ενδοσκοπικός καυτηριασμός της κύστης κόκκυγος με διοδικό Laser 1470nm. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται FiLaC™ και εφαρμόζεται τα τελευταία 10 έτη σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς μεγάλες τομές, ταλαιπωρία και ουλές.

Μία ομάδα ιατρών από τη Φινλανδία μελέτησαν 86 ασθενείς οι οποίοι είχαν κύστη κόκκυγα και υποβλήθηκαν σε αυτήν την επέμβαση με Laser μεταξύ των ετών 2017 και 2019. Σκοπός τους ήταν να μελετήσουν πόσο αποτελεσματική ήταν και εάν το πρόβλημα θα επανεμφανιζόταν μετά την επέμβαση. Η μέση περίοδος παρακολούθησης των ασθενών ήταν 14 μήνες. Οι μελετητές βρήκαν ότι στο 86% των ασθενών είχε επουλωθεί πλήρως το τραύμα κατά την επανεξέταση 2 μήνες μετά την επέμβαση με το Laser.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Όταν υπήρχε εκροή πύου από την κύστη κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το ποσοστό επούλωσης του τραύματος ήταν 53%. Στους ασθενείς που υποτροπίασαν και χρειάστηκε να υποβληθούν σε επανεπέμβαση το 87% υποβλήθηκε σε άλλου είδους επέμβαση και όχι σε δεύτερη εφαρμογή Laser. Το βαρύ κάπνισμα έπαιξε αρνητικό ρόλο στην επούλωση του τραύματος καθώς στους καπνιστές το ποσοστό πλήρους επούλωσης του τραύματος ήταν χαμηλότερο (76%) σε σχέση με το σύνολο του μελετηθέντος πληθυσμού (86%) αλλά και σε σχέση με τους μη καπνίζοντες ασθενείς (88%).

Ως μειονεκτήματα της μελέτης μπορούν να χαρακτηριστούν ο μικρός αριθμός ασθενών που μελετήθηκε, το γεγονός ότι η μελέτη ήταν αναδρομική, όπως επίσης και ο χρόνος παρακολούθησης ο οποίος ήταν μόνο 2 μήνες. Είναι πολύ πιθανό ο κίνδυνος υποτροπής να είναι μεγαλύτερος για πιο παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (εξαμήνου, έτους, πενταετίας). Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες σε αριθμό ασθενών μελέτες, με προοπτικό χαρακτήρα, που να πραγματοποιείται παρακολούθηση της μετεγχειρητικής τους πορείας για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα για το ποσοστό υποτροπής της συγκεκριμένης τεχνικής.

Ο καταλληλότερος Ιατρός για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι ο πρωκτολόγος. Γενικά ως επέμβαση η μέθοδος FiLaC είναι μία σχετικά απλή τεχνική που όμως απαιτεί εξειδίκευση και πείρα. Στους περισσότερους ασθενείς μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή στην κλινική αλλά ως ημερήσια νοσηλεία, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ο ασθενής να διανυκτερεύσει στην Κλινική. Η μετεγχειρητική ανάρρωση είναι μικρή και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις δραστηριότητές του, μπορεί δε να κάνει μπάνιο την επόμενη κιόλας μέρα.

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός – Διευθυντής της Laser Surgery. Έχει εξειδικευτεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού και έχει εφαρμόσει τη μέθοδο FiLaC σε εκατοντάδες ασθενών, γεγονός που του παρέχει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και πολύ δύσκολες και τεχνικά απαιτητικές περιπτώσεις κύστης κόκκυγα. Εάν πάσχετε και εσείς από αυτό το πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811