διαταραχές εντέρου

Ποιες είναι οι διαταραχές του εντέρου;

Τι είναι ο διαταραχές του εντέρου;

Πολλοί τις ακούν αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι οι διαταραχές του εντέρου. Οι διαταραχές του εντέρου είναι παθήσεις ή προβλήματα που επηρεάζουν το λεπτό έντερο, κατά κύριο λόγο. Ωστόσο ορισμένες από αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, όπως το παχύ έντερο.

Επηρεάζουν το πώς ο οργανισμός πέπτει (δηλαδή χωνεύει) και απορροφά την τροφή. Τις περισσότερες φορές υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, μιας και εκδηλώνονται με άβολα συμπτώματα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα υγείας, ενημερώνει ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς.

Ποιες είναι οι διαταραχές του εντέρου;

Οι πιο συνηθισμένες εντερικές διαταραχές περιλαμβάνουν:

  • Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Επηρεάζει το παχύ και το λεπτό έντερο και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα του πάσχοντος. Υπολογίζεται ότι περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από τη νόσο.
  • Την Κοιλιοκάκη: Η καταναλωθείσα γλουτένη προκαλεί στον οργανισμό αρνητική αντίδραση, όπου εξαιτίας διαταραχής, το ανοσοποιητικό εξαπολύει επίθεση στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου.
  • Τη Νόσος του Crohn: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου δυσκολεύει αισθητά τη ζωή του ασθενούς καθώς διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα το σώμα να επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έντερο (λεπτό και παχύ), στο στόμα και στον πρωκτό.
  • Την Εντερική απόφραξη: Αναστέλλεται η περισταλτική λειτουργία του εντέρου και το πεπτικό σύστημα αδυνατεί να επεξεργαστεί την τροφή ή να αποβάλλει τα κόπρανα όπως πρέπει.

Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα των διαταραχών του εντέρου;

Σημειώνεται πως τα συμπτώματα ποικίλουν και διαφοροποιούνται αναλόγως το άτομο και το είδος της διαταραχής. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα συμπτώματα κοινά σε όλες τις διαταραχές του εντέρου. Αυτά είναι τα εξής:

  • Δυσφορία ή πόνος στην κοιλιά
  • Αέρια και φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εμετοί.

Στην περίπτωση που παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα, τότε ο ασθενής οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τον θεράποντα Ιατρό του για περαιτέρω διερεύνηση της πιθανής αιτίας. Επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό και την απώλεια βάρους.

Προσοχή όμως διότι παρόμοια συμπτώματα με αυτά που προκαλούν οι προαναφερόμενες εντερικές διαταραχές, ενδέχεται να προκληθούν κι από άλλες παθήσεις, όπως είναι το έλκος στομάχου, οι λοιμώξεις και ο καρκίνος του εντέρου. Αναδεικνύεται λοιπόν η σημασία της σωστής και έγκυρης διάγνωσης, ώστε να δοθεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Πως διαγιγνώσκονται οι διαταραχές του εντέρου;

Για να διαγνώσει ο Ιατρός τις ανωτέρω κοιλιακές διαταραχές θα πρέπει πρώτα να λάβει το ιστορικό του ασθενούς και να αξιολογήσει τα συμπτώματά του. Χρησιμοποιούνται τα Κριτήρια της Ρώμης και ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική, μαγνητική ή ενδοσκόπηση) προκειμένου να επιβεβαιωθεί πιθανή υποψία εντερικής διαταραχής. Μάλιστα εφόσον κριθεί απαραίτητο δύνανται να διενεργηθεί και αιματολογικός έλεγχος. Αναλόγως την περίπτωση (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn) μπορεί να διενεργηθεί και κολονοσκόπηση με βιοψία του λεπτού εντέρου ή καλλιέργεια κοπράνων για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λοίμωξης.

Διαταραχές του εντέρου: Πως θεραπεύονται;

Η θεραπεία για τις διαταραχές του εντέρου είναι ανάλογη της πάθησης.

Για παράδειγμα ο Ιατρός μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Η διατήρηση μιας όσο γίνεται πιο ισορροπημένης διατροφής είναι πολύ σημαντική καθώς πολλές από τις διαταραχές του εντέρου έχουν την αιτία τους στην διατροφή. Αλλαγές στον ύπνο, διαχείριση του άγχους αλλά kai άσκηση βρίσκονται επίσης στη φαρέτρα του Ιατρού.

Αναλόγως και πάλι με το είδος της διαταραχής ο Ιατρός μπορεί να συστήσει και φαρμακευτική αγωγή, η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να περιλαμβάνει μαλακτικά των κοπράνων, καθαρτικά, φάρμακα ανοσοθεραπείας, κορτικοστεροειδή ή αντιβιοτικά, παυσίπονα κ.α..

Αν όμως η υγεία του ασθενούς δεν βελτιωθεί και τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν τότε τη λύση θα δώσει η χειρουργική επέμβαση. Αυτή κρίνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και για συγκεκριμένες παθήσεις αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και γίνει μία μελέτη κινδύνου-οφέλους για τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. Εννοείται ότι πάντα πρέπει να προηγείται συζήτηση με τον ασθενή έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επέμβασης.

Επικοινωνήστε με τον ΧειρουργόΠρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις διαταραχές του εντέρου. Η πολυετής εμπειρία του πάνω στην αντιμετώπιση και στη Χειρουργική εντερικών παθήσεων, τον καθιστούν αρμόδιο για μια σωστή και έγκυρη διάγνωση. Στο Ιατρείο του και στην Κλινική LASER SURGERY (την οποία διευθύνει) διενεργούνται όλες οι εξετάσεις και πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι απαραίτητες επεμβάσεις.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811