Σε ποσό καιρό φεύγουν τα κονδυλώματα πρωκτού
Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;
Σύμφωνα με τον Χειρουργό Πρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. I. Δοντά, τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια διάκριση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), της πιο κοινής σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΛ). Τα κονδυλώματα εμφανίζονται κυρίως στην περιπρωκτική περιοχή και την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων (π.χ. κονδυλώματα πέους). Όσον αφορά τα εν λόγω κονδυλώματα, το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλους όσους προσβληθούν από τον ιό, είναι το σε πόσο καιρό φεύγουν τα κονδυλώματα πρωκτού;
Σχετικά με τη μορφολογία τους, τα κονδυλώματα πρωκτού, αρχικά πρόκειται για μικροσκοπικά εξογκώματα ή αναπτύξεις, τις περισσότερες φορές τόσο μικρές όσο και ένα κεφάλι καρφίτσας. Μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται τόσο ώστε να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού, σε ορισμένες περιπτώσεις. Συναντούμε κονδυλώματα στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, εξίσου.
Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα πρωκτού;
Προτού εξετασθεί το σε πόσο καιρό φεύγουν τα κονδυλώματα πρωκτού, είναι χρήσιμο να γίνει κατανοητό το πως μεταδίδονται.
Όπως ήδη ελέχθη τα κονδυλώματα ανήκουν στις ΣΜΛ και συνεπώς μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε αυτή είναι ετεροφυλόφιλη, αμφιφυλόφιλη, είτε ομοφυλόφιλη. Η δερματική τριβή ή η τριβή δέρματος με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις, προκαλεί ανεπαίσθητους μικροτραυματισμούς και αμυχές από όπου εισχωρεί ο ιός ΗPV στο επιθήλιο προσβάλλοντας τη βασική μεμβράνη. Μάλιστα, τα κονδυλώματα πρωκτού, δεν μεταδίδονται μόνο μέσω της πρωκτικής επαφής, αλλά και μέσω δακτύλων την ώρα του πλυσίματος. Επιπροσθέτως, τα κονδυλώματα μεταδίδονται και μέσω της με στοματογεννητικής επαφής. Ενώ είναι δυνατόν να μεταδοθούν μέσω μολυσμένων σεντονιών και πετσετών, ακόμα και μέσω sex toys.
Επισημαίνεται ότι το προφυλακτικό παρότι δεν αποτελεί ένα 100% αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, παραμένει απαραίτητο για την αποτροπή μετάδοσης άλλων ΣΜΛ αλλά και της ίδιας της HPV μόλυνσης.
Σε πόσο καιρό φεύγουν τα κονδυλώματα πρωκτού;
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει, σε πόσο καιρό φεύγουν τα κονδυλώματα πρωκτού; Αν και ο HPV δεν είναι ιάσιμος σε όλες τις περιπτώσεις, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ιάσιμα. Ο ασθενής ενδέχεται να περάσει εκτεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς κάποια επάνοδο του ιού, αλλά μπορεί να μην απαλλαγεί και ποτέ από τα κονδυλώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μόνο ένα σύμπτωμα του HPV, ο οποίος μπορεί να γίνει μια χρόνια (δια βίου λοίμωξη) για ορισμένους.
Έτσι, ακόμη και με θεραπεία, τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να επανέλθουν στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται από το εάν έχει εμβολιαστεί, το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το στέλεχος του HPV και το ιικό φορτίο (ποσότητα του ιού).
Ορισμένα στελέχη είναι υψηλού κινδύνου και σχετίζονται με μεταγενέστερο σχηματισμό καρκινώματος (καρκίνος) και μπορεί να μην γνωρίζετε καν εάν έχετε στέλεχος HPV υψηλού κινδύνου μέχρι να δημιουργηθούν προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις (καρκίνος του πρωκτού).
Έρευνες δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από τον ιό HPV παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση στο 10 έως 20% των φορέων, σε αντίθεση με το 80 έως 90% που αντιμετωπίζουν τον ιό εντός δύο ετών από τη μόλυνση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 90% των λοιμώξεων από τον ιό HPV εξαφανίζονται μέσα σε δύο χρόνια.
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να μην υποχωρήσει η μόλυνση: Απροφύλακτο σεξ, προσβολή από άλλες ΣΜΛ, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν τους σημαντικότερους από τους παράγοντες αυτούς.
Πως αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;
Η θεραπεία εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας που περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και πιο δραστικές λύσεις όπως η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τον Πρωκτολόγο, κατόπιν αξιολόγησης του ασθενούς.
Ο Πρωκτολόγος Δρ. Δοντάς προτείνει ως θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Τα ποσοστά επιτυχίας, με την προϋπόθεση του εμπείρου ιατρού, είναι πολύ μεγάλα και η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής για τον ασθενή. Ωστόσο επειδή ο χρόνος επώασης ποικίλει, η εξάχνωση (καυτηριασμός) των κονδυλωμάτων δεν είναι αρκετή από μόνη της. Πρέπει να πραγματοποιούνται επανεξετάσεις στο προβλεπόμενο διάστημα επώασης, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποτροπής. Συνίσταται μάλιστα και η παράλληλη εξέταση και ενδεχόμενη θεραπεία του ερωτικού συντρόφου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επαναμολύνσεων.
Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα της μεθόδου καυτηριασμού με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), αναφέρονται τα εξής:
- Ανώδυνη
- Αναίμακτη
- Απλή και σύντομη
- Δεν αφήνει σημάδια
- Δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική
- Ευνοεί την ταχεία επούλωση της περιοχής
- Επιτρέπει την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα
- Πλύσιμο της περιοχής την ίδια κιόλας ημέρα.
Κονδυλώματα πρωκτού: Τι ισχύει για την πρόληψή τους;
Υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον HPV.
Σίγουρα η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος. Όμως επειδή δεν είναι πάντοτε εφικτή, η Ιατρική κοινότητα προτείνει επίσης τη χρήση προφυλακτικού και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων, ως τρόπους μείωσης του κινδύνου μόλυνσης από HPV. Επίσης, συνιστάται ο εμβολιασμός σε μικρότερη ηλικία για να βοηθήσει στην προστασία από τα στελέχη που προκαλούν την πλειοψηφία των κονδυλωμάτων και του καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κονδυλώματα και τη θεραπεία τους, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Πρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. I. Δοντά. Εκτός από την πολυετή εμπειρία του σε παθήσεις της περιπρωκτικής ζώνης, διευθύνει το εξειδικευμένο κέντρο ορθοπρωκτικής χειρουργικής της Laser Surgery. Ως εκ τούτου είναι σε θέση να σας δώσει άμεση διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: