Μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο στην κύστη κόκκυγος;
Τι είναι η κύστη κόκκυγος;
Προτού απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσο μπορούμε ή όχι να αποφύγουμε το χειρουργείο στην κύστη κόκκυγος, ας δούμε πρώτα τι είναι. Η κύστη κόκκυγος (ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού, που εντοπίζεται στην περιοχή χαμηλά στην σπονδυλική στήλη («ουρά»). Μέσα της εντοπίζεται ένα φλεγμονώδες υγρό που δύναται να είναι διαυγές (ορώδες), οροαιματηρό ή πυώδες (περιέχει πύον), σύμφωνα με όσα αναφέρει ο εξειδικευμένος Χειρουργός Πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς.
Η κύστη του κόκκυγα γίνεται εύκολα αντιληπτή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος όταν οι θύλακες των τριχών μολυνθούν και δημιουργήσουν ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα. Παρότι όμως δύναται να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά νεαρούς δασύτριχους άνδρες. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο στους εφήβους.
Μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο στην κύστη κόκκυγος;
Πολλοί αναρωτιούνται για το αν μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο στην κύστη κόκκυγος, καθώς για μια ορισμένη μερίδα ασθενών πρόκειται για θέμα ταμπού.
Μέχρι πρότινος η κύστη κόκκυγα αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο, όμως πλέον αυτή η μέθοδος θεωρείται ξεπερασμένη. Κυρίως επειδή άφηνε στον χειρουργημένο μεγάλη και ανοιχτή πληγή (λόγω της τομής), η οποία χρειαζόταν αρκετό διάστημα για να επουλωθεί.
Είναι βέβαιο πως μοναδική και οριστική λύση δίνει το χειρουργείο. Πλέον, η ενδεδειγμένη θεραπεία της πάθησης γίνεται με τη χρήση οπτικής ίνας laser (ενδοσκοπική επέμβαση – μέθοδος Laser FiLaC), καθιστώντας τη θεραπεία άμεση και σχεδόν ανώδυνη.
Προτιμάται αυτή η μέθοδος καθώς είναι αναίμακτη, εφόσον μέσω πολύ μικρών τομών καυτηριάζονται τα συρίγγια εσωτερικά, χωρίς να αφαιρούνται. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Για λόγους προστασίας το τραύμα συγκαλύπτεται και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.
Τα επιπλέον πλεονεκτήματα της χρήσης laser περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Σύντομη διάρκεια (περίπου 15 – 20 λεπτά)
- Απουσία μετεγχειρητικού πόνου και μεγάλων τραυμάτων
- Δεν απαιτούνται αλλαγές σε γάζες
- Ταχεία ανάρρωση
- Άριστα αισθητικά αποτελέσματα
- Χαμηλό ποσοστό υποτροπής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η θεραπεία με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Η εκλογή όμως της θεραπείας βαραίνει αποκλειστικά τον εξειδικευμένο Πρωκτολόγο, ο οποίος αποφασίζει κατόπιν αξιολόγησης του περιστατικού.
Ποια είναι τα αίτια της κύστης κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον δασυτριχισμό. Με άλλα λόγια, η τρίχα εισχωρεί στο δέρμα και ως εκ τούτου μέσω της οπής που δημιουργεί, εισβάλλουν και μικρόβια στον ιστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια χρόνια φλεγμονή, η οποία εν τέλει καταλήγει στην κύστη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να βρίσκονται και τρίχες στο εσωτερικό της κύστης. Διευκρινίζει ο εξειδικευμένος Πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς πως υπό φυσιολογικές συνθήκες τα εν λόγω μικρόβια σωστά βρίσκονται εξωτερικά, στο δέρμα της περιοχής.
Η κύστη του κόκκυγος μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό στην ιεροκοκκυγική περιοχή που δημιουργεί η τριβή με τα λάθος ρούχα ή εσώρουχα ή ακόμα και από ένα σκληρό ή/και ακατάλληλο κάθισμα ή καρέκλα. Η λάθος θέση του σώματος στη διάρκεια της εργασίας έχει επίσης ενοχοποιηθεί, όπως επίσης και οποιαδήποτε ασκηθείσα πίεση στην περιοχή του κόκκυγα.
Πιθανώς να προκαλείται και από την παχυσαρκία, η οποία ευνοείται από την εφίδρωση της περιοχής. Οι μεγάλοι γλουτοί και η βαθιά μεσογλουτιαία πτυχή, συντελούν επίσης στη δημιουργία της κύστης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείπεται και η σωστή υγιεινή, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης της κύστης.
Κύστη κόκκυγος: Ποια τα συμπτώματά της;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα διαφοροποιούνται ανάλογα τη φάση στην οποία βρίσκεται η κύστη. Τα κυριότερα συνοψίζονται ως εξής:
- Πόνος στην ουρά (στην καθιστική στάση)
- Ερεθισμός του δέρματος (ερυθρότητα)
- Διαρροή πύου ή αίματος από ένα άνοιγμα του δέρματος
- Δυσάρεστη οσμή πύου που στάζει
- Απόστημα (στην οξεία της φάση)
- Πυρετική κίνηση, δυσφορία ή ναυτία που προκαλούνται από την μόλυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κύστη κόκκυγος, καθώς και για άλλα πρωκτολογικά ζητήματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά. Η πολυετής του εμπειρία σε αντίστοιχα περιστατικά κάθε βαρύτητας, τον καθιστούν αρμόδιο για να ορίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στην κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, διενεργείται πλήρης πρωκτολογικός έλεγχος με υπευθυνότητα και ασφάλεια, σύμφωνα με το Ιατρικό Πρωτόκολλο.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: