Αφροδίσια νοσήματα
Ως αφροδίσια νοσήματα, ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ), ορίζονται όλα τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως (και όχι μόνο) από τη σεξουαλική επαφή. Αυτή μπορεί να είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική. Τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα μπορούν να προληφθούν, μέσω χρήσης προφυλακτικών, συχνών εξετάσεων και έγκαιρης διάγνωσης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά τα αφροδίσια νοσήματα είναι η παράβλεψη των ασφαλών πρακτικών σεξουαλικής επαφής και η ντροπή, η οποία συνοδεύει μια διάγνωση. Τα ΣΜΝ είναι πολύ κοινά στις μέρες μας και δεν πρέπει να προκαλούν φόβο ή ντροπή στους ασθενείς.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα αφροδίσια νοσήματα;
Κάποιες φορές, είναι πιθανό τα αφροδίσια νοσήματα να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Αν τα ΣΜΝ εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά είναι κοινά για όλους τους τύπους και είναι τα εξής:
- Πληγές στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό
- Εξανθήματα
- Φαγούρα
- Έκκριση ύποπτων, δύσοσμων ή ασυνήθιστων υγρών από τα γεννητικά όργανα
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση
- Καύσος κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση
- Έλκη στο στόμα
- Ίκτερος
- Πυρετός
- Σπυράκια γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού
- Πόνος στην πύελο, στον πρωκτό, στους όρχεις ή στις αρθρώσεις
Αφροδίσια νοσήματα: Ορισμοί και συχνότητα
Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε συνοπτικά κάποιους ορισμούς αφροδίσιων νοσημάτων.
Κονδυλώματα HPV
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της επαφή του δέρματος με την πάσχουσα περιοχή. Εμφανίζονται ως καλοήθη εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού, αλλά κάποια στελέχη τους θεωρούνται υπεύθυνα για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού. Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας, κολποσκόπησης και τεστ Παπ. Μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, με λέιζερ ή με κρυοπηξία.
Έρπης Γεννητικών Οργάνων
Ο έρπης εμφανίζεται τόσο στο δέρμα όσο και στους βλεννογόνους, με τη μορφή μικρών φυσαλίδων. Οφείλεται στον ιό HSV-2, και η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές ή κλινικές εξετάσεις, ή καλλιέργεια υγρού. Η θεραπεία του δεν είναι οριστική, και μπορεί να εμφανιστεί ξανά στον οργανισμό όταν το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο. Συνήθως οι ασθενείς λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα.
Τριχομονάδα
Αποτελεί παρασιτική μόλυνση, η οποία προκαλείται από το Trichomonas Vaginalis. Επηρεάζει τον κόλπο στις γυναίκες και την ουρήθρα στους άνδρες. Επίσης μπορεί να μολύνει και τον πρωκτό και στα 2 φύλα. Μπορεί να διαγνωσθεί μέσω καλλιέργειας πρωκτικού, ουρηθρικού ή κολπικού υγρού, εξετάσεις ούρων και τεστ Παπ, ενώ η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή.
Σύφιλη
Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema Pallidum. Ένας ασθενής με σύφιλη μπορεί να κρύβει την ασθένεια στον οργανισμό του, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα άμεσα. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκη στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και τον φάρυγγα. Διαγιγνώσκεται με αιματολογικές εξετάσεις και η θεραπεία της περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή. Η σύφιλη πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά νοσήματα.
Ηπατίτιδα
Η μορφές της ηπατίτιδας που μπορούν να μεταδοθούν μέσω σεξουαλικής επαφής είναι η B και η C. Προκαλούνται από τον ιό ηπατίτιδας B και C αντίστοιχα. Αποτελούν λοιμώξεις του ήπατος και διαγιγνώσκονται με αιματολογικό έλεγχο. Η ηπατίτιδα B παρουσιάζει συμπτώματα μόνο σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η ηπατίτιδα C γίνεται αντιληπτή με την παρουσία αντισωμάτων ενάντια στον ιό. Εκτός από τη σεξουαλική επαφή, αυτές οι μορφές ηπατίτιδας μπορούν να μεταδοθούν κι από μολυσμένο αίμα.
Χλαμύδια
Τα χλαμύδια αποτελούν βακτηριακή λοίμωξη, και οφείλονται συνήθως στον μικροοργανισμό Chlamydia Trachomatis. Διαγιγνώσκονται μέσω καλλιέργειας υγρού και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αντιβιοτική αγωγή. Τα χλαμύδια πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή σοβαρές φλεγμονές.
Γονόρροια
Το μικρόβιο του γονόκοκκου, Neisseria Gonorrhoeae, προκαλεί τη μικροβιακή μόλυνση της γονόρροιας. Μπορεί να διαγνωσθεί μέσω καλλιέργειας στον τράχηλο, στον κόλπο, στον λάρυγγα ή στον πρωκτό. Η αντιμετώπισή της είναι φαρμακευτική, με αντιβιοτικά, αλλά ο ασθενής οφείλει να ελέγχει τακτικά για άλλα αφροδίσια νοσήματα.
AIDS/HIV
Προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, και διαγιγνώσκεται αιματολογικά. Η νόσος δε θεραπεύεται ποτέ, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μέσω αντιρετροϊκών φαρμάκων εμποδίζει την εξέλιξή της και προσφέρει μία ποιοτική ζωή.
Αφροδίσια νοσήματα: Πρόληψη
Η πρόληψη των αφροδίσιων νοσημάτων είναι πολύ εύκολη, και αφορά όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV είναι σημαντικός και οφείλει να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία. Μερικές άλλες πρακτικές για την πρόληψη των ΣΜΛ είναι:
- Σωστή χρήση προφυλακτικού: Το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους, ανεξαιρέτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, για όλους τους τύπους σεξουαλικής επαφής. Επίσης, θα πρέπει να αντικαθίσταται από καινούργιο, όταν αλλάζει και ο τύπος της επαφής.
- Επιλογή σωστής μεθόδου αποτρίχωσης της γεννητικής περιοχής: Αν κάποιος επιλέξει να αφαιρέσει τις τρίχες της γεννητικής του περιοχής, οφείλει να το κάνει με μεθόδους που δεν προκαλούν μικροτραυματισμούς. Το ξύρισμα καλό είναι να αποφεύγεται. Μία από τις καλύτερες μεθόδους αποτρίχωσης που μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από ΣΜΛ είναι η αποτρίχωση με
- Υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά: Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να μην έχει σταθερό σεξουαλικό παρτενέρ, οφείλει να πραγματοποιεί τακτικές εξετάσεις για ΣΜΛ και να ενημερώνει τον εκάστοτε σύντροφό του.
ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΜΛ. Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι εξειδικευμένος χειρουργός. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε είδους εξέταση άμεσα και με ασφάλεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: