Άσπρα κόπρανα
Το χρώμα των κοπράνων ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες, τη χρήση ορισμένων φαρμάκων και κάποιες λοιμώξεις. Ενίοτε, μπορεί να είναι ενδεικτικό κάποιας πάθησης της χολής, του ήπατος ή του παγκρέατος. Οι συνεχόμενες κενώσεις με άσπρα κόπρανα δεν είναι φυσιολογικές, και οι ασθενείς που τις έχουν, οφείλουν να επισκεφτούν ειδικό ιατρό.
Άσπρα κόπρανα: Πιθανά αίτια
Συστατικά της χολής, και συγκεκριμένα η χολερυθρίνη, είναι υπεύθυνα για την καφέ απόχρωση μιας τυπικής, υγιούς κένωσης. Όταν τα κόπρανα παρουσιάζονται χλωμά ή άσπρα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπαρκούς ποσότητας χολής.
Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες λευκών κοπράνων είναι:
- Ηπατικές νόσοι: Ασθένειες του ήπατος όπως η αλκοολική κίρρωση, ο καρκίνος του ήπατος και οι ηπατίτιδες (συνήθως τύπου Α) μπορεί να προκαλέσουν άσπρα κόπρανα. Το ήπαρ δυσλειτουργεί, οπότε δεν επιτρέπει στη χολή και το χολερυθρίνη να φτάσουν στο λεπτό έντερο.
- Λαμβλίαση (λοίμωξη από Giardia lamblia): Το εντερικό παράσιτο Giardia lamblia μπορεί να κάνει τα κόπρανα να μοιάζουν χλωμά. Η λοίμωξη από το παράσιτο αυτό δημιουργείται όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με μολυσμένο νερό, κόπρανα ή χώμα. Άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνει είναι ο πυρετός, το κοιλιακό άλγος, η κεφαλαλγία, η ναυτία κι ο εμετός.
- Παθήσεις της χολής (χολολιθίαση): Η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στο επάνω δεξί τμήμα του στομάχου και βοηθά στην πέψη. Οι πέτρες στην χολή, η πιο συνηθισμένη πάθηση της χολής, προκαλούν απόφραξη του χοληδόχου πόρου, με αποτέλεσμα η χολερυθρίνη να μην μπορεί να μεταβεί στο λεπτό έντερο.
- Παθήσεις του παγκρέατος: Οι παγκρεατικές παθήσεις ενδέχεται να καταστήσουν την έγχυση παγκρεατικών υγρών στο πεπτικό σύστημα δυσκολότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χλωμών κοπράνων. Οι πιο συνηθισμένες παγκρεατικές νόσοι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος και η παγκρεατίτιδα.
- Φάρμακα: Κάποια φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι, ειδικά αν η λαμβανόμενη δόση είναι υψηλή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη, τα αντιόξινα και ορισμένα συστατικά των σκιαγραφικών υγρών.
- Τροφή: Ένα άτομο που καταναλώνει κατά κύριο λόγο λιπαρές τροφές ίσως παρατηρήσει έναν ελαφρύ αποχρωματισμό στα κόπρανά του, ή ακόμα και άσπρες αποχρώσεις. Εάν η κένωση ακολουθεί κάποια περίοδο λιπαρής διατροφής, και αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
Πώς διαγιγνώσκονται οι παθήσεις που προκαλούν άσπρα κόπρανα;
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της αιτίας των λευκών κοπράνων ποικίλουν, ανάλογα με τους υποκείμενους παράγοντες. Η γενική αρχική προσέγγιση των ιατρών μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση αντιγόνων του ιού της ηπατίτιδας.
- Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, με σκοπό την απεικόνιση του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων πόρων και του παγκρέατος.
- Αιματολογικές εξετάσεις με σκοπό να αξιολογηθούν οι τιμές των ηπατικών ενζύμων, της γ-γλουταμυλοτρανσφεράσης, της χολερυθρίνης και του φωσφορικού άλατος.
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ενδοσκόπηση ή βιοψία του ήπατος για να καθοριστεί η διάγνωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Άλλες περιπτώσεις στις οποίες οφείλονται τα άσπρα κόπρανα
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μια ηπατική νόσο η οποία σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, η οποία ονομάζεται χολόσταση της εγκυμοσύνης. Η ακριβής αιτία πρόκλησής της δεν είναι σαφής, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η λειτουργία του ήπατος επηρεάζεται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα χολόστασης, εκτός από τα λευκά κόπρανα, περιλαμβάνουν ίκτερο, ναυτία και πόνο στην άνω δεξιά μεριά του στομάχου. Η θεραπεία της χολόστασης περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν κενώσεις λευκού χρώματος σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση. Σε περίπτωση που κάποιο μωρό ή μικρό παιδί πραγματοποιήσει κένωση λευκού χρώματος, η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ιατρό;
Οι εντερικές κενώσεις δεν είναι πάντοτε οι ίδιες σε χρώμα και υφή. Αλλαγές στα χαρακτηριστικά των κοπράνων δεν αποτελούν λόγο άμεσης ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, αν ένας ασθενής βιώνει δυσλειτουργίες στην συχνότητα και την ευκολία των κενώσεων, ή αν το χρώμα φαίνεται κόκκινο ή λευκό, η επικοινωνία με έναν ειδικό ιατρό είναι απαραίτητη.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι εξειδικευμένος χειρουργός. Είναι διευθυντής της Κλινικής Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές εξετάσεις άμεσα και με ασφάλεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε χρειάζεστε.