βλέννα στα κόπρανα

Βλέννα στα κόπρανα

Η βλέννα του εντέρου αποτελείται κυρίως από νερό και γλυκοπρωτεΐνες, γνωστές και ως βλεννίνες. Είναι μια παχύρευστη, διαυγής ουσία, η οποία βοηθά στην σωστή κένωση του εντέρου σχηματίζοντας μια μεμβράνη, για την καλύτερη προώθηση των κοπράνων. Η ποσότητα βλέννας στα κόπρανα σε μια φυσιολογική, υγιή κένωση είναι αμελητέα, και συχνά δεν μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι. Σε περίπτωση που η βλέννα στα κόπρανα είναι αρκετή, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία που πρέπει να ερευνηθεί.

Γιατί η βλέννα στα κόπρανα είναι αυξημένη;

Η βλέννα στα κόπρανα αυξάνεται όταν το έντερο πραγματοποιεί δυσλειτουργικές κινήσεις (δυσκοιλιότητα – διάρροια). Άλλα αίτια αυξημένες ποσότητας βλέννας στα κόπρανα σχετίζονται με παθήσεις του παχέος εντέρου. Η υπερέκκριση βλέννας μπορεί να καταδεικνύει κάποιες από τις παρακάτω καταστάσεις:

Πρωκτός:

  • Ραγάδα πρωκτού: Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί ένα μικρό σκίσιμο στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού, στο βλεννογόνο, και μπορεί να δημιουργηθεί από σκληρά κόπρανα ή συνεχόμενη διάρροια. Λόγω της τοποθεσίας του σκισίματος, η ραγάδα πρωκτού έχει συσχετιστεί αρκετά με την παρουσία βλέννας στα κόπρανα.
  • Πρωκτίτιδα: Η πρωκτίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή στο βλεννογόνο του εντέρου. Τα πιο συχνά συμπτώματα πρωκτίτιδας είναι η επιτακτική ανάγκη για κένωση και η εκροή πύου και βλέννας από το ορθό.
  • Αιμορροΐδες: Όταν ο ασθενής ταλαιπωρείται από αιμορροϊδοπάθεια, μια πάθηση που ταλαιπωρεί έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως, μπορεί να παρατηρήσει αυξημένη βλέννα στα κόπρανα.

Έντερο:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Παρ’ όλο που το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν αποτελεί πάθηση, άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται με αυτό ίσως παρατηρήσουν κάποια ποσότητα βλέννας στις κενώσεις τους. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν το κοιλιακό άλγος και τις αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου.
  • Ελκώδης κολίτιδα: Η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα του παχέος εντέρου, το οποίο δημιουργεί φλεγμονές στο έντερο. Βασικό σύμπτωμα της ελκώδους κολίτιδας είναι η υπερέκκριση βλέννας. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους έξαρσης, κατά της οποίες ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου δημιουργεί φλεγμονές και έλκη.
  • Απόφραξη εντέρου: Ορισμένες φορές, όταν έχει δημιουργηθεί απόφραξη στο έντερο λόγω κήλης ή δυσκοιλιότητας, η κένωση που ακολουθεί μπορεί να περιέχει αυξημένη ποσότητα βλέννας.
  • Πολύποδες εντέρου: Ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα της δημιουργίας πολύποδων στο έντερο είναι η αύξηση της βλέννας στα κόπρανα.
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: Δεδομένου ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά στο βλεννογόνο, η υπερέκκριση βλέννας κατά τις κενώσεις μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι του εντερικού καρκίνου. Συνήθως, άτομα με καρκίνο στο παχύ έντερο παρατηρούν βλέννα με αίμα στα κόπρανά τους.

Άλλα:

  • Νόσος του Crohn: Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονές σε όλη την πεπτική οδό, η οποία εκτείνεται από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ασθενείς με τη νόσο αυτή ίσως παρατηρήσουν περισσότερη βλέννα στα κόπρανά τους.
  • Βακτηριακές λοιμώξεις: Η αυξημένη βλέννα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι κάποιας βακτηριακής λοίμωξης. Τα βακτήρια που ευθύνονται συνήθως είναι τα Campylobacter, Yersinia, Shigella και Salmonella. Οι βακτηριακές λοιμώξεις του εντέρου συμβαίνουν συνήθως λόγω κατανάλωσης μολυσμένης ή κακομαγειρεμένης τροφής, και συνοδεύονται από ναυτία, εμετό κι διάρροιες.
  • Αλλεργίες σε τρόφιμα: Η κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφίμων συχνά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη έκκριση βλέννας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών στις οποίες ίσως υπάρχει αλλεργία είναι οι ξηροί καρποί και η λακτόζη.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια για τη βλέννα στα κόπρανα;

Η παρουσία αυξημένης βλέννας στα κόπρανα δεν αποτελεί σύμπτωμα συγκεκριμένης πάθησης. Μπορεί να οφείλεται τόσο σε μια απλή λοίμωξη, όσο και στον πιο σοβαρό καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν το περιστατικό είναι μεμονωμένο, και συνοδεύεται από συμπτώματα κοιλιακού άλγους και δυσεντερίας, ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί σε τακτική βάση από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. Σε περίπτωση που η βλέννα έχει ύποπτο χρώμα, ή συνοδεύεται από αίμα στα κόπρανα (μέσα, στην επιφάνεια ή στο χαρτί της τουαλέτας) συνίσταται η άμεση επικοινωνία με ειδικό ιατρό.

Βλέννα στα κόπρανα: Θεραπεία

Δεδομένου ότι η παρουσία βλέννας στις κενώσεις δεν σχετίζεται με μια μόνο πάθηση, η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να διαφέρει αναλόγως την περίσταση. Τις περισσότερες φορές, οι παθήσεις του εντέρου που δημιουργούν υπερέκκριση βλέννας αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με χορήγηση συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. Σε περιπτώσεις κακοηθειών ή εντερικών πολυπόδων, συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή τους.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι εξειδικευμένος χειρουργός. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία κάθε ασθενής δύναται να εξεταστεί για οποιαδήποτε πάθηση με ασφάλεια. Αν σας ανησυχεί η υπερέκκριση εντερικής βλέννας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.