Ανάρρωση μετά από Επέμβαση για Κύστη Κόκκυγος: Οδηγός Βήμα προς Βήμα

Η χειρουργική επέμβαση για την κύστη κόκκυγος προσφέρει στους ασθενείς μία μακροχρόνια λύση στο ενοχλητικό αυτό πρόβλημα. Παρόλα αυτά η επιτυχημένη ανάρρωση μετά από μια τέτοια επέμβαση βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση και στην πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών που θα δώσει ο θεράπων ιατρός στον ασθενή.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Οι Πρώτες μέρες μετά την Επέμβαση

Διαχείριση του Πόνου: Στις σύγχρονες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την κύστη κόκκυγος με Laser, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως μηδενικός. Εντούτοις, ο χειρουργός θα πρέπει να σας συνταγογραφήσει κάποιο αναλγητικό-παυσίπονο φάρμακο. Σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποιο σύμπτωμα όπως πόνο, ενόχληση, δυσφορία, τσούξιμο ή κάψιμο στην περιοχή που διενεργήθηκε η επέμβαση δεν θα πρέπει να διστάσετε να το λάβετε.

Ξεκούραση και χαλάρωση: Η ξεκούραση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να αποφεύγονται εργώδεις δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τέντωμα της πληγής ή να στρεσάρουν το σύνολο του σώματος.

Διαιτητικές Τροποποιήσεις: Η διατήρηση μίας υγιούς δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από το τραύμα της κύστης κόκκυγος. Επίσης η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών παρέχει στον οργανισμό τα κατάλληλα αμινοξέα που χρησιμοποιεί για να παράξει νέο επουλωτικό ιστό έτσι ώστε η επούλωση του τραύματος της κύστης να ολοκληρωθεί σωστά και γρήγορα. Τέλος η επαρκής ενυδάτωση με πρόσληψη 2-3 λίτρων υγρών ημερησίως, συμβάλλει και αυτή στην προαγωγή μιας ποιοτικής και ταχείας επουλωτικής διεργασίας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Οι Αλλαγές του Τραύματος

Οι αλλαγές του τραύματος μετά από μία επέμβαση για κύστη κόκκυγος εξαρτώνται από την τεχνική που εφαρμόστηκε. Τα βήματα της αλλαγής πρέπει να είναι σαφή και κατανοητά στον ασθενείς ή/και το συγγενικό του περιβάλλον έτσι ώστε να εκτελούνται με κάθε δυνατή ακρίβεια. Μερικές βασικές κατευθύνσεις που αφορούν στις μετεγχειρητικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

  • Συχνότητα: Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται ή κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με τον όγκο των υγρών που παράγονται από το τραύμα, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού. Πιο σπάνια, όταν η παραγωγή του υγρού είναι μεγάλη, ενδέχεται να χρειαστεί να εκτελούνται οι αλλαγές πιο συχνά (2-3 φορές την ημέρα). Ο κύριος στόχος είναι το τραύμα να είναι στεγνό και καθαρό.
  • Υγιεινή: Πάντα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την αλλαγή του τραύματος. Επίσης πάντα πρέπει να φοράμε γάντια.
  • Καθαρισμός: Ο καθαρισμός του τραύματος εκτελείται κατά προτίμηση με διάλυμα φυσιολογικού ορού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πράσινο σαπούνι το οποίο περιέχει καυστική ποτάσα, μία ουσία διαβρωτική για τους ιστούς που επουλώνονται.
  • Κλείσιμο της πληγής: Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση το χειρουργικό τραύμα θα πρέπει να καλύπτεται. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του τραύματος εξαρτώνται από το είδος της επέμβασης που έχει διενεργηθεί. Σε περίπτωση ενδοσκοπικού καυτηριασμού της κύστης η κάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλές γάζες. Εάν όμως έχει γίνει αφαίρεση της κύστης και υπάρχει ανοικτό τραύμα, τότε προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθούν ειδικά επιθέματα για ανοικτά τραύματα. Τα επιθέματα αυτά, προσροφούν τα παραγόμενα υγρά, επιταχύνουν τον επουλωτικό μηχανισμό και ασκούν μικροβιοπροστατευτική δράση.
  • Αναλγητική αγωγή: Εάν υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια των αλλαγών, είναι σκόπιμο ο ασθενής να λάβει κάποιο απλό παυσίπονο π.χ. παρακεταμόλη λίγη ώρα πριν από την έναρξη της αλλαγής. Αυτό είναι γενικά σπάνιο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του μετεγχειρητικού άλγους τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Φλεγμονή: Είναι φυσιολογικό μετά την επέμβαση να υπάρχει στο τραύμα μία ήπια μετεγχειρητική φλεγμονή. Εάν όμως αυτή επιδεινωθεί και προκαλεί συμπτώματα και σημεία όπως ερυθρότητα, οίδημα, πόνο, αύξηση της θερμοκρασίας και εκροή πύου από το τραύμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί απαραίτητο ο ασθενής να λάβει αντιβίωση από το στόμα για να υποχωρήσει η φλεγμονή-λοίμωξη του τραύματος.

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι ΧειρουργόςΠρωκτολόγοςΣτρατιωτικός Ιατρός – Διευθυντής της Laser Surgery. Έχει εξειδικευτεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού και έχει εφαρμόσει τις μεθόδους FiLaC και LaPSiT σε εκατοντάδες ασθενείς, γεγονός που του παρέχει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και πολύ δύσκολες και τεχνικά απαιτητικές περιπτώσεις κύστης κόκκυγα. Εάν πάσχετε και εσείς από αυτό το πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811