Αφαίρεση κονδυλωμάτων με laser
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού αποτελούν τη συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ονομάζονται αλλιώς και οξυτενή κονδυλώματα. Συνιστούν εκδηλώσεις του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papillomavirus – HPV), οι οποίες λαμβάνουν τη μορφή θηλωματωδών βλαβών. Επηρεάζουν κυρίως την περιοχή των γεννητικών οργάνων (δηλαδή το πέος, το όσχεο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον τράχηλο της μήτρας), το εσωτερικό του πρωκτού, την περιπρωκτική χώρα και τη βουβωνική περιοχή. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν στα χείλη, το στόμα, το λάρυγγα και τα χέρια. Ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των εκδηλώσεων αυτών είναι η αφαίρεση κονδυλωμάτων με laser CO2.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδέχεται να βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό για αρκετό καιρό μετά τη μόλυνση, χωρίς να παρουσιάσει εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δερματικές βλάβες έως και 8 μήνες μετά την αρχική επαφή με τον ιό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός HPV δεν θεραπεύεται εξ ολοκλήρου. Ο ασθενής είναι πάντοτε φορέας, κι ενδέχεται να εμφανίσει υποτροπές ανάλογα με τις συνήθειες, την καθημερινότητα και την κατάσταση της υγείας του.
Για τους άνδρες, η διάγνωση των γεννητικών κονδυλωμάτων πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό με πεοσκόπηση, ουρηθροσκόπηση ή απλά κλινική εξέταση. Οι γυναίκες ασθενείς οφείλουν να πραγματοποιήσουν κλινική εξέταση, κολποσκόπηση, καθώς και τεστ Παπανικολάου στον γυναικολόγο. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας πραγματοποιείται με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.
Τι προκαλεί ο HPV στον πρωκτό;
Οι εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό και στην περιπρωκτική περιοχή εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Κάποιες από τις αλλοιώσεις που προκαλεί ο HPV στον πρωκτό είναι επικίνδυνες και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Για τη διάγνωσή τους, οι ασθενείς οφείλουν να επισκεφθούν ειδικό πρωκτολόγο. Αυτός θα πραγματοποιήσει τεστ ΠΑΠ πρωκτού, λαμβάνοντας υγρό από την περιπρωκτική περιοχή για κυτταρολογικό έλεγχο.
Συχνότεροι ασθενείς με κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν οι κάτωθι:
- Ασθενείς θετικοί στον ιό HPV
- Ασθενείς που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων
- Άτομα που πραγματοποιούν συχνές πρωκτικές σεξουαλικές επαφές.
- Οροθετικοί
Γιατί χρειάζεται αφαίρεση κονδυλωμάτων με laser;
Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα δεν είναι επίπονα και δεν προκαλούν δυσφορία στους ασθενείς. Στα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα κονδυλώματα εμπεριέχονται τα εξής:
- Κνησμός ή ελαφριά αίσθηση καψίματος στην προσβληθείσα περιοχή
- Αλλαγή στη φυσιολογική ροή των ούρων
- Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης
- Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
Τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν οι εκδηλώσεις κονδυλωμάτων διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, καθώς και από άνδρα σε γυναίκα. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο οι ιατροί συστήνουν αφαίρεση κονδυλωμάτων με laser. Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και στην περιπρωκτική περιοχή αποτελούν πολλές φορές προκαρκινικά μορφώματα.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκληθεί μετά από προσβολή του ασθενούς με υψηλού κινδύνου HPV. Οι τύποι αυτοί του ιού ονομάζονται αλλιώς και ογκογόνοι. Αν και σπάνια θα μολυνθεί ασθενής με υψηλού κινδύνου μορφή του ιού, σε περίπτωση μόλυνσης απαιτείται η άμεση εξέταση του πρωκτού και της γεννητικής περιοχής και η αφαίρεση η ο καυτηριασμός τυχόν αλλοιώσεων που θα ανευρεθούν. Η διενέργεια του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης από ογκογόνο ιό HPV κατά 90%.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περίπτωση εμφάνισης δερματικών αλλοιώσεων στον πρωκτό, καθώς ένα ποσοστό 93% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό HPV. Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι, υπεύθυνα για τον πρωκτικό καρκίνο είναι κυρίως δύο στελέχη του ιού HPV: τα 16 και 18.
Πώς πραγματοποιείται αφαίρεση κονδυλωμάτων με laser;
Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω θεραπείας με laser CO2. Το laser στοχεύει επιλεκτικά τις δερματικές αλλοιώσεις, προκαλώντας εξάχνωσή τους. Έπειτα, ο ιατρός πραγματοποιεί απόξεση του κατεστραμμένου ιστού των κονδυλωμάτων κι επαναλαμβάνει την εφαρμογή του laser CO2 τόσο στα ίδια σημεία, όσο και μερικά χιλιοστά πέριξ αυτών. Αν και συνήθως αρκεί μια, το πόσες συνεδρίες θεραπείας laser CO2 θα χρειαστούν για την οριστική αντιμετώπιση των βλαβών δεν μπορεί να οριστεί. Αυτό συμβαίνει διότι τα κονδυλώματα διαθέτουν χρόνο επώασης από λίγες εβδομάδες έως και κάποια χρόνια.
Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση τοπικής αναισθητικής αλοιφής στην περιοχή. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και προσφέρει ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Προσδίδει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και μειωμένο ποσοστό υποτροπών σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση κονδυλωμάτων. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε αφαίρεση κονδυλωμάτων με σύγχρονες μεθόδους Laser. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.