Εξόγκωμα στο σώμα (λίπωμα)
Τι είναι το εξόγκωμα στο σώμα (λίπωμα);
Το εξόγκωμα στο σώμα (λίπωμα) είναι ένας καλοήθης όγκος, ο οποίος δημιουργείται στα μαλακά μόρια του υποδόριου λιπώδους ιστού. Τα εξογκώματα συνήθως είναι τοπικά, με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα. Κάποιες φορές ενδέχεται το σχήμα τους να παρουσιάζεται ακανόνιστο. Το μέγεθος ενός λιπώματος κυμαίνεται από 1 έως και 10 εκατοστά, ενώ η υφή τους είναι μαλακή και λεία. Δεν αιμορραγούν, και δεν πραγματοποιούν μεταστάσεις. Χρησιμοποιώντας πίεση με τα δάκτυλα, ο ασθενής θα παρατηρήσει ότι μπορεί εύκολα να μετακινήσει ένα λίπωμα.
Τα λιπώματα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε ηλικία, αν και παρουσιάζονται συχνότερα σε ασθενείς 30-50 ετών. Οι άνδρες ασθενείς εμφανίζουν εξογκώματα στο σώμα με μια ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα απ’ όσο οι γυναίκες. Ο αριθμός λιπωμάτων στο σώμα δεν είναι καθορισμένος, αφού ενδέχεται να εμφανιστούν ένα ή και περισσότερα.
Τα σημεία του σώματος στα οποία συχνότερα εμφανίζονται λιπώματα είναι τα εξής:
- Αυχένας
- Θώρακας
- Κοιλιά
- Λαιμός
- Μέτωπο
- Μηροί
- Χέρια
- Ώμοι
- Ωμοπλάτη
Ποιες μορφές λαμβάνουν τα λιπώματα;
Τα πολλαπλά λιπώματα ενδέχεται να κατανέμονται συμμετρικά σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση. Πιο συχνά σημεία εμφάνισης εξογκωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο είναι τα χέρια, τα πόδια και η κοιλιά.
Μια σπανιότερη μορφή λιπωμάτων αποτελεί η νόσος του Dercum. Επηρεάζει κυρίως παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει εμμηνόπαυση. Κατά τη νόσο αυτή, πολλαπλά κι επίπονα λιπώματα εμφανίζονται σε ολόκληρο το σώμα του ασθενούς τα οποία μάλιστα είναι επώδυνα.
Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι το λίπωμα είναι αποκλειστικά καλοήθης όγκος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε καρκίνο. Ο λόγος για τον οποίο συχνά υπάρχει αυτή η παρεξήγηση, είναι διότι οι ασθενείς συγχέουν τα λιπώματα με τα λιποσαρκώματα. Το λιποσάρκωμα αποτελεί κακοήθη μάζα, η οποία προέρχεται από το λιπώδη ιστό και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Παρ’ όλη την κακοήθειά του, το λιποσάρκωμα αποτελεί σπάνιο όγκο.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ενός λιπώματος;
Τα ακριβή αίτια εμφάνισης λιπωμάτων δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς. Ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω τοπικής υπερ–συσσώρευσης λίπους, καθώς κι ύστερα από κάποιον τραυματισμό. Παρατηρείται ιδιαίτερη επιρροή του γενετικού παράγοντα στην εμφάνιση λιπωμάτων, καθώς μεγάλος αριθμός ασθενών που εμφανίζουν λιπώματα διαθέτουν έναν ή περισσότερους συγγενείς με παρόμοιες εμφανίσεις.
Υπάρχουν ορισμένα σύνδρομα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης λιπωμάτων. Αυτές είναι οι παρακάτω:
- Σύνδρομο Cowden
- Σύνδρομο Bannayan-Riley-Ruvalcaba
- Σύνδρομο Gardner
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ένα εξόγκωμα στο σώμα (λίπωμα);
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα λιπώματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη τους τυχαία, αφού ψηλαφήσουν το σημείο στο οποίο έχουν εμφανιστεί κι ανακαλύψουν το εξόγκωμα. Υπάρχουν περιπτώσεις λιπωμάτων τα οποία εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, αλλά αναπτύσσονται τόσο αργά που ο ασθενής δεν τα αντιλαμβάνεται για αρκετά μεγάλο διάστημα, μπορεί και για χρόνια. Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους, τα λιπώματα μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση βάρους και πίεσης. Εάν αναπτυχθεί κοντά σε κάποιο νεύρο, ένα λίπωμα ενδέχεται να είναι επώδυνο ή να προκαλεί αίσθημα μουδιάσματος. Σε περίπτωση όπου το λίπωμα αναπτυχθεί κοντά σε άρθρωση, μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και δυσχέρεια κατά την κίνηση.
Εξόγκωμα στο σώμα (λίπωμα): Διάγνωση & Θεραπεία
Η διάγνωση των λιπωμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί από γενικό χειρουργό, ύστερα από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ιατρός θα αξιολογήσει το μέγεθος του εξογκώματος, την υφή αλλά και την κινητικότητα του λιπώματος κάτω από το δέρμα. Μέσω της κλινικής εξέτασης θα αποκλειστεί και το ενδεχόμενο λιποσαρκώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να είναι απαραίτητη η διενέργεια ορισμένων εξετάσεων για την ακριβή διάγνωση ενός λιπώματος. Αυτές είναι το απλό υπερηχογράφημα, η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, η βιοψία του ιστού ύστερα από αφαίρεσή του.
Η θεραπεία των λιπωμάτων γίνεται αποκλειστικά με χειρουργική αφαίρεσή τους. Το χρονικό πλαίσιο πραγμάτωσης της χειρουργικής αφαίρεσης αποφασίζεται βάσει του μεγέθους, της εντόπισής του και της δυσφορίας που προκαλεί το λίπωμα. Εάν είναι μικρό, και δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα, ενδέχεται να μην χρειαστεί αφαίρεση για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε μεγαλύτερα λιπώματα επιλέγεται η άμεση εκτομή τους. Γενικά τα εξογκώματα-λιπώματα πρέπει πάντα να αφαιρούνται όσο είναι μικρά γιατί όταν αυτά μεγαλώσουν απαιτείται μεγαλύτερη τομή, οπότε και η ουλή θα είναι μεγαλύτερη.
Για τη χειρουργική αφαίρεση ενός λιπώματος χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο υπερμέγεθες εξόγκωμα. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της χρήσης laser. Αυτή η σύγχρονη κι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος πραγματοποιείται στην Κλινική Laser Surgery με το χειρουργικό laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά και στις καθημερινές του δραστηριότητες, άμεσα.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση εξογκωμάτων στο σώμα. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε αφαίρεση λιπωμάτων με σύγχρονες μεθόδους Laser. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.