Χάπια για διάρροια

Χάπια για διάρροια

Ως διάρροια ορίζονται οι υδαρείς κενώσεις, οι οποίες παρουσιάζονται πάνω από 3 φορές την ημέρα. Συνήθως συνοδεύεται από επιτακτική ανάγκη για κένωση, αίσθηση φουσκώματος, ναυτία και ενίοτε και πόνο. Η διάρροια αποτελεί μια συχνή πάθηση του εντέρου, καθώς οι περισσότεροι ενήλικες ταλαιπωρούνται από διάρροια περίπου 4 φορές τον χρόνο. Διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: οξεία, η οποία διαρκεί έως και 14 ημέρες, εμμένουσα, με διάρκεια 15-30 ημέρες και χρόνια, η οποία μπορεί να κρατήσει για περισσότερο από 30 ημέρες. Τις περισσότερες φορές, η διάρροια υποχωρεί χωρίς κάποια ειδική αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί, ο ασθενής οφείλει να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Ενδέχεται να είναι αναγκαία κάποια θεραπεία με ειδική αντιδιαρροϊκή αγωγή.

Διάρροια: Αιτίες πρόκλησης και διάγνωση

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από μια σειρά καταστάσεων, παθογόνων και μη. Η αιτία μπορεί να είναι καλοήθης, αλλά και πιο σοβαρή. Αναλυτικά, παρατίθενται οι κάτωθι πιθανές αιτίες:

  • Τροφική αλλεργία
  • Δυσανεξία σε κάποιο συστατικό, όπως η λακτόζη
  • Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Βακτηριακή, ιογενής ή παρασιτική λοίμωξη
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Νόσος του Crohn
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

Πολλές φορές, ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει συμπτώματα οξείας διάρροιας με αίμα. Συχνές αιτίες αυτής αποτελούν η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου, η ισχαιμική κολίτιδα κ.ά.

Η διάγνωση της αιτίας της διάρροιας είναι εξαιρετικά σημαντική στην ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας. Ο ιατρός ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς μπορεί να συστήσει μια ποικιλία εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων. Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια από αυτές τις εξετάσεις, αλλά τις περισσότερες φορές δε δύναται να διαγνώσει την πραγματική αιτία της διάρροιας. Πλέον, τα  μικροβιολογικά εργαστήρια εξετάζουν την καλπρονεκτίνη κοπράνων, μια ουσία η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο έντερο.

Χάπια για διάρροια: Ποιες είναι οι επιλογές;

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ένας ασθενής με διάρροια μπορεί να προμηθευτεί αντιδιαρροϊκά χάπια από το φαρμακείο. Αυτά προσφέρονται χωρίς συνταγή ιατρού κι είναι διαθέσιμα για τον καθένα. Οι τύποι των φαρμάκων κατά της διάρροιας είναι πολλοί, και περιλαμβάνουν:

  • Αντιδιαρροϊκά με βάση συγκεκριμένους μικροοργανισμούς (προβιοτικά), οι οποίοι αποκαθιστούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
  • Επιβραδυντές διέλευσης, οι οποίοι ελαττώνουν τις συσπάσεις του εντέρου, μειώνοντας τις κενώσεις.
  • Φάρμακα κατά των υπερεκκρίσεων νερού και ηλεκτρολυτών στο έντερο.
  • Αγωγές κατά των εντερικών λοιμώξεων (αντιβιοτικά), σε περίπτωση που η διάρροια οφείλεται σε εντερική λοίμωξη.
  • Φάρμακα με απορροφητική και προστατευτική λειτουργία για το έντερο, τα οποία προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο.

Συχνή αγωγή κατά των συχνών υδαρών κενώσεων αποτελούν τα προβιοτικά χάπια για τη διάρροια. Ο ρόλος των προβιοτικών στη σωστή λειτουργία του εντέρου είναι σημαντικός. Αποκαθιστούν τα ευνοϊκά βακτήρια της ενδογενούς εντερικής μικροχλωρίδας, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από ποικίλους παράγοντες. Λαμβάνουν διάφορες μορφές, τόσο φυσικές (γιαούρτι, τυρί ή βουτυρόγαλα) όσο και φαραμακευτικές (ειδικά συμπληρώματα διατροφής, ταμπλέτες, σκόνες ή κάψουλες). Τα πιο συνηθισμένα ευεργετικά βακτήρια είναι εκείνα τα οποία παράγουν γαλακτικό οξύ, όπως τα bifidobacteria και τα lactobacilli.

Έχει αποδειχθεί ότι τα προβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν διάφορες αιτίες πρόκλησης διάρροιας. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη διάρροια λόγω του παθογόνου μικροοργανισμού Clostridium difficile, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και τη διάρροια των ταξιδιωτών. Ακόμη, η χορήγηση αντιβιοτικών συνοδευόμενη με προληπτικά προβιοτικά αποτελεί συχνό φαινόμενο, αφού μπορούν να προετοιμάσουν την εντερική χλωρίδα και να προλάβουν ενδεχόμενα κρούσματα διάρροιας.

Χάπια για διάρροια: Λοπεραμίδη ή ζελατίνη ταννικού οξέος;

Το πιο γνωστό εκ των προτεινόμενων φαρμάκων για τη διάρροια είναι η λοπεραμίδη, ή Imodium, όπως είναι ευρέως γνωστή. Κατατάσσεται στους επιβραδυντές διέλευσης, μειώνοντας τις κινήσεις του εντέρου κι επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα από το σώμα. Δρα στους υποδοχείς οπιοειδών του εντέρου. Παρ’ όλο που αποτελεί ένα ευρέως γνωστό φάρμακο, η λοπεραμίδη προϋποθέτει την προσοχή του ασθενούς κατά τη λήψη. Σε περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας, αιματηρών κενώσεων, διάρροιας λόγω αντιβιοτικών ή συνοδευόμενης από υψηλό πυρετό η λοπεραμίδη ΔΕΝ ενδείκνυται. Η δόση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις οδηγίες χρήσης, καθώς η λήψη μεγάλης ποσότητας λοπεραμίδης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Ένα καινούργιο ιατροτεχνολογικό σκεύασμα κατά της διάρροιας φαίνεται να αποτελεί η ζελατίνη ταννικού οξέος, ή αλλιώς Tasectan. Ασθενείς οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή κατά των συμπτωμάτων της διάρροιας μπορούν να εκμεταλλευτούν τις φυσικές διεργασίες παραγωγής ζελατίνης. Δρα τοπικά στο εντερικό βλεννογόνο, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των τοιχωμάτων του εντέρου. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι η ζελατίνη ταννικού οξέος δρα αποτελεσματικότερα όταν συνδυαστεί με προβιοτικά.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση εντερικών παθήσεων οι οποίες συνοδεύονται από διάρροια. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία κάθε ασθενής πραγματοποιεί εξετάσεις οποιασδήποτε φύσεως. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για κάθε ανάγκη σας.