Πήγματα αίματος στα κόπρανά μου

Πήγματα αίματος στα κόπρανά μου

Τι είναι τα πήγματα αίματος στα κόπρανα;

Η παρουσία αίματος στα κόπρανά σας αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπτωμα, το οποίο χρήζει ιατρικής διερεύνησης. Μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια των κοπράνων, στο χαρτί ή τη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά και μέσα στο ίδιο το προϊόν της αφόδευσης. Ωστόσο, πολλές φορές ενδέχεται να λάβει τη μορφή θρόμβου, μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται ως πήγματα αίματος στα κόπρανα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να διερευνάται άμεσα, καθώς αποτελεί σαφή ένδειξη αιμορραγίας σε κάποιο σημείο του γαστρεντερικού συστήματος.

Πήγματα αίματος στα κόπρανα: Πιθανά αίτια

Πήγματα αίματος στα κόπρανα Πήγματα αίματος στα κόπρανα

 

Στις παθήσεις όπου μπορεί να οφείλεται το σύμπτωμα αυτό συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

Εκκολπώματα

Τα εκκολπώματα αποτελούν μικρά μορφώματα στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου, τα οποία μοιάζουν με μικρές σακούλες. Πρόκειται για μια συνήθη μορφολογία, η οποία κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αίματος από μόνη της. Ωστόσο, μερικές φορές τα μορφώματα αυτά υπόκεινται φλεγμονή, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Περιπτώσεις φλεγμονής μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα, το οποίο συνοδεύεται επίσης και από έντονο πόνο.

Η κατάσταση αυτή πλήττει συνήθως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα εκκολπώματα ενδέχεται να υπάρχουν στο βλεννογόνο του εντέρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ο ασθενής να το αντιληφθεί. Ανακαλύπτονται συνήθως τυχαία, μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου προκαλούν συχνά αιμορραγία του εντερικού σωλήνα, και κατ’ επέκταση παρουσία θρόμβων στα κόπρανα. Οι συνηθέστερες εξ αυτών είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Αυτές δημιουργούν έλκη, ρωγμές, φλεγμονές και συρίγγια στο βλεννογόνο του εντέρου, καθιστώντας την αιμορραγία στα κόπρανα ιδιαίτερα πιθανή.

Άλλα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αποτελούν τα κάτωθι:

  • Διαταραχές κατά την κένωση (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Μειωμένη όρεξη
  • Πυρετός και κόπωση

Κακοήθεις όγκοι

Πολλές φορές, τα πήγματα αίματος στα κόπρανά σας ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κάποιας μορφής κακοήθειας του εντερικού σωλήνα. Πιο συχνή εξ αυτών είναι η κακοήθεια του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος, τον τρίτο συχνότερο εν γένει στους άνδρες και τον δεύτερο στις γυναίκες. Συχνότερη αιτία πρόκλησής του είναι οι αδενωματώδεις πολύποδες.

Μία άλλη, λιγότερο συχνή κακοήθεια του εντερικού σωλήνα είναι ο καρκίνος του πρωκτού. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου, ο οποίος προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV (human papilloma virus). Πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, και παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Πήγματα αίματος στα κόπρανα: Διάγνωση

Η διάγνωση της αιτίας πρόκλησης αίματος στο προϊόν της αφόδευσης είναι απαραίτητο να γίνεται από έναν εξειδικευμένο πρωκτολόγο, έτσι ώστε να οριστεί ένα σωστό κι ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο. Αρχικά, ο ιατρός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει επισκόπηση της περιοχής. Εάν δεν μπορεί να εντοπίσει κάποιο εμφανές αίτιο της αιμορραγίας, ο ιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή για ορθοσκόπηση και κολονοσκόπηση, δύο εξετάσεις ιδιαίτερα σημαντικές στη διάγνωση της πιθανής αιτίας. Πρόκειται για ενδοσκοπικές τεχνικές, οι οποίες ελέγχουν το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου (ορθό), αλλά και ολόκληρο το παχύ έντερο αντίστοιχα και οι οποίες πραγματοποιούνται από γαστρεντερολόγο.

Πήγματα αίματος στα κόπρανα: Θεραπεία κι αντιμετώπιση

Η θεραπεία των θρόμβων στα κόπρανα ενός ασθενούς εξαρτάται πάντοτε από την αιτία η οποία τους δημιουργεί. Για παράδειγμα, εάν η αιμορραγία προκαλείται εξαιτίας ενός περιστατικού εκκολπωματίτιδας, ο ιατρός ενδέχεται να προτείνει κάποια αρχική φαρμακευτική αγωγή, για την υποχώρηση της φλεγμονής και του πόνου. Εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή επαναλαμβανόμενο, μπορεί να προτείνει στον ασθενή κάποια μορφή χειρουργικής διαδικασίας, η οποία θα επιφέρει μια πιο οριστική θεραπεία. Στην περίπτωση της κακοήθειας είτε γίνεται επέμβαση είτε χορηγείται χημειθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με τη νόσο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Εάν ο ασθενής ταλαιπωρείται από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ενώ σπάνια, όταν υπάρχουν επιπλοκές ενδέχεται να είναι απαραίτητη κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, το θεραπευτικό πλάνο δημιουργείται με βάση τόσο την αιτία πρόκλησης των πηγμάτων, όσο και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς και τις ανάγκες του.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές σημαντικές εξετάσεις. Εάν εμφανίσετε πήγματα αίματος στα κόπρανά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.