ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

    Ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο STOP ULCERS για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού. Το πρωτόκολλο αυτό συνδυάζει τη σωστή διατροφική υποστήριξη του ασθενούς με εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ρυθμός επούλωσης των διαβητικών ελκών και να μειώνεται ο χρόνος θεραπείας των ασθενών.

    Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

    Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος με διαβήτη οδηγείται σε ακρωτηριασμό του ποδιού του, ενώ στην Ελλάδα περίπου 3.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν το πόδι τους εξαιτίας της νόσου. Το διαβητικό πόδι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανθρώπους με διαβήτη, που στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Η άμεση, θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού και κυρίως, η πρόληψη από τους ίδιους τους ασθενείς, είναι επιβεβλημένες για την αναχαίτιση των ακρωτηριασμών, ένα φαινόμενο που έχει ήδη πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

    Τι είναι

    Το διαβητικό πόδι αποτελεί επιπλοκή στα πόδια στον άνθρωπο που νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για συνέπεια της αγγειοπάθειας και της νευροπάθειας στην περιοχή του ποδιού που συμβαίνει συνήθως έπειτα από 10 με 15 χρόνια αρρύθμιστου διαβήτη (συχνότερα διαβήτη τύπου 1) και σε ασθενείς με τη νόσο που χρειάζεται να λαμβάνουν ινσουλίνη για τη θεραπεία τους.

    Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού είναι η ενημέρωση των ασθενών με διαβήτη για την πολύ σοβαρή επιπλοκή της νόσου στα πόδια τους και τα πολύ υψηλά ποσοστά των ασθενών (70%) που τα αντιμετωπίζουν. Υπολογίζεται ότι ένα 15% των ασθενών με διαβήτη θα εμφανίσουν εξέλκωση στα πόδια και ένα 10% θα εμφανίσει έλκη, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η ενημέρωση και η πρόληψη θα αναχαιτίσουν το πρόβλημα κατά 80%.

    Συμπτώματα

    Τα πρώτα σημάδια της αγγειοπάθειας στο πόδι εντοπίζονται στην εικόνα και στην υφή του. Το πόδι πρήζεται, γίνεται στιλπνό και λείο και ορισμένες φορές αλλάζει και χρώμα, γίνεται σκουρόχρωμο, και εμφανίζει πτώση των τριχών του δέρματος.

    Η πρώτη ωστόσο ένδειξη για την πρόληψη του διαβητικού ποδιού είναι το αρρύθμιστο ζάχαρο, αφού αυτή είναι η αιτία που θα οδηγήσει στα πρώτα συμπτώματα ένα σημαντικό αριθμό ασθενών. Όταν το πρόβλημα προχωρήσει χωρίς αγωγή, τότε μπορεί να δημιουργηθεί έλκος που θα χρονίσει και δε θα μπορεί να επουλωθεί χωρίς θεραπευτική αγωγή.

    Ευπαθείς περιοχές

    Οι περιοχές του ποδιού που συνήθως πλήττονται είναι τα δάχτυλα, το μετατάρσιο και η φτέρνα. Ωστόσο κάθε σημείο του ποδιού που μπορεί να τραυματιστεί, από ένα άσχημα κομμένο νύχι ή από ακατάλληλα παπούτσια, μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία διαβητικού έλκους.

    Συμβουλές πρόληψης

    Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 θα πρέπει να εφαρμόζουν όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης ώστε να μην οδηγηθούν στην κατάσταση που αναφέρεται ως «διαβητικό πόδι». Αυτοί είναι:

    • Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλητοι.
    • Διατηρούμε τα πόδια μας πάντα καθαρά (πλύσιμο με χλιαρό νερό κάθε βράδυ).
    • Κόβουμε τα νύχια μας έτσι ώστε να μην προκαλούνται αιχμές και να μην υπάρχει κίνδυνος το νύχι να τραυματίσει το δάκτυλο.
    • Δεν αφαιρούμε ποτέ οι ίδιοι τους κάλους μας με υγρές ουσίες ή με εργαλεία. Απευθυνόμαστε σε ειδικό ποδολόγο.
    • Φοράμε άνετα, καλής ποιότητας παπούτσια, που δεν τραυματίζουν το πόδι.
    • Είναι προτιμότερο τα παπούτσια μας να έχουν ορθωτικά πέλματα, ειδικά πέλματα που φτιάχνονται βάσει των αναγκών κάθε ποδιού και βοηθούν στην ανεμπόδιστη βάδιση.
    • Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας (και με καθρεφτάκι) για μικροαμυχές, πληγές ή αλλαγές στο δέρμα του πέλματος.
    • Όταν τα πόδια εμφανίσουν ξηρότητα, εφαρμόζουμε ειδικούς αφρούς που μας έχει συστήσει ο γιατρός και ποτέ βαζελίνη.
    • Δεν τοποθετούμε ποτέ τα πόδια μας σε θερμαντικές πηγές (υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκαύματος).

    Αντιμετώπιση διαβητικού έλκους

    Βασικό ρόλο στη θεραπεία του διαβητικού έλκους καθώς και στην πρόληψη σχηματισμού νέων ελκών είναι η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη από έμπειρο ενδοκρινολόγο.

    Όταν ο ασθενής παρουσιάσει διαβητικό έλκος θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για να αναλάβει την ενδεδειγμένη αντιμετώπισή του. Οι τεχνικές που επιλέγονται έχουν ως βασικό στόχο την απομάκρυνση του νεκρωτικού ιστού, τον καλό καθαρισμό της περιοχής και τη χρήση επιθεμάτων που θα συμβάλλουν στην επούλωση της πληγείσας περιοχής.

    Το πρωτόκολλο STOP ULCERS που εφαρμόζει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς επιταχύνει το ρυθμό επούλωσης του διαβητικού έλκους και μειώνει το χρόνο θεραπείας των ασθενών. Τα αποτελέσματα που προσφέρει το πρωτόκολλο αυτό στους διαβητικούς ασθενείς οφείλονται στην καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων και στην αύξηση της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού τόσο σε τοπικό, όσο και σε συτηματικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων μηχανισμών (αύξηση αιμάτωσης και οξυγόνωσης στο σημείο του έλκους, ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, βελτίωση της θρέψης του ασθενούς έτσι ώστε να παρέχονται τα κατάλληλα θρεπτικά υλικά για την ταχεία επούλωση, σωστός καθαρισμός του έλκους κ.α.).

    Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

    Τέλος, μία νέα τεχνική, πολλά υποσχόμενη, που διαφαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα του διαβητικού ποδιού, είναι η έγχυση ινοβλαστών. Πρόκειται για μεταμόσχευση αυτόλογων ινοβλαστών (κύτταρα του ίδιου του ασθενούς) που έχουν ληφθεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος και έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα, ώστε να μπορούν να χορηγηθούν σε υγρή μορφή στο πάσχον σημείο.