ΕΓΧΥΣΗ ΙΝΟΒΛΑΣΤΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Πρόκειται για μία καινούργια τεχνική στο χώρο της επούλωσης του τραύματος, η οποία πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις από εξειδικευμένο χειρουργό και με τη συνδρομή συνεργάτη βιολόγου. Η έγχυση ινοβλαστών είναι μία καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών που πάσχουν από δυσίατα έλκη και τραύματα όπως διαβητικά, μετεγχειρητικά έλκη, εγκαύματα κλπ.

    Τι είναι

    Η Έγχυση Ινοβλαστών εντάσσεται στα πλαίσια κυτταρικής θεραπείας, η οποία πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις (λήψη δέρματος, εργαστηριακή κυτταροκαλλιέργεια και χορήγηση). Η μέθοδος χρειάζεται τεχνογνωσία τόσο από το χειρουργό που τη διενεργεί (φάση λήψης δέρματος και φάση χορήγησης ινοβλαστών) όσο και από το βιολόγο που αναλαμβάνει την καλλιέργεια των κυττάρων και την παραγωγή των ινοβλαστών. Η πρώτη και η τρίτη φάση διενεργούνται σε ξεχωριστές ημέρες και διαρκούν λίγα λεπτά, ενώ η φάση της καλλιέργειας, ανάλογα με την ποσότητα των ινοβλαστών που θέλουμε να παραχθούν, μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 εβδομάδες.

    Η διαδικασία της μεθόδου

    Πρώτη φάση

    Ο χειρουργός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά σε μικροεπέμβαση, όπου αφαιρείται ένα πολύ μικρό κομμάτι δέρματος σε σχήμα ρόμβου, διαστάσεων 1cm x 1cm και πάχους ενός χιλιοστού. Πριν ή μετά τη λήψη δέρματος, γίνεται αιμοληψία 20-25cc αίματος, το οποίο τοποθετείται σε φιαλίδια χωρίς αντιπηκτικό, για να αποχωριστεί ο ορός, στον οποίο, θα επαναιωρηθούν τα κύτταρα για να χορηγηθούν.

    Το κομμάτι δέρματος που έχει ληφθεί τοποθετείται σε γάζα εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια τοποθετείται σε δοχείο, το οποίο μαζί με τα φιαλίδια αίματος, παραδίδονται σε συνεργάτες βιολόγους, σε τμήμα κυτταροκαλλιέργειας.

    Δεύτερη φάση

    Έπειτα από επεξεργασία 6 περίπου ωρών, το κομμάτι δέρματος κόβεται σε πολλά μικρότερα κομμάτια, τα οποία τοποθετούνται σε τρυβλία (πρόκειται για γυάλινα ή πλαστικά ρηχά, στρογγυλά πιατάκια, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας εργαλεία στα επιστημονικά εργαστήρια, αφού μέσα σε αυτά, καλλιεργούνται μικροοργανισμοί). Τα κομμάτια δέρματος τοποθετούνται με ειδικό τρόπο μέσα στα τρυβλία, διότι όσο καλύτερα τοποθετηθούν, τόσο γρηγορότερα θα αναπτυχθούν οι ινοβλάστες (κύτταρα του δέρματος που παράγουν το κολλαγόνο). Οι ινοβλάστες αποτελούν ένα από τα εδραία είδη κυττάρων του συνδετικού ιστού. Καθώς αναπτύσσονται οι ινοβλάστες μεταναστεύουν από το εσωτερικό των κομματιών δέρματος προς τα έξω και προσκολλώνται στην επιφάνεια των τρυβλίων, καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνουν τα κομμάτια δέρματος. Όταν η πυκνότητά τους κριθεί η κατάλληλη, τότε τα κομμάτια δέρματος απομακρύνονται και τοποθετούνται σε άλλα τρυβλία, όπου και εκεί συνεχίζεται η διαδικασία παραγωγής ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες που παράγονται αποκολλούνται προσεκτικά από τα τρυβλία και τοποθετούνται σε ειδικά δοχεία (flasks), όπου συνεχίζεται ο πολλαπλασιασμός τους.

    Η διαδικασία με τα τρυβλία επαναλαμβάνεται κάθε 4 με 5 ημέρες, ενώ η διαδικασία με την παραγωγή των ινοβλαστών στα ειδικά δοχεία (flasks) συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε 6 με 7 ημέρες, αφού συνήθως σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν ήδη καταλάβει ασφυκτικά την επιφάνεια ενός δοχείου και πρέπει ο μισός τους πληθυσμός να μεταφερθεί σε άλλο δοχείο για να μπορέσουν να έχουν τον κατάλληλο χώρο να πολλαπλασιαστούν.

    Σε συνολικό αριθμό 20 με 30 ημερών, έχει παραχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός κυττάρων (30 με 40 εκατομμύρια κύτταρα). Πριν χορηγηθούν στον ασθενή, γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος ώστε να εξασφαλιστεί η στειρότητα της καλλιέργειας.

    Τρίτη φάση

    Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο για να του χορηγηθούν οι ινοβλάστες από τον εξειδικευμένο χειρουργό. Γίνεται χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής του έλκους, αντισηψία της περιοχής και πλύση. Ακολουθεί η διαδικασία της έγχυσης των ινοβλαστών, η οποία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από τριάντα περίπου ημέρες, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς.

    Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε έγχυση ινοβλαστών

    Η νέα κυτταρική θεραπεία με ινοβλάστες έχει μέχρι στιγμής εξαιρετικά αποτελέσματα και όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυτήν έχουν παρουσιάσει επούλωση του τραύματος-έλκους που είχαν, με διατήρηση του αποτελέσματος αυτού σε κάποιες περιπτώσεις για πολλά χρόνια. Οι ασθενείς που μπορούν να βοηθηθούν από την τεχνική αυτή θα πρέπει να έχουν μία από τις παρακάτω παθήσεις:

    • Διαβητικά έλκη
    • Εγκαύματα
    • Μετεγχειρητικά τραύματα (ουλές)
    • Κατακλίσεις
    • Φλεβικά έλκη
    • Συρίγγια

    Πλεονεκτήματα

    • Ταχύτερη επούλωση όλων των τραυμάτων, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.
    • Βελτίωση της λειτουργικότητας των περιοχών με ουλές.
    • Σημαντική βελτίωση της αισθητικής εικόνας των περιοχών με ουλές.