ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς
Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο STOP ULCERS για την αντιμετώπιση των ελκών που οφείλονται σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (φλεβικά έλκη). Το πρωτόκολλο αυτό συνδυάζει εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ρυθμός επούλωσης των φλεβικών ελκών και να μειώνεται ο χρόνος θεραπείας των ασθενών.
Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.
Τα φλεβικά έλκη αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή έλκους στα κάτω άκρα σε ποσοστό 70-80%, με τα έλκη αρτηριακής αιτιολογίας να κατέχουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, ενώ άλλα έλκη όπως τα έλκη μικτής αιτιολογίας είναι πιο σπάνια. Περίπου το 1% των ανθρώπων θα αναπτύξουν έλκος αγγειακής αιτιολογίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το φλεβικό έλκος (ή αλλιώς άτονο φλεβικό έλκος) προκύπτει ως αποτέλεσμα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία προκαλεί φλεβική υπέρταση (δηλαδή αυξημένη πίεση στις φλέβες των ποδιών). Γενικά τα φλεβικά έλκη καθυστερούν να επουλωθούν και υποτροπιάζουν συχνά.
Φλεβικό έλκος: Τι είναι
Το φλεβικό έλκος είναι μία πληγή (άνοιγμα του δέρματος) που προκαλείται από χρόνια στάση του φλεβικού αίματος στα περιφερικά αγγεία του ποδιού. Εμφανίζεται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Τα φλεβικά έλκη συνήθως εντοπίζονται στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο, όπου η φλεβική πίεση είναι η μέγιστη και υπάρχουν φλέβες που ενώνουν το επιφανειακό με το βαθύτερο φλεβικό δίκτυο (διατιτρώσες φλέβες) οι οποίες συχνά ανεπαρκούν. Το μέγεθος ενός φλεβικού έλκους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, ενώ το σχήμα τους είναι ακανόνιστο.
Φλεβικό έλκος: Τι το προκαλεί
Τα φλεβικά έλκη όπως προαναφέρθηκε δημιουργούνται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και μάλιστα αποτελούν το πιο προχωρημένο στάδιο της πάθησης. Φυσιολογικά το αίμα που οδηγείται με τις αρτηρίες στα κάτω άκρα επιστρέφει προς την καρδιά μέσω των φλεβών χωρίς να παλινδρομεί (χωρίς δηλαδή να γυρίζει προς τα πίσω) ακόμη και όταν είμαστε όρθιοι. Οι δύο φυσιολογικοί μηχανισμοί που κυρίως συμβάλλουν στην επίτευξη αυτής της της ροής του αίματος προς την καρδιά αντίθετα από τη βαρύτητα είναι:
1. Η μυική αντλία της γαστροκνημίας, όπου κατά τη σύσπαση των μυών της γάμπας ωθείται το αίμα προς την καρδιά.
2. Οι βαλβίδες που υπάρχουν μέσα στις φλέβες, οι οποίες εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πίσω.
Η ανεπάρκεια του ενός ή και των δύο αυτών μηχανισμών αλλά και η θρόμβωση μεγάλων φλεβών του κάτω άκρου (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεβική στάση στα κάτω άκρα, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει φλεβική υπέρταση (αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες) και διάταση των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Όλες αυτές οι διαταραχές της κυκλοφορίας παρεμποδίζουν τη φυσιολογική αιμάτωση των ιστών της περιοχής (δεν φθάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα). Επίσης διαταράσσεται και η φλεβική απομάκρυνση των τοξικών ουσιών του μεταβολισμού με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των τοξικών ουσιών στο δέρμα και το υποδόριο λίπος της περιοχής και την καταστροφή των κυττάρων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των επιβλαβών γεγονότων οδηγεί μετά από παρέλευση σχετικά μεγάλου χρονικού διαστήματος στο σχηματισμό του έλκους.
Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη φλεβικού έλκους είναι οι εξής:
- Στους εξωγενείς αναφέρονται: Η πίεση στα μέρη του σώματος που προεξέχουν, λόγω της ύπαρξης ενός οστού πολύ κοντά στο δέρμα, η διατμητική δύναμη (η πίεση που ασκείται όταν το σώμα κυλάει ή γλιστράει ενώ παραμένει ξαπλωμένο), η τριβή και η υγρασία από τον ιδρώτα, τα ούρα ή τα κόπρανα.
- Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνονται: Η ακινησία, η κακή διατροφή με επακόλουθη διαταραχή της πρόσληψης απαραίτητων χημικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει την επούλωση των τραυμάτων του και να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας (αμινοξέα, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), η αυξημένη θερμοκρασία του ιστού καθώς το σώμα παραμένει στην ίδια θέση, η ελαττωμένη αρτηριακή πίεση, η διανοητική κατάσταση του ασθενούς που επηρεάζει την κινητικότητά του, η προχωρημένη ηλικία, η οποία επίσης επηρεάζει τόσο την κινητικότητα όσο και την υφή του δέρματος (ξηρό) και η υποκείμενη νόσος που υποχρεώνει τον ασθενή σε ακινησία.
Φλεβικά Έλκη και Συμπτώματα
Το φλεβικό έλκος συνοδεύεται συχνά από πόνο, φαγούρα, οίδημα και φλεγμονή. Οι επιμολύνσεις του έλκους είναι συχνές λόγω μειωμένης ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει το μικροβιακό φορτίο της περιοχής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μικροβίων και την εκροή μεγάλων ποσοτήτων δύσοσμου υγρού. Το δέρμα γύρω από το έλκος συχνά έχει καφεκόκκινο χρωματισμό κατά τόπους, ως συνέπεια της εναπόθεσης μίας ουσίας που ονομάζεται αιμοσιδηρίνη και η οποία προέρχεται από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης. Επίσης πολύ συχνή είναι και η λιποδερματοσκλήρυνση, η φλεγμονή δηλαδή του υποδορίου λίπους που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νέκρωση καθώς και η ίνωση (σκλήρυνση) και η κατά τόπους ατροφία του δέρματος.
Φλεβικό έλκος: Διάγνωση
Η διάγνωση του φλεβικού έλκους γίνεται κατά κύριο λόγω με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή και με την προσεκτική κλινική εξέταση. Το ιστορικό χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και η κλινική εικόνα του έλκους (εντόπιση, σχήμα, μέγεθος, υφή πέριξ δέρματος) είναι καθοριστικά για τη διάγνωση. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν φλεβικό έλκος θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος με υπερηχητική φλεβογραφία των κάτω άκρων (triplex φλεβών) για να καθοριστεί η βαρύτητα της πάθησής τους.
Ωστόσο το φλεβικό έλκος είναι σημαντικό να διαφοροδιαγνωσθεί από έλκη άλλης αιτιολογίας που μπορούν να παρουσιαστούν στα κάτω άκρα (αρτηριακά, νευροπαθητικά, διαβητικά έλκη ή έλκη μεικτής αιτιολογίας κ.α.) και τα οποία αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά ανάλογα με την αιτιολογία τους.
Φλεβικά Έλκη και Θεραπεία
Η θεραπεία των ασθενών με φλεβικό έλκος στοχεύει τόσο στην επούλωση του ήδη υπάρχοντος έλκους, όσο και στην πρόληψη της υποτροπής. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των υψηλών φλεβικών πιέσεων που επικρατούν στο πάσχον μέλος:
- Ανύψωση των ποδιών (ανάρροπη θέση) όσο περισσότερες ώρες γίνεται
- Συμπιεστική περίδεση με ελαστικούς επιδέσμους ή ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
- Αποφυγή ορθοστασίας και πολύωρης καθιστικής ζωής
Επίσης πολύ σημαντικά για τη θεραπεία του φλεβικού έλκους είναι η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η καθημερινή τοποθέτηση ειδικών επιθεμάτων πάνω στο έλκος.
Το πρωτόκολλο STOP ULCERS που εφαρμόζει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς επιταχύνει το ρυθμό επούλωσης του φλεβικού έλκους και μειώνει το χρόνο θεραπείας των ασθενών. Τα αποτελέσματα που προσφέρει το πρωτόκολλο αυτό στους ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια οφείλονται στην καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων και στην αύξηση της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού τόσο σε τοπικό, όσο και σε συτηματικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων μηχανισμών (αύξηση αιμάτωσης και οξυγόνωσης στο σημείο του έλκους, ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, ελαστική συμπιεστική περίδεση του άκρου, σωστός καθαρισμός του έλκους κ.α.).
Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.
Σε κάποιους ασθενείς είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση ενός προβλήματος στις φλέβες (κιρσοί, ανεπάρκεια διατιτρωσών φλεβών) για να καταστεί δυνατή η επούλωση του φλεβικού έλκους. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος που θα καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει.