ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η γαστρορραγία;
Με τον όρο γαστρορραγία περιγράφεται η απώλεια αίματος από το στομάχι και συγκαταλέγεται στις αιμορραγίες του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Σε αυτό περιλαμβάνονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Καθώς συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά θνητότητας, είναι απαραίτητη η άμεση συνάντηση με τον θεράποντα Ιατρό. Και τούτο διότι παρατηρείται σοβαρή πτώση του αιματοκρίτη και της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που διαταράσσει την αιμάτωση των ζωτικών οργάνων.
Ποια είναι τα αίτια της γαστρορραγίας;
Η γαστρορραγία οφείλεται κυρίως στις ελκωτικές αλλοιώσεις του στομάχου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, την ασπιρίνη και τα μη–στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς επισημαίνει και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση γαστρορραγίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:
- Πεπτικό έλκος (Έλκος δωδεκαδακτύλου & Έλκος στομάχου)
- Οισοφαγίτιδα
- Διαφόρων ειδών νεοπλάσματα
- Αιμορραγική γαστρίτιδα – οξέα έλκη
- Κιρσοί οισοφάγου
- Σύνδρομο Mallory – Weiss.
Γαστρορραγία: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Στην περίπτωση της γαστρορραγίας τα συνήθη συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι τα ακόλουθα:
Μέλαινα κένωση: Κοινώς πρόκειται για αίμα στα κόπρανα ή αίμα στον πρωκτό. Ο ασθενής παρατηρεί μαύρα και δύσοσμα κόπρανα που μοιάζουν με πίσσα, κάτι που παραπέμπει σε αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο). Αυτό με άλλο λόγια σημαίνει απώλεια αίματος περί τα 100 με 200 κ.ε. αίματος. Χρειάζεται ωστόσο διερεύνηση από έμπειρο Πρωκτολόγο τα μαύρα κόπρανα ενδεχομένως να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις όπως η λήψη σιδήρου από το στόμα, η λήψη αλάτων βισμουθίου και διάφορες τροφές (π.χ. σπανάκι, παντζάρια).
Αιματέμεση: Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής κάνει έμετο που περιέχει αίμα έντονου κόκκινου έως καφετιού χρώματος. Ως εκ τούτου γίνεται λόγος εκτεταμένη αιμορραγία. Εάν ωστόσο η απώλεια αίματος είναι μικρότερη και το αίμα παραμείνει στο στομάχι για κάποιο διάστημα, τότε οξειδώνεται από το γαστρικό οξύ και αποκτά ένα καφετί χρώμα.
Αιματοχεσία: Προέρχεται από αιμορραγία του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Όμως, σε περιπτώσεις μεγάλης αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό, το αίμα πηγαίνει απευθείας στο έντερο και δεν προλαβαίνει να οξειδωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα παρατηρήσει αίμα από το έντερο.
Άδηλη (κρυφή) αιμορραγία: Εντοπίζεται με ειδικό τεστ κοπράνων (αντίδραση Mayer) και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού συστήματος. Συνήθως οφείλεται σε κάποια νεοπλασία του πεπτικού συστήματος.
Βεβαίως ο ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα υπόταση, έντονη εφίδρωση, ταχυκαρδία, ωχρότητα και λιποθυμία / συγκοπή. Όμως προσοχή, διότι αυτά αν χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, είναι κοινά συμπτώματα και με άλλες παθήσεις.
Πως γίνεται η διάγνωση της γαστρορραγίας;
Η διάγνωση της γαστρορραγίας γίνεται κατά βάση με τη γαστροσκόπηση. Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής αυτής εξέτασης διευκρινίζουν τα αίτια που προκάλεσαν τη γαστρορραγία, καθώς και το αν υπάρχει έλκος, αν η αιμορραγία έχει σταματήσει και ποια θεραπεία ενδείκνυται.
Πως θεραπεύεται η γαστρορραγία;
Η θεραπεία καθορίζεται από το εκάστοτε περιστατικό. Έτσι, μια μέθοδος θεραπείας αποτελούν οι ενδοσκοπικές τεχνικές οι οποίες δύνανται να αντιμετωπίσουν άμεσα ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών (περίπου το 70-80%).
Στην περίπτωση σοβαρής αναιμίας, ενδέχεται να χρειαστεί θεραπεία με σίδηρο και αιματολογικές εξετάσεις έπειτα από 10-15 ημέρες. Αυτό θα επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα του αιματοκρίτη επανήλθαν στις φυσιολογικές τιμές.
Παράλληλα ο ασθενής λαμβάνει και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή επούλωσης του έλκους για περίπου 6-8 εβδομάδες. Στην περίπτωση ελικοβακτηριδίου του πυλωρού λαμβάνει και αγωγή εκρίζωσής του, με συνδυασμό αντιβιοτικών.
Η διατροφή καθορίζεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του ιατρού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την γαστρορραγία επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών κάθε βαρύτητας, και ως εκ τούτου καθίσταται αρμόδιος να ορίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στην κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, διενεργείται πλήρης πρωκτολογικός έλεγχος με υπευθυνότητα και ασφάλεια, σύμφωνα με το Ιατρικό Πρωτόκολλο.