Κήλη Των Αθλητών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

    Κήλη Των Αθλητών

     

    Τι είναι η κήλη των αθλητών;

    H κήλη αθλητών γνωστή και ως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αθλητική ηβαλγία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε αθλητές. Συνοδεύεται με πόνους στη βουβωνική χώρα, ενώ η διάγνωσή της δεν είναι έυκολη υπόθεση. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι δεν εντοπίζεται κάποια διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες βουβωνοκήλες, μιλάμε για μια εν τω βάθει (εσωτερική) βουβωνοκήλη.

    Σύμφωνα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, παρουσιάζεται σε αρκετούς αθλητές και δυνητικά εμποδίζει τη εξέλιξή τους. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση ενός έμπειρου ιατρού. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς άρρενες αθλητές οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν εκρηκτικότητα, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή στροφή του κορμού (πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ).

    Από τι προκαλείται η κήλη των αθλητών;

    Έχουν διατυπωθεί διαφορετικές θεωρίες όσον αφορά τα αίτια εμφάνισης κηλών σε αθλητές. Η επικρατούσα θεωρία θέλει την κήλη των αθλητών να δημιουργείται εξαιτίας της αυξημένης τάσης στην μηροβουβωνική περιοχή. Η αυξημένη τάση συνήθως προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός αθλήματος, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

    • Η μεγάλη στροφή του κορμού (twisting),
    • Η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης (turning),
    • Η σημαντική επιτάχυνση (sprinting)
    • Οι κλωτσιές (kicking).

    Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εξασθένιση του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα / πόρου.

    Κήλη των αθλητών: Ποια τα συμπτώματά της;

    Η κήλη των αθλητών παρουσιάζεται ξαφνικά και κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής κίνησης. Συνήθως συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

    • Πόνος ή τράβηγμα στους κατώτερους κοιλιακούς
    • Πόνος στην βουβωνική περιοχή, την ηβική σύμφυση και τους όρχεις
    • Κάψιμο ή πόνος στους προσαγωγούς και την έσω επιφάνεια του μηρού
    • Δυσφορία και ενόχληση στα γεννητικά όργανα
    • Αντανακλαστικός πόνος στο σύστοιχο ισχίο (σπανίως).

    Μια κήλη των αθλητών δεν προκαλεί ορατή διόγκωση στη βουβωνική χώρα, όπως κάνει η πιο κοινή βουβωνοκήλη. Με την πάροδο του χρόνου, δύναται να οδηγήσει σε βουβωνοκήλη και τα κοιλιακά όργανα μπορεί να πιέσουν τους εξασθενημένους μαλακούς ιστούς για να σχηματίσουν μια ορατή διόγκωση. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο που εμποδίζει τις αθλητικές δραστηριότητες.

     

    Κήλη των αθλητών: Πώς διαγιγνώσκεται;

    Κλειδί για τον εντοπισμό της κήλης των αθλητών είναι η άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής. Αφού γίνει καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και αξιολογηθούν τα συμπτώματά του, ο ιατρός θα ερευνήσει πώς προέκυψε ο τραυματισμός. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Αυτή περιλαμβάνει την ψηλάφηση, τον έλεγχο, το εύρος κίνησης και της δυναμικής της περιοχής. Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί μια κλασική κήλη, η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από αθλητική δραστηριότητα.

    Εάν η διάγνωση αθλητικής κήλης ή η σοβαρότητα του τραυματισμού δεν είναι σαφής, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει να διενεργηθεί και απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) για να αναζητήσει τραυματισμούς στα οστά, τα νεύρα και τον μαλακό ιστό. Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική απεικόνισης για την αναγνώριση βλαβών σε μαλακούς ιστούς όπως τένοντες, σύνδεσμοι και μυς.

    Πώς θεραπεύεται η κήλη των αθλητών;

    Αν η συντηρητική αντιμετώπιση (ξεκούραση, χρήση μη στερεοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης και ήπια φυσιοθεραπεία) αποτύχει, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

    Σκοπός του χειρουργού είναι να ανατάξει την κήλη. Με άλλα λόγια απομακρύνει τον προβάλλοντα ιστό από το βουβωνικό πόρο ή το όσχεο (στους άντρες) και τον επαναφέρει στην αρχική του θέση μέσα στα όρια της περιτοναϊκής κοιλότητας. Επιπλέον, αποκαθιστά τη βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος, κλείνοντας το δημιουργηθέν άνοιγμα ώστε να μην εμφανιστεί ξανά η κήλη. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με λαπαροσκόπηση (ελάχιστα επεμβατική), είτε με την κλασσική μέθοδο ανοικτής επέμβασης με ή χωρίς πλέγμα.

     

    Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την κήλη των αθλητών επικοινωνήστε άμεσα με το Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό και Διευθυντή του Laser Surgery Δρ. Ι. Δοντά. Στον πρότυπο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο του Laser Surgery μπορούν να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Παράλληλα η πολυετής εμπειρία του Δρ. Ι. Δοντά θα συμβάλλει στην έγκυρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία.

     

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811