Σε αυτή τη σελίδα θα ενημερωθείτε για την κύστη κόκκυγος καθώς και για τη θεραπεία με Laser (μέθοδος FiLaC) που εφαρμόζει ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς. Οι θεραπεία αυτή είναι σύντομη, καθώς διαρκεί μόνο 15-20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Αυτή οι ελάχιστα επεμβατική τεχνική πραγματοποιείται χωρίς πόνο, χωρίς αίμα, χωρίς νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί αμέσως μετά να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

 

Η κύστη κόκκυγος πρωτοαναφέρθηκε ως «νόσος του Jeep» καθώς εμφανιζόταν πολύ συχνά σε οδηγούς στρατιωτικών τζιπ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. κύστη κόκκυγοςΤότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι η πολύωρη πίεση της περιοχής του κόκκυγα προκαλεί ερεθισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η είσοδος των τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος είναι πιο συχνή στους άντρες σε αναλογία 3 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες. Εμφανίζεται συνηθέστερα σε ηλικίες 16-25 ετών, καθώς επίσης και σε δασύτριχα ή υπέρβαρα άτομα. Τέλος αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κύστη κόκκυγα έχουν άτομα των οποίων η εργασία είναι καθιστική και πολύωρη.

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά). Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν το πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγα. Η πιο δημοφιλής από αυτές υποστηρίζει ότι οφείλεται στην διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται από τον οργανισμό αντιδραστικά ένα κυστικό περίβλημα γύρω από τις τρίχες.

Κύστη Κόκκυγος και αιτίες εμφάνισης

Οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό της κύστης κόκκυγα είναι:

 • Η αυξημένη τριχοφυΐα.
 • Η παχυσαρκία.
 • Η τριβή-πίεση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από τον κόκκυγα.
 • Ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός ή ο τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φάση στην οποία βρίσκεται:

 • Στη χρόνια φάση εμφανίζεται συνήθως μία ήπια διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά), η οποία μπορεί να προκαλεί ευαισθησία της περιοχής όταν κάποιος κάθεται. Επίσης, συχνά συνυπάρχει εκροή ορώδους υγρού, αίματος ή πυώδους υλικού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια που ονομάζονται συρίγγια (οι πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα). Το υγρό αυτό μπορεί να λερώνει το εσώρουχο και να χρειάζεται καθημερινή τοποθέτηση γαζών στην περιοχή. Σε πολλούς ανθρώπους η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμένει για χρόνια χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα συμπτώματα.
 • Στην οξεία φάση δημιουργείται απόστημα, δηλαδή μια πολύ επώδυνη φλεγμονώδης μάζα που συνοδεύεται από ερυθρότητα, διόγκωση και πιθανόν εκροή πύου το οποίο έχει πολύ άσχημη οσμή. Ο πόνος είναι ισχυρός και μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

 

Ενέργειες που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

 • Πολύ καλή υγιεινή της περιοχής (πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και σίγουρα μετά από κάθε κένωση).
 • Αποφυγή καθιστική θέσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Να γίνεται χρήση μαξιλαριού όταν ο ασθενής κάθεται.
 • Σε περίπτωση παχυσαρκίας, επιβάλλεται η μείωση βάρους.

Κύστη Κόκκυγος – Διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα τις περισσότερες φορές είναι εύκολη και γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή καθώς και με πολύ καλή κλινική εξέταση της περιοχής του κόκκυγα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή και μαγνητικής τομογραφίας για να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων ή να γίνει διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής (κοκκυγοδυνία, περιεδρικό συρίγγιο, διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, κακοήθεια κλπ).

Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος ανάλογα με την περίπτωση

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

 • Στην οξεία φάση θα πρέπει να γίνεται άμεση διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη σταδιακή υποχώρηση της φλεγμονής. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς χρησιμοποιεί το Laser στην οξεία φάση με ιδιαίτερη επιτυχία. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ενώ στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
 • Στη χρόνια φάση η μόνη αποτελεσματική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση.

Τεχνικές χειρουργικής επέμβασης

Κλασική τεχνική για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα

Η κλασική τεχνική είναι η αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγια με νυστέρι ή με Laser. Μετά την εκτομή το τραύμα μπορεί να μείνει ανοικτό και να κλείσει σιγά σιγά με καθημερινές αλλαγές, είτε να γίνει συρραφή («κλειστή» και «ημίκλειστη» μέθοδος, που έχουν όμως υψηλότερα ποσοστά υποτροπής). Η «ανοικτή» μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι παρουσιάζει πολύ μικρό ποσοστό επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος.

Τεχνική LaPSiT – Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγος

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας των τελευταίων ετών έχει εισαγάγει στη χειρουργική της κύστης κόκκυγος το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του χειρουργικού Laser είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος στο χειρουργείο, ο μικρότερος χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η επέμβαση (15 με 20 λεπτά) και η επιτάχυνση της επούλωσης του τραύματος. Τα δύο σημαντικότερα όμως πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος και σχεδόν εκμηδενίζεται η πιθανότητα υποτροπής της κύστης.

Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος με τη Μέθοδο FiLaC

Η πραγματική επανάσταση στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει έρθει με τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο FiLaC. Με την τεχνική αυτή δεν γίνεται εκτομή, αλλά ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης. Στο πρώτο στάδιο της επέμβασης πραγματοποιείται λεπτομερής χαρτογράφηση της κύστης κατά την οποία ανευρίσκονται τα όρια της βλάβης καθώς και όλα τα συρίγγια. Στη συνέχεια μέσα από μία πολύ μικρή οπή που υπάρχει συνήθως στο δέρμα (το σημείο όπου καταλήγει το συρίγγιο στο δέρμα) αφαιρείται το περιεχόμενο της κύστης που συνήθως αποτελείται από τρίχες και ιστικά ράκη. Αφού καθαριστεί η κύστη καλά από τους θυσάνους τριχών και από όλα τα φλεγμονώδη στοιχεία, στη συνέχεια εισάγεται από τη ίδια οπή μία πολύ λεπτή οπτική ίνα Laser και εφαρμόζεται ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης, η οποία προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεών τους από μέσα, με φωτοπηξία.

 

Η Μέθοδος FiLaC έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων μεθόδων:

 • Δε χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα).
 • Απλή και σύντομη (διαρκεί περίπου 15-20 min).
 • Ασφαλής.
 • Αναίμακτη (χωρίς αιμορραγία).
 • Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
 • Δε δημιουργεί χειρουργικό τραύμα στον ασθενή.
 • Συνήθως, δε χρειάζεται η λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
 • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση της κύστης κόκκυγος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα.
 • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic), ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
 • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια ημέρα.
 • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
 • Μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής.

Για την εκτίμηση του κόστους της επέμβασης θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση του ασθενούς από τον Δρ. Ιωάννη Δοντά και συζήτηση μαζί του ώστε να χαραχθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή. Σε γενικές γραμμές η επέμβαση είναι οικονομικά προσιτή. Το κόστος της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Την τεχνική που θα επιλεγεί.
 • Το μέγεθος της κύστης.
 • Εάν η κύστη βρίσκεται σε χρόνια ή σε οξεία φάση (απόστημα).

Επικοινωνία Επικοινωνία