ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

    Η κύστη κόκκυγος πλέον αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά με την πρωτοποριακή θεραπεία με ενδοσκοπικό Laser (μέθοδος FiLaC).

    Την εξελιγμένη αυτή μέθοδο εφαρμόζει ο χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς έπειτα από πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση πρωκτολογικών παθήσεων.

    Η θεραπεία αυτή είναι σύντομη, καθώς διαρκεί μόνο 15-20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

    Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική πραγματοποιείται:

    • Ανώδυνα
    • Αναίμακτα
    • Χωρίς νοσηλεία σε Κλινική

    Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί αμέσως μετά να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα.

    Κλήση
    Κλήση

    Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία θεραπείας για την κύστη κόκκυγος με τη μέθοδο FiLaC. Πρόκειται για μία ριζοσπαστική τεχνική σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα. Αντί αυτού η επέμβαση εκτελείται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και μίας οπτικής ίνας διοδικού Laser κυκλοτερούς εκπομπής (360o), χωρίς καμία αφαίρεση ιστού.

     

    Η υπεροχή της νέας ενδοσκοπικής τεχνικής σε σχέση με τις παλαιότερες κλασικές τεχνικές είναι ασύγκριτη. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα οι κλασικές τεχνικές που εκτελούνται με το νυστέρι αφήνουν μεγάλα τραύματα ανάλογα με το μέγεθος της κύστης, τα οποία προκαλούν έντονους πόνους για μήνες έως ότου επουλωθούν. Η ταλαιπωρία του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε αφαίρεση της κύστης κόκκυγος είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι μετεγχειρητικές αλλαγές είναι ιδιαίτερα επώδυνες, καθώς απαιτούν καθημερινό εργώδες τρίψιμο των χειλέων του τραύματος.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Αντίθετα η νέα ενδοσκοπική τεχνική είναι εντελώς ανώδυνη και αφήνει μία ή περισσότερες οπές πολύ μικρής διαμέτρου (λίγων χιλιοστών), οι οποίες επουλώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι από ελάχιστος έως μηδαμινός και η ταλαιπωρία σχεδόν ανύπαρκτη.

    Η σύγχρονη αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, εκτός από τη μέθοδο FiLaC περιλαμβάνει και μία άλλη τεχνική που ονομάζεται LaPSiT. Σε αυτή την τεχνική χρησιμοποιείται χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) με τη βοήθεια του οποίου επιτελείται αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της. Οι ανωτέρω σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αναλύονται λεπτομερέστερα παρακάτω. Στο κείμενο που ακολουθεί αναλύονται με λεπτομέρειες όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    κύστη κόκκυγος

    Η κύστη κόκκυγος πρωτοαναφέρθηκε ως «νόσος του Jeep». Η αρχική της ονομασία περιέγραφε τη συχνή εμφάνισή της σε οδηγούς στρατιωτικών τζιπ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι η πολύωρη πίεση του κόκκυγα προκαλεί ερεθισμό της περιοχής. Το αποτέλεσμα αυτής της πίεσης είναι να γίνεται ευκολότερη η είσοδος των τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα.

    Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος;

    Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά). Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν το πώς προκαλείται η κύστη κόκκυγα.

    Κύστη Κόκκυγα Κύστη Κόκκυγα

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τρίχες να αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένο σώμα και να δημιουργείται αντιδραστικά ένα κυστικό περίβλημα γύρω από αυτές.

    Σε ποιους εμφανίζεται περισσότερο η Κύστη Κόκκυγος;


    Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται περισσότερο στους άντρες σε αναλογία 3 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες.

    Τα χαρακτηριστικά των ατόμων που παρουσιάζουν πιο συχνά κύστη κόκκυγος είναι:

    • Ηλικία 15-30 ετών
    • Δασύτριχα ή υπέρβαρα άτομα
    • Με καθιστική ή πολύωρη εργασία

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Κύστη Κόκκυγος – Αιτίες που οδηγούν στην Κύστη Κόκκυγος


    Οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό της κύστης κόκκυγα είναι:

    • Η αυξημένη τριχοφυΐα
    • Η παχυσαρκία
    • Η τριβή-πίεση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από τον κόκκυγα
    • Ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός ή ο τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής

    Μία ειδική κατηγορία πασχόντων είναι οι μαθητές. Τα αίτια της κύστης κόκκυγος στους μαθητές είναι παρόμοια με αυτά του γενικού πληθυσμού και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, καθώς είναι σημαντικό οι μαθητές να μπορούν να επανέλθουν άμεσα στο σχολικό τους πρόγραμμα.

    Κύστη Κόκκυγος – Συμπτώματα


    Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φάση στην οποία βρίσκεται:

    • Στη χρόνια φάση εμφανίζεται συνήθως μία ήπια διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά). Η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλεί πόνο στην ουρά κατά την καθιστική στάση.Επίσης, συχνά συνυπάρχει εκροή ορώδους υγρού, αίματος ή πυώδους υλικού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια. Τα στόμια αυτά ονομάζονται συρίγγια (οι πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα). Το υγρό που παράγεται μπορεί να λερώνει το εσώρουχο και να χρειάζεται καθημερινή τοποθέτηση γαζών στην περιοχή.Σε πολλούς ανθρώπους η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμένει για χρόνια χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα συμπτώματα.
    • Στην οξεία φάση δημιουργείται απόστημα, δηλαδή μια πολύ επώδυνη φλεγμονώδης μάζα. Αυτή η μάζα συνοδεύεται από ερυθρότητα, διόγκωση και πιθανόν εκροή πύου το οποίο έχει πολύ άσχημη οσμή.Ο πόνος είναι ισχυρός και μπορεί να συνυπάρχουν κακουχία, δέκατα ή πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

    Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε τα πιο συχνά συμπτώματα της κύστης κόκκυγος. Οι κυριότεροι από αυτούς, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουμε συνδυαστικά, είναι οι εξής:

    • Πολύ καλή υγιεινή της περιοχής (πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και σίγουρα μετά από κάθε κένωση).
    • Αποφυγή καθιστική θέσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
    • Να γίνεται χρήση μαξιλαριού όταν ο ασθενής κάθεται.
    • Σε περίπτωση παχυσαρκίας, επιβάλλεται η μείωση βάρους.

    Κύστη Κόκκυγος – Διάγνωση

    Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι σημαντικό να γίνεται από εξειδικευμένο πρωκτολόγο. Ο έμπειρος γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την πάθηση, καθώς και να αποκλείσει άλλες παρόμοιες παθήσεις.

    Κύστη ΚόκκυγαΚύστη Κόκκυγα

    Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή/και μαγνητικής τομογραφίας. Μέσα από τις απεικονιστικές εξετάσεις, θα καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων. Παράλληλα, θα γίνει διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής με απόλυτη ακρίβεια. Πιθανές παθήσεις παρόμοιας συμπτωματολογίας μπορεί να είναι η κοκκυγοδυνία, το περιεδρικό συρίγγιο, η θυλακίτιδα των τριχών της περιοχής, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η κακοήθεια του δέρματος, η οστεομυελίτιδα του ιερού οστού ή του κόκκυγα, ο καρκίνος της κύστης κόκκυγος κλπ.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Μαζί με τη διάγνωση θα πρέπει να γίνει και η ταξινόμηση της κύστης κόκκυγος, δηλαδή η κατηγοριοποίησή της σε διάφορους βαθμούς βαρύτητας. Η ταξινόμηση της κύστης κόκκυγος προσφέρει στον εξειδικευμένο ιατρό πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος του προβλήματος, την πιθανή πορεία των συριγγίων που μπορεί να συνυπάρχουν και τον καθοδηγεί προς στη σωστή αντιμετώπιση της πάθησης.

     

    Κύστη Κόκκυγος – Αρχικό Στάδιο

    Η κύστη κόκκυγος, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να μην παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Το άτομο που πάσχει από κύστη κόκκυγος σε αρκετές περιπτώσεις δεν επηρεάζεται από την πάθηση, ενώ μπορεί ακόμα και να μην αντιληφθεί την ύπαρξή της. Συχνά, ωστόσο, στο αρχικό στάδιο παρατηρείται οίδημα στην περιοχή του κόκκυγα (μεσογλουτιαία χώρα), ερυθρότητα και πόνος, με συνοδεία δύσοσμου πυώδους υγρού το οποίο εκρέει από το/τα συρίγγιο/α. Η συγκεκριμένη φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πυρετική κίνηση και επιδείνωση του πόνου οπότε και απαιτείται επεμβατική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη διάνοιξη του αποστήματος που έχει σχηματιστεί.

    Όταν η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ίσως να υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν ιατρικής καθοδήγησης να γίνει θεραπεία στο σπίτι. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπαυση του σημείου, τις θερμές κομπρέσες, την καλή υγιεινή της περιοχής και την εφαρμογή σκευασμάτων που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κύστης.

    Κύστη Κόκκυγος – Επιλογή Θεραπείας


    Η επιλογή θεραπείας της κύστης κόκκυγος ορίζεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς:

      • Οξεία φάση: Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται άμεση διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη σταδιακή υποχώρηση της φλεγμονής. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς, στην οξεία φάση, εφαρμόζει την εξελιγμένη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage) με εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Αμέσως μετά τη δαδικασία, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

    • Χρόνια φάση: Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία της χρόνιας φάσης της κύστης κόκκυγος είναι η χειρουργική επέμβαση.Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν διάφορες τεχνικές χειρουργικής επέμβασης που μπορούν να εφαρμοστούν.

    Εξαιρετικός γιατρός … εύγε !!!

    Konstantinos B.

    πρώτα πρώτα ΑΝΘΡΩΠΟΣ και άριστος Επιστήμονας

    Maria L.

    Καταπληκτικός γιατρός!!!!top!!!

    Pasxalis N.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ . ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

    Ζωή Θ.

    Η καλύτερη εμπειρία που είχα με Ιατρό, πραγματικά απίστευτος επαγγελματίας και πάνω απ όλα άνθρωπος!!

    Nick T.

    Άριστος σε όλα…και ως άνθρωπος κ ως επιστήμονας!!!!

    Anta N.


    Κύστη Κόκκυγος – Τεχνικές χειρουργικής επέμβασης

    Όσοι πάσχουν από κύστη κόκκυγος θα πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, καθώς υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορεί να παραπλανήσουν τους ασθενείς ή/και το συγγενικό τους περιβάλλον. Η αναζήτηση ενός πεπειραμένου και εξειδικευμένου ιατρού θα μειώσει την πιθανότητα για συνήθη λάθη που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας της κύστης κόκκυγα.

    1. Κλασική τεχνική για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος

    Η κλασική τεχνική είναι η αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγια με νυστέρι. Μετά την εκτομή το τραύμα μπορεί να μείνει ανοικτό και να κλείσει σιγά σιγά με καθημερινές αλλαγές. Η δεύτερη επιλογή είναι η συρραφή («κλειστή» και «ημίκλειστη» μέθοδος), που, ωστόσο, έχει υψηλότερα ποσοστά υποτροπής. Μέσω της «ανοικτής» μεθόδου, η πιθανότητα επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος είναι πολύ μικρότερο.

     

    2. Τεχνική LaPSiT – Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος

    Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας των τελευταίων ετών έχει εισαγάγει στη χειρουργική της κύστης κόκκυγος νέες εξελιγμένες τεχνικές. Μία από αυτές είναι το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment).

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του χειρουργικού Laser είναι:

        • Η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος στο χειρουργείο
        • Ο μικρότερος χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η επέμβαση (15 με 20 λεπτά)
        • Η επιτάχυνση της επούλωσης του τραύματος

    Τα δύο σημαντικότερα, όμως, πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής, είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας υποτροπής της κύστης.

     

     

    3. Θεραπεία της κύστης κόκκυγος με τη Μέθοδο FiLaC

    Η πραγματική επανάσταση στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει έρθει με τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο FiLaC.

    Με την τεχνική αυτή δεν γίνεται εκτομή, αλλά ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται φωτοπηξία.

    Η επέμβαση με τη μέθοδο FiLaC για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

    • Στο πρώτο στάδιο της επέμβασης πραγματοποιείται λεπτομερής χαρτογράφηση της κύστης. Σε αυτό το στάδιο ανευρίσκονται τα όρια της βλάβης καθώς και όλα τα συρίγγια που ενώνονται με την κύστη.
    • Στη συνέχεια, μέσα από μία πολύ μικρή οπή που υπάρχει συνήθως στο δέρμα (το σημείο όπου καταλήγει το συρίγγιο στο δέρμα) αφαιρείται το περιεχόμενο της κύστης που συνήθως αποτελείται από τρίχες και ιστικά ράκη.
    • Πραγματοποιείται καλός καθαρισμός της κύστης από τους θυσάνους τριχών και από όλα τα φλεγμονώδη στοιχεία.
    • Έπειτα, εισάγεται από την ίδια οπή μία πολύ λεπτή οπτική ίνα Laser κυκλοτερούς εκπομπής (360o).
    • Τέλος, μέσα από την ίνα, εφαρμόζεται ακτινοβολία Laser συγκεκριμένου μήκους κύματος (1470nm). Η ακτινοβολία Laser προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεών τους εκ των έσω, μέσω ενός φυσικού φαινομένου που ονομάζεται φωτοπηξία. Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά σφραγίζεται η κύστη και τα συρίγγιά της, χωρίς να γίνεται καμία αφαίρεση ιστού.

     

    Κύστη Κόκκυγος – Πλεονεκτήματα της μεθόδου FiLaC


    Η Μέθοδος FiLaC έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων μεθόδων:

    • Δε χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα)
    • Απλή και σύντομη (διαρκεί περίπου 15-20 min)
    • Ασφαλής
    • Αναίμακτη (χωρίς αιμορραγία)
    • Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία
    • Δε δημιουργεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα στον ασθενή
    • Συνήθως, δε χρειάζεται η λήψη αναλγητικών (παυσίπονα)
    • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση της κύστης κόκκυγος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα
    • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic) και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης
    • Το κόστος αποθεραπείας είναι μηδενικό
    • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα
    • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια ημέρα
    • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές
    • Μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Κύστη Κόκκυγος – Συχνές Ερωτήσεις

    Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος; 

    Για την εκτίμηση του κόστους της επέμβασης θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση του ασθενούς από τον Δρ. Ιωάννη Δοντά. Μέσα από συζήτηση με τον ασθενή, θα γίνει ο σχεδιασμός για το καλύτερο και εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή. Σε γενικές γραμμές η επέμβαση είναι οικονομικά προσιτή. Το κόστος της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

    • Την τεχνική που θα επιλεγεί
    • Το μέγεθος της κύστης
    • Εάν η κύστη βρίσκεται σε χρόνια ή σε οξεία φάση (απόστημα)

    Ποιος μπορεί να εφαρμόσει τη μέθοδο FiLaC;  

    Η μέθοδος FiLaC αποτελεί μία νέα, εξελιγμένη τεχνική επέμβασης για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα χωρίς χειρουργείο. Πρόκειται για μία τεχνική, η οποία απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία στις πρωκτολογικές παθήσεις. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη μέθοδο, αφορούν στον ακριβή εντοπισμό των ορίων της βλάβης, καθώς και όλων των συριγγίων. Ένας έμπειρος ιατρός, είναι σε θέση να διενεργήσει την επέμβαση χρησιμοποιώντας την απαιτούμενη δόση ενέργειας για να εξαχνωθεί η κύστη μαζί με τα συρίγγια που υπάρχουν.
    Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς, είναι εξειδικευμένος πρωκτολόγος με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης. Ανάμεσα σε ελάχιστους γιατρούς, εφαρμόζει τη μέθοδο FiLaC στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία.
    Ο Δρ. Δοντάς, μέσα από την επαναστατική αυτή τεχνική, καταφέρνει να εξαλείψει την κύστη, τα συρίγγια και τις διακλαδώσεις τους, προσφέροντας μίας ποιοτική θεραπεία της κύστης κόκκυγα ανώδυνα και αναίμακτα.

     

    Κύστη Κόκκυγος

    Τι είδους αναισθησία χορηγείται για να διενεργηθεί η επέμβαση;  

    Η αναισθησία που απαιτείται για την επέμβαση είναι τοπική. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με ξυλοκαΐνη πραγματοποιώντας 2-3 εγχύσεις περιμετρικά της περιοχής του κόκκυγα. Όταν υπάρχει αλλεργία στην ξυλοκαΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα τοπικά αναισθητικά όπως προκαΐνη κλπ. Σπάνια σε πολύ μεγάλες κύστεις μπορεί να είναι αναγκαία η μέθη ή ακόμα και η γενική αναισθησία.

     

    Πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα;  

    Με τις νέες επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης της κύστης κοκκυγα, η διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά. Ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο ιατρείο ή την κλινική και μπορεί να επιστρέψει σπίτι αφού λάβει τις απαραίτητες οδηγίες από το γιατρό του.
    Εάν πρόκειται για την οξεία φάση της κύστης όπου έχει σχηματιστεί απόστημα, τότε η διάνοιξη πραγματοποιείται με την χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 10 λεπτά.

     

    Πριν την επέμβαση θα πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένη διατροφή;

    Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη οδηγία σε σχέση με τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής πριν την επέμβαση.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Μετά από πόση ώρα μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι μου και πότε στις καθημερινές δραστηριότητές μου;

    Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, αμέσως μετά την επέμβαση. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των εξελιγμένων τεχνικών θεραπείας, είναι ότι δεν απαιτείται νοσηλεία. Παράλληλα, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο από την επόμενη, κιόλας, ημέρα.

     

    Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών κατά την επέμβαση ή μετά από αυτή;

    Με την εφαρμογή των νέων χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα, η πιθανότητα επιπλοκών ελαχιστοποιείται. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας, δεν δημιουργούνται μεγάλα τραύματα όπως γινόταν στο παρελθόν, που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Παρόλα αυτά οι επιπλοκές μετά από επέμβαση κύστης κόκκυγος είναι υπαρκτές έστω και σε μικρό ποσοστό και μπορεί να προκαλέσουν ταλαιπωρία σε αυτούς τους ασθενείς.

     

    Πρέπει να διακόψω τα φάρμακα που παίρνω για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;

    Τα μόνα φάρμακα που θα πρέπει να διακοπούν πριν από την επέμβαση είναι τα αντιπηκτικά και τα φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη, επειδή αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί ο ασθενής να τα λαμβάνει κανονικά.

     

    Μετά την επέμβαση πρέπει να κάνω αποτρίχωση στην περιοχή του κόκκυγα;

    Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν πως η αποτρίχωση μειώνει την πιθανότητα υποτροπής της κύστης κόκκυγα. Συνεπώς καλό είναι μετά την επιδιόρθωση του προβλήματος και αφού έχει επουλωθεί το τραύμα να γίνεται αποτρίχωση με Laser.

     

    Έχω κύστη κόκκυγος που όμως δε με ενοχλεί. Είναι υποχρεωτικό να χειρουργηθώ, ή μπορώ και να την αφήσω;

    Όταν ένας άνθρωπος έχει κύστη κόκκυγος είναι σκόπιμο να προχωράει σε επιδιόρθωση του προβλήματος καθώς η κύστη δεν υποχωρεί ποτέ από μόνη της και υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης της κύστης από κάποιο μικρόβιο και κατ’ επέκταση η δημιουργία αποστήματος. Το απόστημα όταν σχηματιστεί είναι πολύ επώδυνο και απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση για να παροχετευτεί το πύον και να αποσυμφορηθεί η φλεγμονή. Εξάλλου, είναι γνωστό από επιστημονικές μελέτες ότι όταν μία κύστη κόκκυγος παραμένει για χρόνια, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο της κύστης κόκκυγος. Μάλιστα η πιθανότητα αυτή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 0,1% και συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγος μετά από ανεπιτυχείς θεραπείες ή σε ασθενείς που δεν έχουν προχωρήσει σε θεραπεία και έχουν παρουσιάσει πολλαπλές φλεγμονές και αποστήματα στην περιοχή. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται ένας όγκος στον κόκκυγα, που απατεί άμεση διαγνωστική προσπέλαση με ιστολογική εξέταση και επιθετική θεραπεία. Συμπερασματικά η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την κύστη κόκκυγος, για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και επιπλοκές.

    Μετά την επέμβαση θα πρέπει να κάνω αλλαγές στο τραύμα;

    Πάντα μετά από όλες τις επεμβάσεις χρειάζονται κάποιες αλλαγές τραυμάτων. Έτσι και μετά από μία επέμβαση για κύστη κόκκυγος είναι απαραίτητο να γίνονται κάποιες αλλαγές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής από μόνος του να κάνει την αλλαγή, ενώ κάποιες άλλες φορές θα πρέπει να του την κάνει κάποιος άλλος. Σπάνια μπορεί να υπάρχει η αναγκαιότητα οι αλλαγές να εκτελούνται από κάποιον επιστήμονα υγείας (ιατρό ή νοσηλευτή). Πάντως οι αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνονται μετά από επεμβάσεις με Laser για την κύστη κόκκυγος είναι πολύ πιο εύκολες και απλές σε σχέση με τις αλλαγές που γίνονται σε περίπτωση κλασικής χειρουργικής αφαίρεσης της κύστης.

    Υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστεί η κύστη κόκκυγος;

    Όλες οι επεμβάσεις που έχουν περιγραφεί για την κύστη κόκκυγος έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα επανεμφάνισης. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί υποτροπή της κύστης κόκκυγος είναι πολλοί. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η παρουσία τριχών στην περιοχή, η κακή υγιεινή, η πλημμελής μετεγχειρητική παρακολούθηση, η εφαρμογή ακατάλληλων επιθεμάτων και οι συχνοί τραυματισμοί της κοκκυγικής χώρας. Οι στρατηγικές μείωσης της υποτροπής της κύστης κόκκυγος είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται τόσο από τον θεράποντα ιατρό, όσο και από τον ασθενή και το συγγενικό του περιβάλλον.

    Είμαι γυναίκα. Μπορεί να εμφανίσω κύστη κόκκυγος;

    Η εμφάνιση της κύστης κόκκυγα σε γυναίκες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες νεαρής κυρίως ηλικίας. Το ποσοστό εμφάνισης είναι μικρότερο σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό (περίπου το 1/3). Παρόλα αυτά τα συμπτώματα, η διαγνωστική προσπέλαση και οι θεραπευτικές στρατηγικές είναι παρόμοια.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία

    Περισσότερες πληροφορίες: American Society of Colon and Rectal Surgeons