ΜΗΡΟΚΗΛΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

    Μηροκήλη

    Η Μηροκήλη αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 7%) όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, είναι συχνότερη στις γυναίκες και πιο σπάνια στους άντρες (4 προς 1).

    Τι είναι η μηροκήλη;

    Πρόκειται για τη διολίσθηση ενδοκοιλιακού οργάνου, συνήθως λεπτού εντέρου, μέσα από το μηριαίο δακτύλιο, το ανατομικό κανάλι μέσα από το οποίο περνάνε μεγάλα αγγεία και νεύρα προς τα κάτω άκρα προκειμένου να επιτευχθεί η αιμάτωση και η νεύρωση των ποδιών, και προβολή του (διόγκωση) κάτω από τη βουβωνική χώρα στην αρχή του μηρού. Η κήλη διακρίνεται ανάλογα με τη θέση της σε δεξιά και αριστερή.

    Αιτίες Μηροκήλης – Τι την προκαλεί;

    Η μηροκήλη, όπως και όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος προκαλούνται από τις ίδιες αιτίες, δομικές (ο μηριαίος δακτύλιος αποτελεί ευάλωτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος), ανατομικές (η θέση του κοιλιακού τοιχώματος δέχεται αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση) και αιτίες που προκαλούν την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως άρση βαρών, χρόνιος βήχας, παχυσαρκία, χρόνια δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, υπερτροφία του προστάτη κ.α.

    Μηροκήλη: Συμπτώματα

    Η μηροκήλη, όπως και όλες σχεδόν οι κήλες, εμφανίζει τη χαρακτηριστική διόγκωση, αίσθημα βάρους και πιθανώς πόνο στο σημείο της διόγκωσης, ειδικότερα όταν το σώμα δέχεται πίεση, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια άσκησης. Στην έναρξη της μηροκήλης τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ενώ όσο η διόγκωση αυξάνει τόσο ο πόνος και η πιθανότητα περίσφιξης της μηροκήλης μεγαλώνουν.

    Διάγνωση της Μηροκήλης

    Η μηροκήλη διαγιγνώσκεται από τον έμπειρο χειρουργό, ο οποίος αφού λάβει εκτενές ιατρικό ιστορικό και προχωρήσει σε κλινική εξέταση, θα αποφανθεί διαφοροποιώντας τη μηροκήλη από καταστάσεις που προκαλούν τη λεγόμενη ψευδομηροκήλη. Η μηροκήλη είναι σημαντικό να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί προγραμματισμένα, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε «μοιραία» περίσφιξη, με κίνδυνο της ζωής του ασθενούς.

    Μηροκήλη και Θεραπεία

    Η χειρουργική επέμβαση της μηροκήλης έχει ως σκοπό την ανάταξη του οργάνου που προβάλει και την ενίσχυση του μηριαίου δακτυλίου έτσι ώστε να μην επιτραπεί ξανά η «δίοδος» σπλαχνικού οργάνου δια του μηριαίου δακτυλίου στην περιοχή του μηρού.

    Ανοιχτή χειρουργική διόρθωση της μηροκήλης με χρήση πλέγματος

    Η επέμβαση της μηροκήλης διενεργείται με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο αναισθησία. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μικρή τομή στο μηριαίο δακτύλιο πάνω από το σημείο που παρατηρείται διόγκωση. Στη συνέχεια ανατάσσει το προβάλλον όργανο (λεπτό έντερο ή ουροδόχο κύστη) και ενισχύει το μηριαίο δακτύλιο με τη χρήση πλέγματος. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης, χωρίς ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο. Για τις εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να προσέχει ώστε να μην ασκηθεί μεγάλη ενδοκοιλιακή πίεση, ενώ υπολογίζεται ότι ο πλήρης χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τον ένα, με ενάμιση μήνα.

    Λαπαροσκοπική τεχνική

    Στη λαπαροσκόπηση, που γίνεται με γενική αναισθησία, με «λεπτά» εργαλεία και με τη βοήθεια κάμερας, γίνονται τρεις μικρές οπές στο δέρμα. Η κήλη προσεγγίζεται εσωτερικά, ανατάσσεται το όργανο που προβάλλει και ενισχύεται το κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση πλέγματος. Η τεχνική αυτή μειώνει δραματικά τον μετεγχειρητικό πόνο και τον χρόνο αποθεραπείας, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες την επόμενη κιόλας ημέρα.