ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

    Ομφαλοκήλη

    Εμφανίζεται σε βρέφη και νεογνά, προτιμά τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μάλιστα συνήθως μετά τον τοκετό, τις παχύσαρκες γυναίκες ή τους άντρες που σηκώνουν μεγάλα βάρη, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν σταδιακή αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος που βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό.

    Τι είναι η ομφαλοκήλη

    Πρόκειται για μία κήλη που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες. Στη συγγενή ομφαλοκήλη, στην ομφαλοκήλη δηλαδή που εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία, παρατηρείται ατελής σύγκλιση του ανατομικού σημείου που ο ομφάλιος λώρος συναντά το κοιλιακό τοίχωμα του εμβρύου. Εάν η κήλη είναι μεγάλη και περιέχει τμήμα του λεπτού εντέρου, τότε πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ομφαλοκήλες στα βρέφη συγκλείνονται αυτόματα με την ανάπτυξη του βρέφους. Στη συγγενή ομφαλοκήλη είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο της περίσφιξης σπλαχνικού οργάνου.

    ,

    Ομφαλοκήλη και Αιτίες

    Τα παχύσαρκα άτομα ή οι γυναίκες με πολλαπλές εγκυμοσύνες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ομφαλοκήλης αφού και στις δύο καταστάσεις σημειώνεται αύξηση της διαμέτρου της κοιλιάς, συσσώρευση υποδόριου λίπους και εξασθένιση του κοιλιακού τοιχώματος. Επιπλέον, εξασθενούν οι ορθοί κοιλιακοί μύες, οι μύες δηλαδή που βρίσκονται στο κέντρο της κοιλιάς, ξεχειλώνουν, «ανοίγουν» και αποδυναμώνονται. Ακριβώς τότε τα σπλαχνικά όργανα βρίσκουν ασθενή τα κοιλιακά τοιχώματα του ομφαλού και προβάλουν δημιουργώντας την ομφαλοκήλη. Στις εγκυμονούσες ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ομφαλοκήλης είναι οι ορμονικές μεταβολές που χαλαρώνουν το συνδετικό ιστό της λεκάνης και του κοιλιακού τοιχώματος. Οι περισσότερες μάλιστα γυναίκες εμφανίζουν ενός βαθμού ομφαλοκήλη, η οποία όμως αποκαθίσταται χωρίς καμία παρέμβαση.

    Διάγνωση της ομφαλοκήλης

    Η ομφαλοκήλη, όπως και οι περισσότερες κήλες, εμφανίζεται με τη χαρακτηριστική διόγκωση στην περιοχή όπου προβάλει το σπλαχνικό όργανο, στον ομφαλό ή γύρω από αυτόν. Στα αρχικά στάδια η διόγκωση είναι μικρή, η προβολή ανατάσσεται εύκολα, ειδικά σε ύπτια θέση, ενώ όσο προοδεύει το πρόβλημα, τόσο πιο μόνιμη γίνεται η προεξοχή του ομφαλού η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή, αίσθημα δυσφορίας και ναυτία. Σε περίπτωση περίσφιξης, ο πόνος γίνεται εξαιρετικά οξύς, το δέρμα κοκκινίζει και η περιοχή σκληραίνει, ενώ ο ασθενής έχει τάση για εμετό, έντονη ναυτία και κακουχία.

    Θεραπεία της ομφαλοκήλης

    Κλασική – ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

    Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με κλασική ανοιχτή τομή με τοπική αναισθησία και μέθη ή και με γενική αναισθησία, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το βάρος του ασθενή. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανάταξη του οργάνου που προβάλει και η ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

    Σε μικρή ομφαλοκήλη, γίνεται μία μικρή τομή γύρω από τον ομφαλό, ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια συρράβεται το «κενό» του κοιλιακού τοιχώματος μόνο με τη χρήση ραμμάτων. Στην περίπτωση μεγάλης ομφαλοκήλης, η τομή είναι σαφώς μεγαλύτερη, ενώ για την συγκράτηση των κοιλιακών τοιχωμάτων χρησιμοποιείται πλέγμα.

    Θεραπεία της ομφαλοκήλης με λαπαροσκοπική επέμβαση

    Η ομφαλοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, η οποία χαρακτηρίζεται από περιορισμένο μετεγχειρητικό πόνο, ελαχιστοποίηση της νοσηλείας (ολιγόωρη παραμονή και εξιτήριο την ίδια ημέρα του χειρουργείου) και εκμηδένιση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

    Η Λαπαροσκόπηση διαρκεί περίπου μία ώρα και διενεργείται με γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με τη χρήση λεπτών εργαλείων και κάμερας γίνονται τρεις μικρές οπές στο πλάγιο τμήμα της κοιλιάς, όπου ανατάσσεται ο σάκος της κήλης και στη συνέχεια τοποθετείται πλέγμα, αρκετά μεγάλο ώστε να ισχυροποιείται το κοιλιακό τοίχωμα, χωρίς περαιτέρω τομές.