Παραλυτικός ειλεός

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

    Τι είναι ο παραλυτικός ειλεός;

    Ο ειλεός διακρίνεται στον αποφρακτικό και στον παραλυτικό.

    Παραλυτικός ειλεός ή αλλιώς  νευρογενής ή αδυναμικός ειλεός, ορίζεται η αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου, λόγω διακοπής (αναστολής) του εντερικού περισταλτισμού (κινητικότητας του εντέρου). Στην ουσία δηλαδή ο παραλυτικός ειλεός είναι η παράλυση των κινήσεων που κάνει το έντερο προκειμένου να επεξεργαστεί την τροφή και τα υγρά. Επομένως στην περίπτωση αυτή, οι μύες ή τα νευρικά σήματα που πυροδοτούν τον εντερικό περισταλτισμό έχουν σταματήσει να λειτουργούν και η τροφή στο έντερο δεν κινείται.

    Μερικές φορές επηρεάζεται ολόκληρο το πεπτικό σύστημα και μερικές φορές ο παραλυτικός ειλεός εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εντέρου κοντά σε κάποιο σημείο τραυματισμού ή φλεγμονής. Δεν εντοπίζεται κάποιο συγκεκριμένο οργανικό κώλυμα στη λειτουργικότητα του λεπτού ή του παχέος εντέρου και είναι συνήθως μια προσωρινή αντίδραση του σώματός σε τραύμα, όπως χειρουργική επέμβαση ή μόλυνση. Ωστόσο, χημικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των μεταβολικών διαταραχών και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών μπορεί επίσης να ευθύνονται. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συνυπάρχουσες νευρολογικές καταστάσεις.


    Παραλυτικός ειλεός: Ποια είναι αίτια που τον προκαλούν;

    Σύμφωνα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, ο παραλυτικός ειλεός μπορεί να προκληθεί από ποικίλες αιτίες. Συνοπτικά παρατίθενται οι ακόλουθες:

    • Χειρουργική επέμβαση: Είναι η πιο κοινή αιτία παραλυτικού ειλεού. Οι χειρουργοί το περιμένουν και προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο, σε κάποιες συγκεκριμένες επεμβάσεις. Ωστόσο, δύνανται να προκληθεί και από μη αναμενόμενες επεμβάσεις.
    • Φλεγμονή: Η φλεγμονή της κοιλιακής κοιλότητας διακόπτει τη λειτουργία του εντέρου. Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από τοπικό ερεθισμό ή τοξική μόλυνση, όπως: Σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα, περιτονίτιδα, γαστρεντερίτιδα, χολοκυστίτιδα, εκκολπωματίτιδα, νεκρωτική εντεροκολίτιδα νεογνών, φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (πχ νόσος του Crohn), τροφική δηλητηρίαση και σήψη.
    • Φάρμακα που επιβραδύνουν την κινητικότητα, όπως για παράδειγμα αντιχολινεργικά, οπιοειδή, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και φαινοθειαζίνες.
    • Διαταραχές ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές που μπορεί να εμπλέκονται περιλαμβάνουν υποκαλιαιμία, υπερασβεστιαιμία, υπομαγνησιαιμία και υποφωσφαταιμία.
    • Άλλες αιτίες, που περιλαμβάνουν τη νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια, την πνευμονία, τις κακώσεις νωτιαίου μυελού, τον υποθυρεοειδισμό, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τις παθήσεις του θυρεοειδούς.


    Ποια τα συμπτώματα του παραλυτικού ειλεού;

    Ο παραλυτικός ειλεός συνοδεύεται από μια πλειάδα συμπτωμάτων, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Κοιλιακό φούσκωμα
    • Κοιλιακή διάταση
    • Μετεωρισμός (αέρια)
    • Δυσκοιλιότητα
    • Ναυτία και έμετος
    • Αφυδάτωση.


    Πώς διαγιγνώσκεται ο παραλυτικός ειλεός;

    Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση είναι συχνά αρκετά για τη διάγνωση του παραλυτικού ειλεού. Ο απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας) μπορεί να επιβεβαιώσει την κατάσταση αποτυπώνοντας τα πρησμένα και διεσταλμένα τμήματα του. Μπορεί να διενεργηθεί και αιματολογικός έλεγχος ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και μετάλλων του οργανισμού.


    Πως θεραπεύεται ο παραλυτικός ειλεός;

    Ο παραλυτικός ειλεός θεραπεύεται με τη χρήση φαρμάκων και πάντα σε σχέση με το αίτιο που τον προκάλεσε. Ο ασθενής αναμένεται να λάβει φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τον ειλεό. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η κινητικότητα του εντέρου, να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής ή τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.

    Στην περίπτωση που ο ειλεός προκλήθηκε από κάποιο φάρμακο, τότε αντικαθίσταται το φάρμακό ή διακόπτεται. Εάν  ωστόσο διαπιστωθεί σήψη, διάτρηση ή περιτονίτιδα στο έντερο, τότε ο ασθενής οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση.

     

    Για περισσότερες σχετικά με τον παραλυτικό ειλεό επικοινωνήστε με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά. Στην κλινική Laser Surgery, την οποία και διευθύνει, διενεργούνται οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα. Η πολυετής του εμπειρία και η διαρκής του ενημέρωση σε θέματα υγείας τον καθιστούν ιδανικό για την εύρεση της αποτελεσματικής θεραπείας.