ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ STOP ULCERS

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς ανέπτυξε το πρωτόκολλο STOP ULCERS βασιζόμενος στις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στην επούλωση του τραύματος. Έκτοτε το εφαρμόζει σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια έλκη. Ο πρώτος λόγος για τη δημιουργία αυτού του πρωτοκόλλου ήταν ότι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα που εφαρμόζονται στα πιο προηγμένα κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής δεν είναι καν γνωστές στην Ελλάδα. Επίσης πάρα πολλοί ασθενείς υποφέρουν από χρόνια έλκη τα οποία είναι δυσίατα λόγω της φύσης της υποκείμενης πάθησης (σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, κατακεκλιμένοι ασθενείς κ.α.) με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επούλωσή τους. Τα έλκη αυτά συνήθως ταλαιπωρούν τους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον για μήνες ή και χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

    Το πρωτόκολλο STOP ULCERS έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα από μόνος του να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των μικροβίων, αλλά και την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μείωση του χρόνου θεραπείας των ασθενών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων μηχανισμών (αύξηση αιμάτωσης και οξυγόνωσης στο σημείο του έλκους, ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, βελτίωση της θρέψης του ασθενούς έτσι ώστε να παρέχονται τα κατάλληλα θρεπτικά υλικά για την ταχεία επούλωση, σωστός καθαρισμός του έλκους κ.α.). Το πρωτόκολλο STOP ULCERS αποτελείται από πέντε βασικούς πυλώνες:

    1. Νιτρικό Οξείδιο

    Από πολλούς ονομάζεται και μόριο της ζωής. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα μόριο που αποτελείται από ένα άτομο αζώτου και ένα άτομο οξυγόνου (NO). Είναι ο πιο ισχυρός ενδογενής αγγειοδιασταλτικός παράγοντας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το 1992 ανακηρύχθηκε “μόριο της χρονιάς” από το επιστημονικό περιοδικό Science. Επίσης το 1998 τρεις Αμερικανοί φαρμακολόγοι (R.F. Furchgott, L.J. Ignarro, F. Murad) μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους πάνω στο νιτρικό οξείδιο ως σηματοδοτικό μόριο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Έκτοτε έχει διενεργηθεί ένας τεράστιος αριθμός επιστημονικών εργασιών (περίπου 150.000) με αντικείμενο τις ευεργετικές επιδράσεις του νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στην επούλωση των χρόνιων ελκών. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

    • Προκαλεί αγγειοδιαστολή στις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφαγγεία, αυξάνοντας τόσο την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα όσο και την απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων του κυτταρικού μεταβολισμού. Με άλλα λόγια αποκαθιστά την κυκλοφορία στην πάσχουσα περιοχή, αντιστρέφει την υποξία και την ισχαιμία των κυττάρων και μειώνει το οίδημα (πρήξιμο) των ιστών.
    • Αυξάνει τη συγκέντρωση αλλά και τη δραστικότητα διαφόρων αυξητικών παραγόντων (PDGF, VEGF, FGF κ.α.), που είναι απαραίτητοι για τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και για τη μετανάστευση νέων βλαστικών κυττάρων στην περιοχή του έλκους.
    • Παίζει κεντρικό ρόλο στη νεοαγγειογένεση, δηλαδή τη διαδικασία σχηματισμού νέων μικροσκοπικών αγγείων που θα παρέχουν οξυγόνο και τροφή στο έλκος που επουλώνεται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (Vascular Endothelial Growth Factor, VEGF) και αύξησης του πολλαπλασιασμού των ενδοθηλιακών κυττάρων (δηλαδή των κυττάρων που καλύπτουν εσωτερικά τα αγγεία).
    • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων (και ειδικότερα των μακροφάγων και των Τ-λεμφοκυττάρων) κατά των μικροβίων, των ιών και των μυκήτων. Κατά συνέπεια συμβάλλει ισχυρά στην πρόληψη αλλά και στην καταπολέμηση των μικροβιακών, των ιογενών και των μυκητιασικών λοιμώξεων.
    • Τροποποιεί-καταστέλλει τη φλεγμονώδη φάση της επούλωσης του τραύματος μέσω επίδρασης στις κυτοκίνες που προάγουν τη φάση αυτή (IL-1, IL-8, TNF-α, TGF-β1). Μέσω αυτής της χυμικής οδού το έλκος απαγκιστρώνεται από τη χρόνια φάση της φλεγμονής στην οποία ήταν καθηλωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταβαίνει στη φάση του πολλαπλασιασμού.
    • Συμβάλλει στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της νευροπάθειας, της αισθητικότητας αλλά και της κινητικότητας της πάσχουσας περιοχής.
    • Αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, τη σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και την ομαλή συνάθροιση των ινών του κολλαγόνου στο έλκος. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται ομαλός κοκκιωματώδης ιστός και αποφεύγονται οι δύσμορφες ουλές.
    • Αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και ασκεί αντιπηκτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό αλλά και το έλκος αυτό καθεαυτό από το σχηματισμό θρόμβων που θα μπορούσαν να αποβούν ολέθριοι για την επούλωσή του αλλά και για τη ζωή του ασθενούς.
    • Βελτιώνει τις καταστάσεις όπου υπάρχει έντονος χρόνιος πόνος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οπιοειδή (μορφίνη, πεθιδίνη κ.α.) που χρησιμοποιούνται ως ισχυρά παυσίπονα στα νοσοκομεία, ασκούν ένα μεγάλο μέρος της δράσης τους μέσω παραγωγής νιτρικού οξειδίου. Εάν λοιπόν χορηγηθεί το ίδιο το νιτρικό οξείδιο και όχι το ναρκωτικό φάρμακο, θα έχουμε παρόμοιο αναλγητικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τη δημιουργία εξάρτησης στη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία.

    Το νιτρικό οξείδιο είναι αέριο και μπορεί να χορηγηθεί εξωγενώς στο σημείο του έλκους, προσφέροντας στους ασθενείς τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις που έχει και το ενδογενώς παραγόμενο νιτρικό οξείδιο. Η εφαρμογή του είναι απλή, ανώδυνη και σύντομη καθώς διαρκεί λίγα λεπτά. Το νιτρικό οξείδιο παράγεται από ειδικό μηχάνημα παραγωγής πλάσματος με ηλεκτρομαγνητική ροή.

    2. Ανασυνδυασμένο Ανθρώπινο Κολλαγόνο (rHCollagen)

    Όπως είναι γνωστό το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του ανθρώπινου οργανισμού και συντίθεται στους ινοβλάστες. Βρίσκεται σε αφθονία σε όλο το σώμα και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων και των χρόνιων ελκών. Η πολυετής επιστημονική έρευνα πάνω στο κολλαγόνο οδήγησε στη σύνθεση ανασυνδυασμένου ανθρώπινου κολλαγόνου το οποίο υπάρχει σε φαρμακευτική μορφή πλέον και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA, δηλαδή γίνεται εισαγωγή των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του κολλαγόνου σε φυτά ξενιστές τα οποία καλλιεργούνται. Στη συνέχεια το προϊόν της καλλιέργειας συλλέγεται και υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία, της οποίας το τελικό προϊόν είναι το ανασυνδυασμένο ανθρώπινο κολλαγόνο τύπου Ι.

    Η χρήση του προϊόντος αυτού έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες στο εξωτερικό και έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση σε χρόνια έλκη που δεν επουλώνονται επαρκώς με άλλες επαναλαμβανόμενες θεραπευτικές τεχνικές. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας οφείλεται στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επούλωσης του οργανισμού, η οποία επάγεται από τα μόρια του κολλαγόνου και οδηγεί σε ταχεία αναγέννηση του ιστού που πάσχει. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου φαρμάκου στο χρόνιο έλκος απαιτεί εκπαίδευση και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στα προτερήματα της διαδικασίας υπάγονται:

    • Η μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών
    • Η ταχεία επούλωση των ελκών
    • Η εφαρμογή της θεραπείας μία φορά
    • Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα
    • Η ασφάλεια (πολύ μικρός κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων και πιθανότητα έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες ζωικής προέλευσης)

    3. Σουκραλφάτη

    Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια για την πρόληψη και θεραπεία ποικίλων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστρίτιδα, το έλκος του στομάχου και τα έλκη από stress. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι το ίδιο φάρμακο έχει πολλές και ενδιαφέρουσες ευεργετικές ιδιότητες στο μηχανισμό της επούλωσης του τραύματος. Η σουκραλφάτη βάσει πρόσφατων κλινικών και εργαστηριακών μελετών:

    • Ασκεί κυτταροπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση.
    • Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
    • Έχει αναλγητικές ιδιότητες.
    • Ενώνεται ισχυρά με τους αυξητικούς παράγοντες aFGF και bFGF προάγοντας μέσω αυτών των δεσμών την αγγειογένεση, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην επούλωση του τραύματος καθώς και τη μιτωτική δραστηριότητα των επιθηλιακών κυττάρων και των ινοβλαστών.
    • Διεγείρει την έκκριση της προσταγλανδίνης E2 (PGE2) με επακόλουθη αύξηση της αιματικής ροής.
    • Αυξάνει την παραγωγή του επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα (EGF) γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αγγειογένεση, κοκκιοποίηση και επιθηλιοποίηση.
    • Αυξάνει τη συγκέντρωση του TGF-α μέσα στο τραύμα, το οποίο με τη σειρά του επάγει τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων, προκαλεί αγγειοδιαστολή και επιταχύνει την επούλωση οξέων και χρόνιων ελκών.
    • Αναστέλλει την κυτταρική απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) στην οποία οφείλεται έως ένα βαθμό η αδυναμία του οργανισμού να επουλώσει ένα χρόνιο έλκος.
    • Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον τραυματισμένο ιστό, οι οποίες καταστέλλουν την κυτταρική μετανάστευση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

    Η χρήση της σουκραλφάτης πρέπει να γίνεται μέσα στο έλκος και πρέπει να είναι καθημερινή.

    4. Αιμοσφαιρίνη

    Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι το βασικό πρόβλημα στα έλκη που αργούν να επουλωθούν είναι τα ανεπαρκή επίπεδα οξυγόνου στους ιστούς γύρω από το έλκος. Η ανάγκη για παροχή οξυγόνου σε ένα χρόνιο έλκος είναι ζωτικής σημασίας και μάλιστα σε όλες τις φάσεις της επούλωσής του. Σε ένα χρόνιο τραύμα η παροχή ικανών ποσοτήτων οξυγόνου από τα αγγεία (δηλαδή από το εσωτερικό του οργανισμού) παρεμποδίζεται από διάφορες παθολογίες (κατεστραμμένο δέρμα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, πίεση των ιστών κ.α.). Επιπρόσθετα η είσοδος των μορίων του οξυγόνου από το εξωτερικό περιβάλλον (αέρας) αναστέλλεται λόγω της παρουσίας ενός υγρού που ονομάζεται εξίδρωμα και το οποίο βρίσκεται στον κρατήρα (στο κετρικό σημείο) του έλκους. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσο καλά και να περιποιείται κανείς ένα έλκος, αυτό θα συνεχίσει να παραμένει σε συνθήκες υποξίας.

    Η τοπική θεραπεία με κεκαθαρμένη αιμοσφαιρίνη στο έλκος κατά τη διάρκεια της αλλαγής έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση αυτού του φαύλου κύκλου. Η αιμοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ρόλος της είναι να δεσμεύει το οξυγόνο στους πνεύμονες και στη συνέχεια να το αποδίδει στους ιστούς για να γίνει η οξυγόνωση των κυττάρων. Η αιμοσφαρίνη αμέσως μετά την εφαρμογή της κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το έλκος και ξεκινά τη μεταφορά του οξυγόνου από τον αέρα στους ιστούς του τραύματος. Έχει υπολογιστεί ότι 1 γραμμάριο αιμοσφαιρίνης θα μεταφέρει περίπου ένα λίτρο οξυγόνου κάθε ημέρα στον ιστό που επουλώνεται. Πρόκειται για μία απλή αλλά ευφυή ιδέα που έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας.

    Η μέθοδος είναι πολύ εύκολη στην εφαρμογή της, σύντομη και ανώδυνη. Μπορεί να επαναλαμβάνεται ακόμη και κάθε ημέρα ανάλογα με την φάση της επούλωσης στην οποία βρίσκεται το έλκος. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα επιπλοκές της μεθόδου.

    5. Συμπληρώματα διατροφής

    Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζει πως η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση του τραύματος. Η επούλωση είναι μία πολυσύνθετη διεργασία κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός αντικαθιστά τους τραυματισμένους ή κατεστραμμένους ιστούς με νέους υγιείς ιστούς. Αυτή η διαδικασία απαιτεί κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας καθώς και συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Η υποθρεψία μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αναστείλει τη θεραπεία ενός έλκους. Κατά συνέπεια η διατροφική υποστήριξη των ασθενών με χρόνια έλκη θα πρέπει να θεωρείται ένα βασικό κομμάτι της αντιμετώπισής τους. Υπάρχει ένας αριθμός θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή και ταχεία επούλωση ενός έλκους:

    Πρωτεΐνες

    Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος αποτελώντας δομικό στοιχείο των κυττάρων. Ελαττωμένα επίπεδα πρωτεϊνών θα προκαλέσουν μείωση της σύνθεσης και εναπόθεσης κολλαγόνου στους ιστούς προκαλώντας επιβράδυνση της επουλωτικής διαδικασίας. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες πρέπει να υπολογίζονται εξατομικευμένα και να παρακολουθούνται στενά σε συνδυασμό με τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς καθώς εάν οι τελευταίες δεν καλύπτονται, τότε ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες για παραγωγή ενέργειας και όχι ως δομικό υλικό της επούλωσης. Σε ασθενείς με χρόνια τραύματα η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεϊνών είναι 1,5g/kg/ημέρα. Σε πιο βαριά τραύματα μπορεί να φτάσει και τα 3g/kg/ημέρα. Πηγές πρωτεϊνών είναι κυρίως το κρέας (κόκκινο & λευκό), το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, αυγό), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα σιτηρά.

    Αμινοξέα

    Τα αμινοξέα είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Όλα τα αμινοξέα είναι σημαντικά, όμως κάποια έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επούλωση των ελκών:

    L-Αργινίνη: Ανήκει στα ημιαπαραίτητα ή υπό ορισμένες συνθήκες απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες η αργινίνη συντίθεται από τον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες. Σε περιόδους όμως αυξημένων αναγκών, όπως κατά τη διάρκεια της επούλωσης καθίσταται αναγκαία η διαιτητική πρόσληψή της. Η αργινίνη όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής έχει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που επιταχύνουν την επούλωση:

    • Συμμετέχει ως δομικό υλικό στη σύνθεση του κολλαγόνου.
    • Επάγει την παραγωγή και έκκριση αυξητικών παραγόντων και αναβολικών ορμονών όπως η ινσουλίνη.
    • Διεγείρει τη δραστικότητα των T λεμφοκυττάρων (με άλλα λόγια τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα).
    • Αποτελεί πρόδρομο μόριο του νιτρικού οξέος (του οποίου οι πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις περιγράφηκαν πιο πάνω).

    Γλουταμίνη: Αποτελεί το πιο συχνό αμινοξύ του ανθρώπινου σώματος. Η γλουταμίνη είναι δότης αζώτου και συμβάλλει στη σύνθεση άλλων αμινοξέων, σακχάρων και νουκλεοτιδίων σε κύτταρα όπως οι ινοβλάστες και τα μακροφάγα, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πολλαπλασιασμό και τη λειτουργία των κυττάρων αυτών. Έχει αποδειχθεί ότι η πρόσληψη γλουταμίνης με συμπληρώματα διατροφής:

    • Συμβάλλει στη διατήρηση της μυικής πρωτεϊνικής μάζας κατά τη διάρκεια του stress (όπως συμβαίνει στην επούλωση).
    • Προστατεύει τη λειτουργία των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου, γεγονός απαραίτητο για την πρόσληψη ικανής ποσότητας τροφής.
    • Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, καθώς η γλουταμίνη μετατρέπεται στο συκώτι σε γλυκόζη.
    • Ασκεί ευεργετική επίδραση στα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος).
    Λίπη

    Τα λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) είναι πηγές συγκεντρωμένης ενέργειας, έχοντας σχεδόν διπλάσια ενέργεια (9cal/gr) σε σχέση με τους υδατάνθρακες (5cal/gr). Τα λιπαρά οξέα αποτελούν το κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από ικανή ποσότητα λιπών για να μη χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες για παραγωγή ενέργειας. Κάποια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (απαραίτητα) δε μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και πρέπει να προσλαμβάνονται διαιτητικά, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι η φάση της επούλωσης. Καλές πηγές λιπών είναι το λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, βούτυρο, κρέμα, γιαούρτι, παγωτό) και το λάδι.

    Υδατάνθρακες

    Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή θερμίδων (ενέργειας) για τον οργανισμό. Η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων είναι αναγκαία σε περιόδους που γίνεται επούλωση για να αποφευχθεί η μετατροπή άλλων χημικών ουσιών (π.χ. δομικών πρωτεϊνών) σε ενέργεια. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η πρόσληψη των υδατανθράκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς η υπεργλυκαιμία μπορεί να καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την επούλωση ενός έλκους. Για το λόγο αυτό στους διαβητικούς ασθενείς χρειάζεται καθημερινός έλεγχος της γλυκόζης και συχνός έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης ρύθμισης του σακχάρου). Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα μπισκότα.

    Βιταμίνες

    Οι βιταμίνες είναι χημικές ουσίες απαραίτητες για την επούλωση. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

    Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση και τη διασύνδεση των ινών του κολλαγόνου και επομένως και για την ισχυροποίηση του επουλωτικού ιστού. Επίσης συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου, στη νεοαγγειογένεση (δηλαδή τη δημιουργία νέων αγγείων) και δρα ως αντιοξειδωτικό. Η έλλειψη βιταμίνης C αυξάνει την πιθανότητα επιμόλυνσης ενός έλκους. Ανευρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά (πορτοκάλια, τομάτες, φυλλώδη λαχανικά).

    Βιταμίνη A: Διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και αυξάνει τη φλεγμονώδη ανταπόκριση του οργανισμού στο έλκος, μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη Α μπορεί να επαναφέρει το ρυθμό επούλωσης στο φυσιολογικό σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή λαμβάνουν στεροειδή.

    Βιταμίνη E: Πιστεύεται ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών στο τραύμα που επουλώνεται, βελτιώνοντας έτσι την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων.

    Μέταλλα

    Τα μέταλλα είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες. Σημαντικά μέταλλα που συμμετέχουν στη διαδικασία της επούλωσης είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

    Πρωτόκολλο STOP ULCERS: Που μπορεί να εφαρμοστεί

    Το πρωτόκολλο STOP ULCERS είναι μία νέα πρωτοποριακή θεραπευτική επιλογή με τεράστια επιτυχία και μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που πάσχουν από:

    • Έλκη από κατάκλιση
    • Διαβητικό πόδι (διαβητικά έλκη)
    • Φλεβικά έλκη
    • Αρτηριακά έλκη
    • Νευροπαθητικά έλκη
    • Έλκη μεικτής αιτιολογίας
    • Εγκαύματα κάθε βαρύτητας
    • Χειρουργικά τραύματα
    • Οξέα και χρόνια τραύματα
    • Πληγές που δεν κλείνουν

    Πλεονεκτήματα του Πρωτοκόλλου STOP ULCERS

    Το πρωτόκολλο STOP ULCERS έχει πολλά πλεονεκτήματα που το καθιστούν αναγκαίο εργαλείο στην αντιμετώπιση κάθε χρόνιου έλκους. Είναι:

    • Εύκολο.
    • Ασφαλές.
    • Σύντομο στην εφαρμογή του (διαρκεί 5-10 λεπτά).
    • Ανώδυνο (χωρίς πόνο).
    • Αναίμακτο (χωρίς αίμα).
    • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.
    • Δεν χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσιπόνων).
    • Οδηγεί στην ταχύτερη επούλωση των χρόνιων ελκών και τραυμάτων.
    • Μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής του έλκους.
    • Μπορεί να διενεργηθεί και στην οικία του ασθενούς σε περίπτωση
    • που ο ασθενής είναι κατακεκλιμένος (ο εξοπλισμός είναι φορητός).
    • Μπορεί να προσαρμοστεί στον κάθε ασθενή, έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
    • Δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές.
    • Μπορεί να εφαρμόζεται ακόμα και σε καθημερινή βάση.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.